sāļais pīrāgs
Foto: Shutterstock
Lielo sāļo un saldo pīrāgu pamatu pamats ir kraukšķīga mīklas pamatne, bez kura šis ēdiens it nemaz nebūtu pilnīgs. Taču arī ideālās lielo pīrāgu mīklas pagatavošana ir sava veida māksla, ko vērts apgūt. Kas īsti jāievēro, gatavojot vienkāršo, pārslaino pīrāgu mīklu?

Izrādās, visa sāls slēpjas tajā, ka sastāvdaļām jābūt pēc iespējas aukstākām – tāpat kā tas ir ar kārtainās mīklas gatavošanu. Turklāt rezultāts būs daudz labāks, ja mīklu gatavosi ar rokām, nevis virtuves kombainā. Tas skaidrojams ar to, ka sviests kombainā daudz ātrāk uzsilst nekā tad, ja tas tiek miltos iespaidīts ar rokām vai kādu metāla mīklas jaucējrīku, skaidro grāmatas "Ēdiena gatavošana. Veidi & piederumi" autori.

Vienam pīrāgam pietiks ar 220 gramiem miltu, 125 gramiem ļoti auksta sviesta un četrām ēdamkarotēm ļoti, ļoti ledaina ūdens. Mīklu papildini, miltos iemaisot kādu drusku cukura un šķipsnu sāls. Sāc ar to, ka bļodā saber sausās sastāvdaļas, bet auksto sviestu sagriez aptuveni divus centimetrus lielos kubiņos. Tad sviesta kubiņus saber miltos un apviļā, lai katrs kubiņš būtu aplipis. Un nu pacietīgākais un žiglākais darbiņš – ar diviem nažiem sparīgi iekapā sviestu miltos, līdz veidojas lielas drupačas.

Tas, kas liks mīklai kļūt kārtainai, būs tieši drupačas. Kad tās sanākušas, pa vienai pievieno aukstā ūdens ēdamkarotes, turpinot mīklu viegli jaukt ar dakšiņu. Ja liekas, ka mīkla joprojām ir pārāk drupačaina, tad var pievienot kādu papildu ēdamkaroti ar auksto ūdeni.

Rādītājs tam, ka mīkla gatava – tā savelsies rupjā masā. Tad atliks mīklu vien savelt lielā pikā. Taču nevajag to darīt pārāk ilgi – ja mīklu jauksi pārāk ilgi, tā sasils un neizcepsies cieta un plākšņaina. Samīcīto mīklu ievīsti pārtikas plēvē un saspied plakanā ripā. Pēc tam glabā ledusskapī vismaz nakti. Kad grasies cept pīrāgu, vienkārši izrullē mīklu vajadzīgajā formā un ieklāj traukā.

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Laša un spinātu sacepums smilšu mīklas groziņā

Foto: Shutterstock

Krēmīgs laša–spinātu sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Laša un garneļu sacepums ar mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgais laša un tīģergarneļu sacepums ar mīklas virsiņu jeb zivju pīrāgs. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas ar vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Košais dārzeņu pīrāgs

Foto: Gatis Plasiņš

Košs dārzeņu pīrāgs no Džigunu-Plasiņu ģimenes recepšu krājumiem. Tas izskatās tik kārdinošs, ka pīrāgu noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.

Lasīt vairāk

Sīpolu pīrāgs ar kartupeļu un šķiņķa pildījumu

Foto: Shutterstock

No gatavās smilšu vai rauga mīklas gatavots sīpolu pīrāgs ar sātīgu kartupeļu un šķiņķa pildījumu, ir īsti piemērots pamatīgām darbdienu vakariņām.

Lasīt vairāk

Sātīgais siera pīrāgs ar bekonu un puraviem

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā pīrāga jeb kiša recepte ir atceļojusi no Francijas, kas, kā zināms, ir īsta gardēžu paradīze. Lieliskais sīpolu-siera-bekona-rozmarīna un kraukšķīgas mīklas garšu salikums nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu, it īpaši dietologus, jo viņiem noteikti būtu ko piebilst, ieraugot kalkulatora ekrānā ciparu, kas norāda šī pīrāga kaloriju skaitu.

Lasīt vairāk

Sulīgs persiku pīrāgs itāliešu mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Šī ir ātra un aromātiskā pīrāga recepte, kas lieti noderēs šobrīd, kad tirgū un veikalu plauktos sārtojas sulīgi persiki. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!