Kā norāda špikeris, nūdelēm derēs vieglas mērces, spageti draudzēsies ar olīveļļas mērcēm, bet izteikti biezie makaroni (linguine, tagliatelle) vislabāk garšos ar sātīgajām dārzeņu un gaļas mērcēm. Ātrās maltītēs to var papildināt ar svaigo bazilika pesto. Ja gribas ko pavasarīgāku, tad īstais variants būs "primavera" mērce. Bet, ja mājas gardēžu vidū iecienīta absolūta itāliešu restorānu klasika, tad vērts apgūt "Alfredo" mērces pagatavošanu. Svarīgākais, ko der atcerēties – vērts sekot gan pagatavošanas gaitas instrukcijām, gan mazliet improvizēt. Jo visgardākā būs tā maltīte, kurā ielikta mīlestība pret ēst gatavošanu!
Alfredo mērce – piedeva pastai, kas to padara īpaši krēmīgu
Tā kā oktobris ir pasludināts par pastas jeb makaronu mēnesi, tad ir tikai noderīgi apgūt klasiskās vērtības, kas padara jebkuru pastas maltīti īpašu. Viena no pamatlietām, ko vērts iemācīties, ir Alfredo mērce, ko pasniedz ar "fettuccine" gareno pastu, ko iecienījuši romieši un toskānieši. Kā tad pagatavot šo leģendāro mērci?
Mērce ar izteiksmīgu aromātu – anšoviem bagātīgā 'puttanesca'
Ja itāliešu virtuve nav sveša, tad par šo mērci būs dzirdēts kaut reizi. "Puttanesca", lai gan uzskatīta par visai svaigu jaunpienācēju mērču pasaulē, ir ļoti īpaša mērce. Tā kā tā ir bagāta ar anšoviem, tās aromātu un garšu nesajaukt ne ar vienu citu. Pat ja pārsvarā mērci pievieno spageti vai kādam citam makaronu veidam, prasmīgi apgūstot tās gatavošanu, mērci var ziest pat uz picas. Lūk, neliela mērces vēsture un padomi, kā to pagatavot visgardāko!
Pavasarīgā piedeva makaroniem – kā gatavot klasisko 'primavera' mērci
Kā uzskata paši itālieši – makaroni jeb pasta bez mērces nav ēdami. Ne velti pasniedzam tos visdažādākajās gaumēs ar kādu no klasiskajām mērcēm, piemēram, pesto, "marinara", "Alfredo" un citām. Viena no tādām, kas radīta speciāli makaroniem, ir "primavera" mērce, kuras dzimtene nav Itālija, bet gan Kanāda. Kā pagatavot ar dārzeņiem bagātīgo mērci, ar ko papildināt makaronus?
Kā pagatavot klasisko itāliešu mērci pastai – marinara
Klasiskā tomātu mērce, ko bagātīgi pasniedz ar pastas ēdieniem, cēlusies no Neapoles, Itālijas. Tomēr pats interesantākais, ka atsevišķi pašu marinara mērci pazīstam pateicoties Amerikas itāliešiem, kas to ieviesuši Itālijas tradicionālajā virtuvē. Šī mērce ir visai pateicīga, garšām bagātīga piedeva daudziem pastas ēdieniem, ko ir vērts pagatavot mājās pašiem.
Vasaras garša burciņā: bazilika pesto gatavošana soli pa solim
Pagatavot pesto – neizklausās sarežģīti, tomēr nereti pēc pašu meistarotā degustēšanas nākas secināt, ka ir garšoti labāki. It kā gaužām vienkārša šķiet mērces pagatavošana, tomēr ir svarīgas nianses, kuras ievērojot, izdosies tikt pie kārotās mērces. Liec lietā bunti bazilika un iekonservē vasaras garšu burciņā, ar ko pēcāk papildināt dažādas maltītes.