tvaicēti dārzeņi lasis pusdienas veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Pavasarīgos sparģeļus, jaunos cukīni, mazos burkāniņus, brokoļus un citus dārzeņus vērts ēst uz nebēdu. Tos var gan vārīt, gan cept, bet visveselīgākā izvēle būs tvaicēšana. Kā pareizi tvaicēt jaunos dārzeņus, lai katrs tā gabaliņš būtu gatavs un gards?

Tā kā jaunie burkāni, cukīni, sparģeļi, zirņu pākstis un citi gardumi ir krietni maigāki struktūras ziņā, nekā vasaras dārzeņi, jārēķinās, ka tos nevajadzēs tvaicēt tik ilgi. Sāc ar darba vietas sagatavošanu – uz plīts noliec katlu ar tvaicēšanai paredzēto ieliktni vai uzliec uz katla tik lielu karstumizturīgo sietu, kas derēs katliņam. Katlā lej tik daudz ūdeni, lai tas nepieskartos tvaicēšanas virsmai (sietam) – starp ūdens virsmu un dārzeņiem vajadzētu būt 2–3 centimetrus brīvai telpai.

Kad ūdens katliņā ieliets, noteikti to uzvāri, lai tas būtu verdošs. Tikai tad varēsi sākt tvaicēšanas darbus. Kamēr ūdens vārās, sagatavo dārzeņus – tiem visiem jābūt apmēram vienāda lieluma, lai dārzeņi varētu tvaicēties vienmērīgi, iesaka "Tablespoon.com". Cukīni un burkānus var sagriezt ripiņās, sparģeļus sīkākos stiebriņos, zaļo pupiņu vai cukurziņu pākstis var pārgriezt uz pusēm, bet brokoļus un ziedkāpostus sadalīt "ziediņos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!