Plūkšanai izvēlies tās jaunās nezāles, kas ir skaisti un koši zaļas, ar nelielām lapiņām. Nātru ievākšanai lieti noderēs darba cimdi, lai nesadzeltu rokas – pat pirmās pavasara nātres ir visai ņipras. Kad nātres saplūktas, nesteidzies tās skalot uzreiz, ja gatavot paredzēts pēc vairākām stundām. Tas palīdzēs tām nesabojāties un mitrām nesaspiesties sainītī.
Kad pienācis laiks nātres gardi pagatavot, tās kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens, lai atbrīvotos no zemes paliekām, kā arī dzelošajiem matiņiem. Tomēr ar aukstu ūdeni visu nenoskalot – nātres obligāti nepieciešams arī noplaucēt. Katlā uzvāra ūdeni. Kad tas verdošs, liek tajā nātres un plaucē (blanšē) 3–5 minūtes, norāda "Termorelax". Pēc tam noplaucētās nātres ieliek ledusaukstā ūdenī, lai apturētu karsēšanos un tās saglabātu savu zaļo krāsu. Lai nātres nebūtu mitras, tās nosusina starp papīra dvieļiem.