Pirms veikalā stiepties pēc pirmā sparģeļu saišķīša, vērts aplūkot tos tuvāk. Lūk, trīs pazīmes, iedvesmojoties no "Thekitchn", kas palīdzēs nopirkt vislabākos sparģeļus pavasarīgām maltītēm!
Koši, stingri un mitri kātiņi
Sparģeļu kātiņu krāsai jābūt košai un izteiksmīgai. Tāpat tie nedrīkst būt apvītuši, pārlieku mīksti un saliekušies. Paspiežot tiem jābūt pietiekami stingriem no ārpuses, bet ar jūtamu mīkstu vidu. Mēģinot sparģeli pārlauzt, jābūt sajūtai, ka tas salūzīs gluži kā stingrs zariņš. Tāpat vērts aplūkot griezuma vietu – tai ir jābūt pietiekami mitrai.
Sparģeļu galiņiem jābūt tumši zaļiem
Vēl viena lieta, kas liecina par sparģeļu svaigumu, ir to galiņi. Pumpura "lapiņām" jābūt pieglaustām, bet aizmetņu krāsai jābūt tumši zaļai vai pat ar violetu nokrāsu. Ja sparģeļu pumpuri ir ļoti sausi un pat dzelteni, tā ir zīme, ka sparģeļi ir veci.
Resni vai tievi sparģeļi
Ja vien sparģeļi atbilst augstāk minētajām pazīmēm, nav īpaši lielas nozīmes, vai kātiņi ir resnāki vai slaidāki. Atšķirība vien būs to garšā – slaidākie sparģeļi parasti ir maigāki un ar saldāku garšu, kas vairāk noderēs salātiem un vokpannā gatavotiem ēdieniem. Bet resnākie sparģeļi būs lieliski piemēroti cepšanai uz pannas vai krāsnī.
"Tasty" piezīmes: kad sparģeļi iegādāti, tos ieteicams pagatavot uzreiz, kamēr tie svaigi, jo sparģeļi ātri bojājas. Pirms gatavošanas apgriez to pamatnes, bet pašus pumpurus var atstāt – tie ir ēdami. Ja netīk sparģeļu miziņa, tos var viegli nomizot ar dārzeņu mizojamo nazīti. Galvenais, lai sparģeļi būtu tīri, noskaloti un kraukšķīgi.
Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru
Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.
Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu
Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.
Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci
Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem
Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.
Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem
Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.