Pirmais, ar ko sākt – sagatavo burku, kādu tīru akmeni vai citu atsvaru, kas nospiedīs tajā kāpostus, un rīvi, ja zini, ka kāpostu nevarēsi smalki sagriezt. Tāpat noderēs arī palielāka bļoda, kurā kāpostus samaisīt. Tāpat noderēs kāda drāniņa, ar kuru apsegt kāpostu burku, kamēr tie skābēsies.
Kāpostgalvu smalki sagriez vai sarīvē ar rīves palīdzību. Tad dārzeņa gabaliņus saber palielā bļodā un apber ar sāli. Vienai kāpostgalvai pietiks ar 1–2 ēdamkarotēm sāls. Kad kāposti apbērti ar sāli, tos ar tīrām rokām kārtīgi maisi aptuveni 10 minūtes – kāposti sāks suloties un to gabaliņi kļūs mīkstāki.
Līdzko mani, ka kāposti izsulojušies un kļuvuši mīkstāki, pārber tiem krietnu tiesu ķimenes, piemēram, ēdamkaroti. Tās piešķirs skābētajiem kāpostiem to raksturīgo garšu. Pēc tam kāpostus liec tīrā un sterilizētā burkā, kārtīgi tos nospiežot. Neaizmirsti kāpostus pārliet ar bļodā satecējušo kāpostu sulu – tā vajadzīga, lai tie ieskābētos!
Kad kāposti salikti burkā, tos kārtīgi nospiež, uzliek virsū kādu plastmasas vāciņu no mazākas burciņas un uzliek izvēlēto atsvaru. Tad burkai uzliek kokvilnas drāniņu, ko nostiprina ar gumiju, un liek ledusskapī, kas nav pārāk auksts vai kādā vēsākā vietā virtuvē, kur nebūtu tieši saules stari. Pēc 24 stundām aplūko kāpostu burku – ja tie manāmi izsulojušies, nopresē kāpostus un ļauj tiem skābēties tālāk. Ja šķidruma mazāk, kāpostus var pārliet ar mazliet sālsūdens.
Burku atkal apsedz un turpini skābēt kāpostus vēl divas dienas. Kopumā pēc trim dienām kopš kāpostu ieskābēšanas, nelielajai porcijai būtu jābūt tik gatavai, ka tos jau var ēst. Kāpostu skābēšana var ieilgt līdz pat nedēļai, lai tie iegūtu kāroto skābuma garšu. Kad tie gatavi, pārliec kāpostus cieši noslēgtā burkā un glabā ledusskapī.
Piezīmes: ja skābēšanas laikā mani, ka kāpostu sulā ir burbulīši – nesatraucies. Tas ir normāls fermentācijas process, kas nozīmē, ka kāposti skābējas, kā tam vajadzētu būt, norāda "Thekitchn" speciālisti.
Skābu kāpostu un putraimu zupa
Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.
Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē
Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize
Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.
Skābie kāposti bavāriešu gaumē
Skābie kāposti bavāriešu gaumē - kārtīgām saimes pusdienām.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.