maizītes uzkodas dīgsti redīsi veselīgs uzturs pavasaris
Foto: Shutterstock
Kamēr skumstam pēc vasaras ražas pārbagātības, sākusies kādu citu velšu sezona – dīgstu. Pavasarī dīgsti ir jo īpaši aktuāli, jo sniedz kaut nelielu vitamīnu devu pēc nogurdinošās ziemas. Ja sanācis tikt pie kādas izdiedzēto sēkliņu kastītes, no kuras spraucas gardie dīgstu dzinumi, vērts tos ēst uz nebēdu. Kādām maltītēm tos pievienot?

Zirņu, redīsu, saulespuķu, sinepju un citu sēklu dīgsti pašlaik ir pārpludinājuši ēst gatavotāju domubiedru grupas. Bet sociālajos tīklos ne viens vien gardēdis izliek apskatei bildītes, kur dīgsti redzami visdažādākajos pielietojumos – salātos, mērcītēs un pat kokteiļos. Par lielo dīgstu piekritēju pulku netīši (vai pat tīši) parūpējusies saimniecība "Absolūts ēd", par kuru pirms kāda laika rakstīja portāls "Tavs Dārzs". Saimniecības zaļo īkšķu īpašniece Ilze Lipska regulāri arī dalās ar padomiem, kā dīgstus audzēt pašiem.

Ar ko tad sākt? Visvienkāršāk iegādātos vai izaudzētos dīgstus ir pievienot kādiem pavasarīgiem salātiem. Tie derēs kā dārzeņu salātiem ar kraukšķīgajiem redīsiem, burkāniem un gurķiem, tā siltajiem salātiem. Piemēram, ar bulguru, kvinoju, griķiem un citiem graudaugu produktiem. Bez tā, dīgsti ļoti piestāvēs arī vieglām uzkodām uz kāda grauzdiņa, tāpēc nevairies maizītes garnēt ar zirņu vai redīsu dīgstiem.

Dīgsti piestāvēs arī kādai nopietnākai maltītei, piemēram, vistas vai cūkgaļas ēdieniem. Ar tiem var droši garnēt šķīvi, uz kura atrodas kāda sulīga gaļas ruletīte ar tvaicētiem dārzeņiem. Ja cieņā ir jūras veltes un zivis, tad noteikti izmanto izdevību ar dīgstiem papildināt ceptas jūras ķemmītes. Bet zupas Āzijas gaumē nebūtu iedomājamas bez bļodiņā paslēptiem dīgstiem, kas mijas ar karsto buljonu, nūdelēm un gaļas gabaliņiem.

Taču pavasarīgai vitamīnu devai piestāvēs smūtiji, kuros starp augļiem un dārzeņiem paslēpta arī kāda šķipsna dīgstu. Dīgstus vari sablendēt ne vien ar kivi, spinātiem un banāniem spēcinošā kokteilī, bet pēc tam arī izdekorēt glāzīti.

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un citrusu pesto no Endija Vīnerta

Foto: Publicitātes attēls

"Zaļie salāti ir izcila izvēle, ja arī rudenī, kad lielākā daļa dārzeņu jau beiguši ražot, un ir sākusies graudaugu un sakņu sezona, vēlaties turpināt baudīt ko vieglu un veselīgu, izmantojot sezonalitātes priekšrocības. Lai arī uzturvielām bagāti, tie ir svaigi, tāpēc pēc maltītes nepārņems smaguma sajūta. Turklāt tos var ļoti viegli un ātri pagatavot," stāsta restorāna "Zoltners" šefpavārs Endijs Vīnerts. Par godu restorāna pirmajai dzimšanas dienai, viņš piedāvā salātu recepti arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar dārzeņu salātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šī ir viena no manām favorītreceptēm pēc treniņa, jo satur gan šķiedrvielas, gan olbaltumvielas, gan ogļhidrātus," raksta Agate Lorence Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā. Makaronu un siera sacepums, kas uz šķīvja likts kopā ar salātiem, īpaši pavasarīgi garšos, ja pievienosi arī dīgstus.

Lasīt vairāk

Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti

Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Vokpannā cepta pīle ar šitake sēnēm salātu lapu laiviņās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Malaiziešu gaumē pagatavota uzkoda, kas pasniegta ērtā formā – ledus salātu vai kāpostu lapā ievīstīta pannā apcepta pīles gaļa ar šitake sēnēm, sīpollokiem un svaigiem garšaugiem. Citādas, Āzijas garšu notis, maltītei piešķirs sojas mērce un rīsu vīns.

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Siltie jūras ķemmīšu un bekona salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarīgi un veikli pagatavojami salāti, kuros īpaši izceļas ne tikai jūras ķemmītes, bet arī gardais, kraukšķīgais bekons. Pagatavo siltos salātus pusdienās vai kā pirmo ēdienu vakariņās. Jūras velte būs lieliska jauna vēsma tavā virtuvē.

Lasīt vairāk

Kartupeļu zupa indiešu gaumē

Foto: L.Tellgrena

Garšīgā bloga "Lindas virtuve" autore Linda Tellgrena ar prieku piekrita piedalīties BioLoģiski! izaicinājumā – vislielākajā gada "nesezonā" pagatavot gardu zupu no vietējiem produktiem, kas ir bioloģiski sertificēti. Izaicinājuma ietvaros tapa Indijas noskaņās ieturēta kartupeļu zupa, kas tika papildināta ar vairākām Indijas virtuvē tradicionāli izmantotām garšvielām

Lasīt vairāk

Ceptas jūras ķemmītes ar zaļo zirnīšu biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Dažkārt arī restorāna cienīgu ēdienu var pagatavot mājās, turklāt, tas neprasa nedz profesionālas iemaņas, nedz lielu pieredzi. Ja esi jūras velšu cienītājs, palutini savu un citu ēdāju vēderus ar izsmalcinātu un pavasarim pieskaņotu maltīti.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Siltie dārzeņu salāti ar ceptām siera bumbām

Pusdienās būs tieši laikā – sastāvdaļām bagātīgi un ļoti gardi dārzeņu salāti ar apceptām "sniega bumbām". Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!