salāti burciņa pusdienas
Foto: Shutterstock

Salāti, kas pagatavoti ar spinātu, rukolas, romiešu un citu salātu lapiņām, pievienojot tiem kādu sauju dārzeņu, novārītu graudaugu un citu gardumu, ir viena no pateicīgākajām pusdienu maltītēm. Arī līdzņemšanai uz darbu vai kādā saulainā pavasara piknikā, izbaudot pagatavoto svaigā gaisā. Taču tie, kas iecienījuši plastmasas kārbiņas, zinās, ka salātus jāprot pareizi arī iepakot. Lūk, dažas kļūdas, ko nevajadzētu pieļaut, iedvesmojoties no "Delish" ieteikumiem!

Mitras salātlapas. Protams, salātlapu nomazgāšana pirms gatavošanas ir ļoti svarīga. Taču perfekto salātu noslēpums ir tas, ka tie pēc tam ir nosusināti. Ja pusdienu kārbiņā vai burciņā sapakosi mitras salātlapas, paši salāti saplaks un ātrāk bojāsies. Tāpēc par salātu tīrību parūpējies laikus, lai pēdējā mirklī tie nebūtu izmirkuši.

Nepareizi slāņi. Lai kārbiņā sapakotie salāti būtu kā tikko sajaukti arī pēc trīs un vairāk stundām, svarīgi ir sastāvdaļas salikt pareizos slāņos. Atceries vienkāršo likumu – smagākos gardumus liec trauka apakšā. Piemēram, tomātus, redīsus un citus dārzeņus saber trauka apakšā. Tad virsū liec turku zirņus, konservētas pupiņas, novārīto kuskusu vai citu graudaugu produktu. Nākamajā slānī liec garneles, kūpināto lasi vai gaļas gabaliņus. Bet tikai beigās visam pārber salātlapas – tādā veidā nekas nesaspiedīsies.

Mērces pievienošana jau pašā sākumā. Nekas tā neliek salātlapām ātri apvīst, kā biezā un gardā mērce. Tu taču neņemsi uz mājām līdzi restorānā neapēstos Cēzara salātu kumosus, vai ne? Tad kāpēc, pakojot kārbiņā salātus, ko ēdīsi pēc vairākām stundām, tu tos pārlej ar mērci? Tāpēc vienmēr vērts mērci pagatavot atsevišķi, ieliet atsevišķā pudelītē vai trauciņā un ņemt līdzi. Salātus ar to varēsi pārliet īsi pirms ēšanas.

Silti graudaugi. Ja gatavo salātus līdzņemšanai, tad viena no kļūdām, ko bieži vien pieļauj lielākā daļa cilvēku – novārītā kvinoja, kuskuss, bulgurs, grūbas, griķi un jebkas cits, netiek atdzesēts. Ja vien tie nav siltie salāti, labāk graudaugu produktus kārtīgi atdzesē – siltums liks svaigajām salātlapām apvīst ātrāk.

Kur garšvielas? Sāls un pipari vajadzīgi ne tikai mērcei. Viens no šefpavāriem noskatīts triks, kas padarīs salātus vēl gardākus – pievieno nedaudz sāli un piparus, pirms tie vēl pārlieti ar mērci. Garšvielas izvilinās no dārzeņiem, salātlapām un citām sastāvdaļām vislabāko garšu.

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar āboliem, sinepju un medus mērci un cieto sieru

Svaigam dienas sākumam vai uzmundrinoši vieglām pusdienām – lapu salāti ar saldskābiem āboliem, kraukšķīgām sēkliņām un rīvētu sieru pikantumam.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie tunča salāti ar avokado

Foto: Shutterstock

Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar vistu, bulguru un spirgtu laima mērci

Foto: DELFI

Nereti dzirdēts, ka no salātiem jau nevar paēst. Kliedēsim šo mītu, piedāvājot sātīgu silto salātu recepti, bet tie itin labi ies pie dūšas arī auksti. Ar sastāvdaļām droši drīkst variēt, pievienojot, piemēram, marinētus gurķus vai šampinjonus, bet bulguru aizstājot ar kvinoju vai kuskusu.

Lasīt vairāk

Ātrie tunča salāti ar papriku, olīvām un olām

Foto: Shutterstock

Krāsaini un gardi tunča salāti, ko var celt galdā gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!