Nātres
Foto: Shutterstock
Tā kā pavasaris nu iesācies pilnā sparā, jātver katra velte, ko var nolasīt piemājas dārziņā. Šajā gadījumā gan vajadzēs atrast kādu pudurīti, jo nu sākusies pirmo nātrīšu sezona. Tie, kas nātres bauda jau gadiem, zinās, ka sīkās lapiņas ir ne vien ļoti vērtīgas, bet arī gardas. Bet kā noplūkt nātres un sagatavot, lai tās nedzeltu ne vien rokās, bet arī mēlē?

Plūkšanai izvēlies tās jaunās nezāles, kas ir skaisti un koši zaļas, ar nelielām lapiņām. Nātru ievākšanai lieti noderēs darba cimdi, lai nesadzeltu rokas – pat pirmās pavasara nātres ir visai ņipras. Kad nātres saplūktas, nesteidzies tās skalot uzreiz, ja gatavot paredzēts pēc vairākām stundām. Tas palīdzēs tām nesabojāties un mitrām nesaspiesties sainītī.

Kad pienācis laiks nātres gardi pagatavot, tās kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no zemes paliekām, kā arī dzelošajiem matiņiem. Tomēr ar aukstu ūdeni visu nenoskalot – nātres obligāti nepieciešams arī noplaucēt. Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas verdošs, liek tajā nātres un plaucē (blanšē) 3–5 minūtes, norāda "Termorelax". Pēc tam noplaucētās nātres ieliek ledusaukstā ūdenī, lai apturētu karsēšanos un tās saglabātu savu zaļo krāsu. Lai nātres nebūtu mitras, tās nosusina starp papīra dvieļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!