pakčojs āzijas kāposts salāti
Foto: Shutterstock

Pakčojs, pak čoi jeb Āzijas kāposts (pak choi, bak choi) jau sen vairs nav nekāds jaunums, ko sastapt veikalu dārzeņu un salātu plauktos. Šo Āzijas virtuvē plaši izmantoto kāpostu, kas ir radniecīgs mums tik pazīstamajam Ķīnas kāpostam, par saprātīgām naudiņām nu jau var iegādāties daudz kur. Ja vēl ne reizi šis lapu dārzenis nav mēģināts, tad pēdējais laiks to izdarīt!

Kulinārijā plaši izmanto divas pakčoju šķirnes – balto pakčoju un zaļo pakčoju. Visbiežāk gan sastopams tieši baltais pakčojs, jo tā kātiņi ir izcili kraukšķīgi un sulīgi, bet jaunajiem eksemplāriem zaļo lapu daļa vēl ir neliela. Pakčoju droši var ēst gan svaigu, gan sautētu, vārītu, pannā un pat cepeškrāsnī ceptu. Ja dažādu Āzijas zupu receptes nav svešas, tad pakčojs būs biežs viesis to nepieciešamo produktu sarakstā. Veikalos meklē tādus pakčojus, kuru baltie kātiņi ir stingri un neapbružāti, bet lapas – zaļas un dzīvelīgas. Galvenais, lai pakčojs nebūtu apvītis, jo tad tas nebūs visai apetītlīgs.

Pirms gatavošanas pakčojam nogriež balto kātiņu pašu pamatni – vietu, kur reizēm izspraukušās vēl dažas saknītes. Gatavošanā var izmantot gan pavisam nelielos pakčojus (5–15 cm), gan tādus, kas jau prāvi izauguši (virs 15 cm). Mazie pakčoji lieliski iederēsies salātos un zupās – salātiem tos vienkārši sadala pa kātiņiem, bet zupās var likt arī veselus.

Foto: Shutterstock

Lielākie pakčoji izcili gardi būs tad, ja tos cepsi cepeškrāsnī vai pannā. Ja gatavo kādu maltīti Āzijas gaumē, pakčoju var apslacīt ar sojas mērci un vienkārši apcept pannā pāris minūtes. Cepeškrāsnī ceptos pakčojus pirms tam pārgriez uz pusēm, aplej ar eļļu, apkaisi ar sāli un pipariem un cep labi uzkarsētā krāsnī 10–15 minūtes, iesaka "Epicurious". Tik vien tā darba, lai iegūtu saldenu, krāsnī ceptu dārzeni pavasarīgām maltītēm!

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Vokpannā ceptas liellopa strēmelītes ar dārzeņiem un olu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti ātri pagatavojamas vakariņas vai pusdienas - vokpannā ceptas liellopa gaļas strēmelītes ar dārzeņiem un zemesriekstu sviestu, kas pasniegtas ar olu nūdelēm. Garšīgi!

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo pupiņu buljonzupa taizemiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuriem apnikušas ziemas ķirbju krēmzupas – siltas vēsmas no Taizemes. Izteikta zupa Āzijas gaumē, kurā ir gan rīsu nūdeles, gan ingvers, gan taizemiešu virtuvei tipiskā zivju mērce.

Lasīt vairāk

Olu nūdeles ar šitake sēnēm un Āzijas kāpostu vokpannā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Āzijas virtuves klasika – vokpannā gatavots ēdiens. Šoreiz olu nūdelēm klāt liktas nedaudz apceptas šitake sēnes ar paša gatavotu saldi sāļo mērci. Asumiņam klāt ķiploki un sīpols, bet krāsai – Āzijas kāposts. Ja nu mājās nav vokpannas, droši var izmantot arī parasto, maltīte tāpat izdosies.

Lasīt vairāk

Saldskābais lasis terijaki mērcē ar rīsiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pusdienas, kuras pagatavosi pats, bet ēdot jutīsies, it kā atrastos kaut kur Āzijā. Ņem vokpannu, liec tajā gabaliņos sagrieztu lasi, mērci un apcep. Viss garšos lieliski kopā ar rīsiem. Un kas to būtu domājis, ka terijaki mērci vari pagatavot tik vienkārši arī pats!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!