Kā vēsta "The New York Times Magazine", "primavera" mērce radīta pagājušā gadsimta 70. gados, kad itāliešu šefpavārs Sirio Mačoni (Sirio Maccioni) devies uz Kanādu, lai gatavotu kādam itāliešu baronam maltītes. Tā kā ēdāji bijuši visai prasīgi, pavāram nācies radīt ko jaunu, un tā tapis makaronu ēdiens, kas papildināts ar mērci, kuras sastāvā bez klasiskā sviesta un cietā siera ir arī pavasarīgie dārzeņi – sparģeļi, puravi, cukīni, zirņi, brokoļi, čili, paprika un pat mazliet sēnes. Recepti Mačoni pārvedis uz Ņujorku, izkopis un, sākot ar 1977. gadu, pasniedzis "Pasta primavera" jeb "Pavasara pastu" savā restorānā "Le Cirque".
Laika gaitā gan recepte mainījusies un nu katrā pavārgrāmatā atrodams teju cits variants. "Primavera" gan ir grūti nosaukt par mērci, jo pārsvarā tie ir sviestā sutināti dārzeņi, taču tas nenozīmē, ka to nebūtu vērts apgūt. Turklāt ir variācijas, kad mērcei pievienoti tomāti. Tomēr šoreiz pieturēsimies tuvāk oriģinālam – lūk, "primavera" mērces variants ar saldo krējumu, sieru, sparģeļiem, zirnīšiem un šķiņķi.
"Primavera" mērcei nepieciešamās sastāvdaļas:
- 450 g sparģeļi;
- 1 sauja saldēti zirņi;
- 1 ĒK sviests;
- 1 ĒK olīveļļa;
- 120 g Prošuto šķiņķis;
- 2 nelieli puravi;
- 360 ml saldais krējums;
- 1 sauja rīvēts Parmezāna siers;
- sāls;
- pipari.
Vispirms aplīdzina sparģeļus un sagriež nelielos gabaliņos. Kubiņos sagriež arī šķiņķi, bet puravus sakapā. Nelielā katliņā uzvāra ūdeni, kam pievienots sāls, jo ieteicams sparģeļu gabaliņus tajā novārīt vismaz trīs minūtes. Kad sparģeļi novārīti, tos izņem ar putu karoti un tajā pašā ūdenī novāra zirņus aptuveni 5–6 minūtes. Pēc pagatavošanas tāpat izņem laukā un noglabā kopā ar sparģeļiem.
Pēc tam lielā pannā izkausē sviestu kopā ar olīveļļu uz vidējas uguns. Tad pannā saber šķiņķa gabaliņus un apbrūnina. Kad tas paveikts, pievieno puravus un cep aptuveni 4 minūtes. Mīkstos puravus pēc tam pārlej ar saldo krējumu un sutina vismaz 8 minūtes. Beigās mērcei pievieno zirņus un sparģeļus, tad iemaisa tajā sieru un pievieno sāli un piparus. Tiklīdz siers izkusis, mērci pārlej makaroniem – tā piestāvēs "penne", "rotini", "fettuccine" un spageti.
"Tasty" padoms: ja ir vēlēšanās, tad, protams, mērcei pievieno arī cukīni šķēlītes, sēnes un citas veltes, lai tā būtu bagātīgāka. "Primavera" ir pateicīga mērce, lai ar tās sastāvdaļām katrs variētu pats.
Makaroni ar garnelēm un zirnīšiem
Ļoti ātri pagatavojama un garšām bagātīga makaronu maltīte ar garnelēm un zaļiem zirnīšiem. Tas viss šķīvī mīsies ar skābeno citronu un sāļo cieto sieru.
Makaroni krēmīgā mērcē ar vistu un kazas sieru
Gardi un sātīgi makaroni ar vistu un krēmīgu mērci, ko gardi papildina pakusušā kazas siera gabaliņi.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Krēmīgā siera mērce 'Alfredo' ar Orzo pastu
Orzo ir īpašs makaronu veids, kas izskatās kā rīsi. Pastas graudiņi ir ļoti universāli, jo tos var izmantot visdažādākajās receptēs, arī zupās un salātos. "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē "Tasty.lv" un restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis orzo pastu gatavoja ar krēmīgu sviesta un siera mērci "Alfredo".
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!