cepetis marināde marinēt gaļu gaļa
Foto: Shutterstock
Tā kā no lielajiem, krāsnīs gatavotajiem cepešiem, pavasarim iestājoties, esam atteikušies, laiks sākt domāt par mazāku gaļas gabaliņu gatavošanu. Saulainās dienās vērts iekurt grilu pirmo reizi sezonā vai vismaz cepeškrāsnī pamēģināt sacept kādu tiesu gaļas uz bambusa iesmiņiem. Taču, lai marinēšanai paredzētā cūkgaļa, liellopa gaļa vai jebkura cita gaļa nebūtu sīksta, vērts padomāt arī par marinādi, kas gaļai palīdzēs kļūt maigākai.

Ja esi atradis īsto marinādes formulu, kas vienmēr nodrošina perfektu gaļu – apsveicam, tu esi uz īstā ceļa! Bet, ja vēlies paeksperimentēt ar sastāvdaļām un marinādes veidiem, vērts receptē ieviest ko jaunu. Lūk, desmit sastāvdaļas, kas palīdzēs gaļas gabaliņiem kļūt maigākiem, iedvesmojoties no portāla "The Daily Meal".

Alus – ja nav žēl miestiņa, tad kādu drusku var atlicināt gaļas marinēšanai. Neatkarīgi no tā, vai marinē steikus vai kādus citus gaļas gabaliņus, alū tos liec stundu pirms gatavošanas. Tas būs pietiekams laiks, lai gaļa uzņemtu alus garšu, bet pats alus padarītu to maigāku.

Kafija – vēl viens dzēriens, kas lieliski noderēs gaļas marinēšanai. Gaļas pārliešanai izmanto karsti pagatavotu un pēc tam atdzesētu kafiju, lai tā lieki neapplaucētu gaļu pirms laika. Bet, ja gatavo steikus, pietiks, ja tos iemarinēsi kafijas biezumos – gaļas gabaliņos kārtīgi ieberz kafiju un ļauj tiem nostāvēties aptuveni stundu.

Ingvers – sastāvdaļa, kas marinādei piešķirs ne tikai pavisam izteiksmīgu garšu, bet tajā esošie enzīmi sašķels gaļā esošos proteīnus un padarīs to maigāku. Marinādēm vari izmantot kā gabaliņos sagrieztu ingvera sakni, tā sarīvētu.

Jūras sāls – ja aptuveni 45 minūtes pirms gatavošanas gaļu ierīvēsi ar sāls graudiem, panāksi to, ka tā nedaudz pasulosies. Tas nodrošinās dabisku marinādi. Pēc tam vienkārši gatavo gaļu, kā iecerēts.

Citrona vai laima sula – viena no klasiskākajām marinādes sastāvdaļām, kas palīdz gaļai kļūt maigākai. Skābenā sula būs tieši tas, kas vajadzīgs, lai piešķirtu arī izteiksmīgu garšu un aromātu.

Apelsīnu sula – līdzīgi kā citronu un laima sula, arī apelsīnu skābums palīdz gaļai kļūt maigākai. Taču uzmanīgi ar sulas daudzumu – pietiks ar pavisam nelielu porciju. Ja marinādei pievienosi pārāk daudz apelsīnu sulu, panāksi pretēju efektu un gaļa būs sīksta.

Ananasu sula – piedeva, kas noderēs cūkgaļas un jūras velšu marinēšanai, kā arī liellopa gaļai. Tā kā ananasu sula ir saldena, tā gaļu padarīs maigu arī garšas ziņā. Bet sulā esošais skābums padarīs maigākus tieši steikus.

Kola – dzirkstošais dzēriens noderēs arī gaļas marinēšanai, jo tajā esošās skābās sastāvdaļas mīkstinās gaļu. Bet dzirkstošajā dzērienā esošais cukurs piešķirs marinādei nelielu salduma noti.

Tēja – ja iepriekš pieminētā kafija marinādē nevilina, vērts to aizstāt ar tēju. Tējas tanīni mīkstinās liellopa gaļu. Tikai atceries – tēju aplej, ļauj ievilkties, bet atdzesē. Ja marinēsi gaļu karstā tējā, tā gaļu nevajadzīgi applaucēs.

Vīns – no vīnogām gatavotais dzēriens nav domāts tikai tam, lai to malkotu pie jau pagatavotas gaļas. Arī tajā esošās skābes noderēs, lai gaļu padarītu maigāku marinēšanas laikā. Turklāt pašai gaļai tas nekaitēs, bet nāks tikai par labu, jo tā būs gardāka.

Marinēts liellopa cepetis ar čimičuri mērci

Foto: Shutterstock

Īpašiem viesiem – marinēts liellopa filejas cepetis ar čimičuri mērci.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks tekilas un laima marinādē

Perfektam steikam nevajag daudz – atliek vien doties pie draudzīga miesnieka, kas ieteiks vislabāko gabaliņu un izvēlēties marinādi. Šoreiz – liellopa gaļas steiks tekilas un laima marinādē, īstenā Meksikas noskaņā. Recepti piedāvā Viktorija, kas piedalās portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursā.

Lasīt vairāk

Liellopa fileja ar šokolādes mērci

Foto: Shutterstock

Gards un izcils ēdiens īpašiem gadījumiem, turklāt tik viegli un ātri pagatavojams. Gatavojot liellopa fileju, pirms to liec uz pannas, sasildi gaļu istabas temperatūrā vismaz 15-30 minūtes un sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Lasīt vairāk

Steiks ar zaļumu sviestu parīziešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šīs ir populāras parīziešu pusdienas. Steiks tiek pasniegts ar zaļajiem salātiem un frī kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci

Foto: Māris Lapiņš

Tiem, kam ierastais šašliks jau kļuvis apnicīgs, laiks pievērsties kaut kam neparastākam, un kāpēc gan tas nebūtu liellopa sānu steiks ar tsatziki mērci? Svaigā jogurta mērce lieliski papildina tikko grilēto gaļu, bet Lielvārdes alus kolekcijas jaunums - Citra alus, veiksmīgi izcels svarīgākās garšas nianses marinādē.

Lasīt vairāk

Liellopa steiks ķimeņu un raudenes marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apstrādā steiku ar sauso marinādi un ļauj gaļai marinēties vismaz vienu stundu. To var atstāt arī ledusskapī, ietītu pārtikas plēvē uz visu nakti. Sāls mīkstinās gaļas šķiedras un steiks izcepsies mīksts un sulīgs.

Lasīt vairāk

Aromātiskais steiks kafijas marinādē Kubas stilā

Foto: Shutterstock

Steika gaļu marinē sausajā kafijas marinādē apmēram 1,5 - 2 stundas, tad cep pannā no abām pusēm brūnu, ik pa brīdim grozot. Gaļu cep apmēram 6 - 10 minūtes, atkarībā no tā, cik bieza vai plāna tā ir.

Lasīt vairāk

Klasiskais piparu steiks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai izceptu mīkstu un sulīgu steiku, jālieto vismīkstākie un kvalitatīvākie liellopa gaļas gabaliņi, jo steiks tikai īsu brīdi saskaras ar uguni. Labs steiks joprojām ir sārts un sulīgs. Ja to cep pārāk ilgi, gaļa kļūst sausa un stiegraina.

Lasīt vairāk

Baltvīnā marinēts cūkgaļas karbonādes steiks

Foto: iStock

Vīns ēdienam piešķir ne tikai īpašas garšas nianses, bet arī paātrina gatavošanas gaitu, piemēram, gaļa izcepsies ātrāk. Ļaujies eksperimentam, pagatavo pusdienās vai vakariņās sulīgo cūkgaļas karbonādes steiku baltvīna un timiāna marinādē!

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Argentīniešu vistas filejas asado

Foto: Shutterstock

Vistas fileja pirms grilēšanas tiek marinēta aromātiskā citrusu marinādē vismaz 4 stundas.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks apelsīnu sulas marinādē

Foto: Shutterstock

Vienkārša un izteiksmīga vistas gaļas marināde.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!