Plūkšanai izvēlies tās jaunās nezāles, kas ir skaisti un koši zaļas, ar nelielām lapiņām. Nātru ievākšanai lieti noderēs darba cimdi, lai nesadzeltu rokas – pat pirmās pavasara nātres ir visai ņipras. Kad nātres saplūktas, nesteidzies tās skalot uzreiz, ja gatavot paredzēts pēc vairākām stundām. Tas palīdzēs tām nesabojāties un mitrām nesaspiesties sainītī.
Kad pienācis laiks nātres gardi pagatavot, tās kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no zemes paliekām, kā arī dzelošajiem matiņiem. Tomēr ar aukstu ūdeni visu nenoskalot – nātres obligāti nepieciešams arī noplaucēt. Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas verdošs, liek tajā nātres un plaucē (blanšē) 3–5 minūtes, norāda "Termorelax". Pēc tam noplaucētās nātres ieliek ledusaukstā ūdenī, lai apturētu karsēšanos un tās saglabātu savu zaļo krāsu. Lai nātres nebūtu mitras, tās nosusina starp papīra dvieļiem.
Noplaucētās un nosusinātās nātres pēc tam var izmantot, kā vien tīk. Tās noderēs gan lapu salātiem, gan zupām, gan blenderētajiem kokteiļiem jeb smūtijiem, kā arī no tām var pagatavot zaļumu mērcīti – pesto. Nomazgātās nātru lapiņas var arī izkaltēt un izmantot kā garšaugu vai tēju. Nātru pulveris izcili gards būs ar maltās gaļas ēdieniem, piemēram, kotletēm. Tāpat nātru biezeni, kur lapiņas saberztas ar sāli un pipariem, var pievienot pīrāgu pildījumiem. Bet pašas lapas iederēsies omletēs, gluži tāpat, kā spināti.
Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta
"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.
Nātru pesto
Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.
Nātru zupa ar žāvētām ribiņām
Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.
Nātru salāti ar olu
Nātru salāti ar olu pavasara vitamīnu uzņemšanas programmai.
Skābeņu - nātru zupa
Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.