Salāti, kas pagatavoti ar spinātu, rukolas, romiešu un citu salātu lapiņām, pievienojot tiem kādu sauju dārzeņu, novārītu graudaugu un citu gardumu, ir viena no pateicīgākajām pusdienu maltītēm. Arī līdzņemšanai uz darbu vai kādā saulainā pavasara piknikā, izbaudot pagatavoto svaigā gaisā. Taču tie, kas iecienījuši plastmasas kārbiņas, zinās, ka salātus jāprot pareizi arī iepakot. Lūk, dažas kļūdas, ko nevajadzētu pieļaut, iedvesmojoties no "Delish" ieteikumiem!
Mitras salātlapas. Protams, salātlapu nomazgāšana pirms gatavošanas ir ļoti svarīga. Taču perfekto salātu noslēpums ir tas, ka tie pēc tam ir nosusināti. Ja pusdienu kārbiņā vai burciņā sapakosi mitras salātlapas, paši salāti saplaks un ātrāk bojāsies. Tāpēc par salātu tīrību parūpējies laikus, lai pēdējā mirklī tie nebūtu izmirkuši.
Nepareizi slāņi. Lai kārbiņā sapakotie salāti būtu kā tikko sajaukti arī pēc trīs un vairāk stundām, svarīgi ir sastāvdaļas salikt pareizos slāņos. Atceries vienkāršo likumu – smagākos gardumus liec trauka apakšā. Piemēram, tomātus, redīsus un citus dārzeņus saber trauka apakšā. Tad virsū liec turku zirņus, konservētas pupiņas, novārīto kuskusu vai citu graudaugu produktu. Nākamajā slānī liec garneles, kūpināto lasi vai gaļas gabaliņus. Bet tikai beigās visam pārber salātlapas – tādā veidā nekas nesaspiedīsies.
Mērces pievienošana jau pašā sākumā. Nekas tā neliek salātlapām ātri apvīst, kā biezā un gardā mērce. Tu taču neņemsi uz mājām līdzi restorānā neapēstos Cēzara salātu kumosus, vai ne? Tad kāpēc, pakojot kārbiņā salātus, ko ēdīsi pēc vairākām stundām, tu tos pārlej ar mērci? Tāpēc vienmēr vērts mērci pagatavot atsevišķi, ieliet atsevišķā pudelītē vai trauciņā un ņemt līdzi. Salātus ar to varēsi pārliet īsi pirms ēšanas.
Silti graudaugi. Ja gatavo salātus līdzņemšanai, tad viena no kļūdām, ko bieži vien pieļauj lielākā daļa cilvēku – novārītā kvinoja, kuskuss, bulgurs, grūbas, griķi un jebkas cits, netiek atdzesēts. Ja vien tie nav siltie salāti, labāk graudaugu produktus kārtīgi atdzesē – siltums liks svaigajām salātlapām apvīst ātrāk.
Kur garšvielas? Sāls un pipari vajadzīgi ne tikai mērcei. Viens no šefpavāriem noskatīts triks, kas padarīs salātus vēl gardākus – pievieno nedaudz sāli un piparus, pirms tie vēl pārlieti ar mērci. Garšvielas izvilinās no dārzeņiem, salātlapām un citām sastāvdaļām vislabāko garšu.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti
Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.
Svaigie lapu salāti ar āboliem, sinepju un medus mērci un cieto sieru
Svaigam dienas sākumam vai uzmundrinoši vieglām pusdienām – lapu salāti ar saldskābiem āboliem, kraukšķīgām sēkliņām un rīvētu sieru pikantumam.
Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem
Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!
Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem
Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.
Spinātu salāti ar bietēm un olām
Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.
Pavasarīgie tunča salāti ar avokado
Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!
Dārzeņu salāti ar vistu, bulguru un spirgtu laima mērci
Nereti dzirdēts, ka no salātiem jau nevar paēst. Kliedēsim šo mītu, piedāvājot sātīgu silto salātu recepti, bet tie itin labi ies pie dūšas arī auksti. Ar sastāvdaļām droši drīkst variēt, pievienojot, piemēram, marinētus gurķus vai šampinjonus, bet bulguru aizstājot ar kvinoju vai kuskusu.
Ātrie tunča salāti ar papriku, olīvām un olām
Krāsaini un gardi tunča salāti, ko var celt galdā gan ikdienā, gan svētku reizē.
Cukīni, redīsu un rukolas salāti
Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.