Lai gan kulinārie vēsturnieki uzskata, ka pati "puttanesca" mērce (sugo alla puttanesca) zināma jau senāk, drukātā formā tā tiek piedēvēta spageti maltītei ar nosaukumu "spaghetti alla puttanesca". Kā vēsta Itālijas Pastas ražotāju profesionālā apvienība, ēdiens un pati mērce savu straujo popularitāti piedzīvojusi, sākot ar 20. gadsimta 60. gadiem. Vienā no prestižākajām pavārgrāmatām itāļu valodā "Sudraba karote" (Cucchiaio d'argento) nemaz šādas receptes nav. Taču, kā norāda "Foodreference", tas tāpēc, ka mērces izcelsme patiesībā meklējama Neapolē, nevis Kampānijas reģionā, līdz ar to "puttanesca" visbiežāk zināma kā Neapoles mērce.
Itālieši arī nav skopojušies ar visai tiešo mērces nosaukumu, jo "puttanesca" mērce tiešā tulkojumā nozīmē "mērce prostitūtas gaumē". Šādu, visai neglaimojošu gardās mērces apzīmējumu, tā ieguvusi tieši anšovu dēļ – kā zināms, to aromāts ir visai specifisks un daudziem netīkams. Taču, kā skaidro kulinārie vēsturnieki, tieši tas ir mērces panākumu avots – tā liekot sariesties deguniem maltītes virzienā. Ļaudis, beidzot to pagaršojuši, vienmēr atzīstot, ka tā ir tiešām garda.