Kā vēsta "The New York Times Magazine", "primavera" mērce radīta pagājušā gadsimta 70. gados, kad itāliešu šefpavārs Sirio Mačoni (Sirio Maccioni) devies uz Kanādu, lai gatavotu kādam itāliešu baronam maltītes. Tā kā ēdāji bijuši visai prasīgi, pavāram nācies radīt ko jaunu, un tā tapis makaronu ēdiens, kas papildināts ar mērci, kuras sastāvā bez klasiskā sviesta un cietā siera ir arī pavasarīgie dārzeņi – sparģeļi, puravi, cukīni, zirņi, brokoļi, čili, paprika un pat mazliet sēnes. Recepti Mačoni pārvedis uz Ņujorku, izkopis un, sākot ar 1977. gadu, pasniedzis "Pasta primavera" jeb "Pavasara pastu" savā restorānā "Le Cirque".
Laika gaitā gan recepte mainījusies un nu katrā pavārgrāmatā atrodams teju cits variants. "Primavera" gan ir grūti nosaukt par mērci, jo pārsvarā tie ir sviestā sutināti dārzeņi, taču tas nenozīmē, ka to nebūtu vērts apgūt. Turklāt ir variācijas, kad mērcei pievienoti tomāti. Tomēr šoreiz pieturēsimies tuvāk oriģinālam – lūk, "primavera" mērces variants ar saldo krējumu, sieru, sparģeļiem, zirnīšiem un šķiņķi.