Foto: Shutterstock
To, ka vokpannā gatavoti ēdieni ir ļoti garšīgi, atzīs katrs, kurš kaut reizi tos nobaudījis. Turklāt tos var pagatavot pat iesācēji pavārmākslā: pāris minūtes uz lielas liesmas apcep sev tīkamākos dārzeņus, sēnes, garneles vai plānās strēmelītēs sagrieztu gaļu, pārlej ar mērci, samaisi un restorāna cienīga maltīte ir gatava! Vienkārši, vai ne? Galvenais, nepārcept dārzeņus un pievienot pareizo mērci, jo tieši tā ir vokpannā gatavotu ēdienu veiksmes atslēga. Nezini, kādu mērci izvēlēties? Esam sarūpējuši 13 zibenīgi ātri pagatavojamu mērču receptes.

Gatavojot mērces vokpannā ceptiem ēdieniem jeb "stir-fry", kukurūzas cieti vari aizstāt ar kartupeļu cieti. Ja vēlies biezākas konsistences mērci, pievieno vairāk cietes.

Visvienkāršāk šīs mērces būs pagatavot un pievienot ēdienam, ja liksi visas sastāvdaļas aizskrūvējamā vai aizvākojamā burciņā un sakratīsi burciņas saturu, līdz iegūsi viendabīgas konsistences emulsiju.

Tā kā visu mūsu piedāvāto mērču sastāvā jau ir gaišā sojas mērce, tad, gatavojot ēdienu, tam nav nepieciešams papildus pievienot sāli.

Kādi nosacījumi vēl jāievēro, gatavojot ēdienu vokpannā, uzzināsi, izlasot šo rakstu.

Mērces asumu piekoriģē, pievienojot tai kapātu svaigu čili piparu, piparu pastu vai kaltētas čili pārslas pēc garšas.

Mērci gaļai, dārzeņiem vai nūdelēm pievieno brīdi pirms gatavošanas beigām. Kad mērce sabiezē un iegūst zīdainu spīdumu, ēdiens ir gatavs.

Lai izdodas un labi garšo!

Pamatmērce vokpannā gatavotiem ēdieniem

Foto: Shutterstock

Portāls "Fortysomething.ca" skaidro, ka, lai pagatavotu universāli izmantojamu pamatmērci, kas noderēs teju visu vokpannā gatavoto ēdienu papildināšanai, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 180 ml gaišās sojas mērces;
  • 120 ml vistas buljona;
  • 80 ml rīsu etiķa;
  • 3,5 ĒK cukura;
  • 1 ĒK sezama eļļas;
  • 1 ĒK sarīvētu ķiploku;
  • 1 ĒK sarīvētas ingvera saknes;
  • 2 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Lasi tālāk un izvēlies, kuru mērci pagatavot jau šodien.

Citronu–medus mērce jūras velšu un vistas gaļas ēdieniem


Foto: Shutterstock
Lai pagatavotu citronu–medus mērci, kas īpaši labi piestāvēs garnelēm, jūras ķemmītēm, mīdijām un citām jūras veltēm, kā arī vistas gaļas ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 1/2 tase citronu sulas;
  • 2 TK rīvētas citronu miziņas;
  • 120 ml vistas buljona;
  • 2 ĒK gaišās sojas mērces;
  • 2 ĒK medus;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Citronu mērce vistas, garneļu un laša ēdieniem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu citronu mērci zivju (piemēram, laša), garneļu, mīdiju, jūras ķemmīšu un citu jūras velšu ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 180 ml vistas buljons;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes;
  • 1 ĒK cukura;
  • 1 ĒK gaišās sojas mērces;
  • 2–3 ĒK citronu sulas (pēc garšas);
  • Pēc izvēles: čili piparu pārslas;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes,


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Asā sezama mērce visu veidu gaļas ēdieniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai pagatavotu aso sezama mērci, kas noderēs dažādu vokpannā gatavotu gaļas ēdienu papildināšanai, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 120 ml vistas buljona;
  • 90 ml gaišās sojas mērces;
  • 4 EK rīsu vīna etiķa;
  • 2 TK sezama sēklu eļļas;
  • 2 TK čili piparu pārslu;
  • 2 TK cukura;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Saldskābā mērce vistas un cūkgaļas ēdieniem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu saldskābo mērci vokpannā ceptiem vistas un cūkgaļas ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 120 ml vistas buljona;
  • 40 ml gaišās sojas mērces;
  • 40 ml rīsu etiķa;
  • 2 ĒK brūnā cukura;
  • 1 TK čili piparu pārslu;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Saldskābā mērce vistas, cūkgaļas, liellopu gaļas un garneļu ēdieniem

Foto: Shutterstock

Ja vēlies pagatavot vienkāršu saldskābo mērci vistas, cūkgaļas, liellopu gaļas un garneļu ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 120 ml kečupa;
  • 40 ml gaišās sojas mērces;
  • 2 ĒK rīsu etiķa;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Ananasu mērce vistas, cūkgaļas, liellopu gaļas un garneļu ēdieniem

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu saldskābo mērci ar ananasu sulu, kas noderēs vokpannā ceptiem vistas, cūkgaļas, liellopu gaļas un garneļu ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 3 ĒK brūnā cukura;
  • 40 ml rīsu etiķa;
  • 120 ml ūdens;
  • 80 ml ananasu sulas;
  • 40 ml sojas mērces;
  • 40 ml kečupa;
  • 2 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Universāla asā mērce visu veidu vokpannā gatavotiem ēdieniem


Foto: Shutterstock

Ja vēlies pagatavot universālu mērci, kas izmantojama dažādu vokpannā gatavojamu ēdienu garšas uzpabošanai, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 120 ml vistas buljona;
  • 40 ml baltvīna etiķa;
  • 2 ĒK gaišās sojas mērces;
  • 4 TK pūdercukura;
  • 1 TK čili piparu pastas "sambal oleek".


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Padoms: čili piparu pastu vari aizstāt ar kapātu svaigo čili piparu vai čili piparu pārslām.

Zemesriekstu mērce nūdelēm vai vistas gaļas ēdieniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgā un gardā zemesriekstu mērce vienlīdz labi gan garšos ar dažāda veida nūdelēm, gan noderēs vistas gaļas ēdienu papildināšanai. Lai pagatavotu šo mērci, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 40 ml rīsu etiķa;
  • 40 ml gaišās sojas mērces;
  • 4 TK pūdercukura;
  • 4 ĒK zemesriekstu sviesta;
  • 2 ĒK ūdens;
  • 2 TK rīvētu ķiploku;
  • čili pipari pēc garšas.


Liec visas sastāvdaļas nelielā katliņa un maisot uzkarsē vai liec mikroviļņu krāsnī uz 20-30 sekundēm.

Apelsīnu mērce vistas un cūkgaļas ēdieniem

Foto: Shutterstock

Ja vēlies pagatavot aromātisku apelsīnu mērci vokpannā ceptiem vistas un cūkgaļas ēdieniem, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 180 ml apelsīnu sulas;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes;
  • 2 ĒK "Hoi Sin" mērces;
  • 1 ĒK austeru mērces;
  • 1 ĒK rīsu etiķa;
  • 2 TK brūnā cukura;
  • 1 TK smalki sarīvētas ingvera saknes;
  • 1 TK smalki sarīvētas apelsīnu miziņas.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Padoms: "Hoi Sin" mērci, austeru mērci un rīsu etiķi atradīsi lielveikalu stendos.

Vienkāršā apelsīnu mērce ar sīpoliem vistas un cūkgaļas ēdieniem

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārša apelsīnu mērce īpaši labi garšos ar vistas un cūkgaļas ēdieniem. Lai to pagatavotu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 120 ml apelsīnu sulas;
  • 40 ml ūdens;
  • 40 ml gaišās sojas mērces;
  • 4 TK brūnā cukura;
  • 1 smalki sakapāts sīpols.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Pikantā apelsīnu mērce vistas gaļas ēdieniem


Foto: iStock

Pikanta un īpaši aromātiska apelsīnu mērce vokpannā gatavotiem vistas gaļas ēdieniem. Tās pagatavošanai izmanto šādas sastāvdaļas:

  • 180 ml apelsīnu sulas;
  • 3 ĒK gaišās sojas mērces;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes;
  • 2 TK smalki sarīvētas apelsīnu miziņas;
  • 1 TK sarīvētas ingvera saknes;
  • 1 TK sezama eļļas;
  • čili pēc garšas.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Sičuaņas mērce vistas un liellopa gaļas ēdieniem

Foto: Shutterstock

Vokpannā gatavotus liellopa gaļas un vistas ēdienus papildini ar Sičuaņas mērci, kuras pagatavošanai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas.
  • 120 ml vistas buljona;
  • 1 ĒK rīsu etiķa;
  • 1 ĒK gaišās sojas mērces;
  • 1 TK rīvētas apelsīnu miziņas;
  • 1 ĒK sezama sēkliņu;
  • 1 TK sezama eļļas;
  • 1 svaigs sarkanais čili, smalki sakapāts;
  • 1 ĒK kukurūzas cietes.


Liec visas sastāvdaļas burciņā, sakrati un pievieno ēdienam neilgi pirms gatavošanas beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!