nātres zupa olas
Foto: Shutterstock
Pat ja līdz gurķu sezonai, zemeņu laukiem un zaļajām zirņu pākstīm kāds laiciņš vēl jāgaida, garšīgos vitamīnus dabā var smelties jau tagad. Atliek vien doties uz kādu tikko zaļojošu pamežu un palūkoties, kas aug apkārt. Tieši šobrīd īstenas delikateses ir mazās nātru un pieneņu lapiņas, sīkās gārsas un aromātiskie lakši. Ja vēl nekad neesi mēģinājis šos labumus pagatavot un ēst, "Tasty" recepšu krājumos vari smelties iedvesmu, ko tad īsti iesākt ar zaļajām lapiņām.

Nātres (Urtica) – ēšanai izvēlies tādas, kas ir košas, ar sīkām lapiņām. Tā kā pirmās nātres arī ir visai dzēlīgas, lasīšanas laikā rokās labāk vilkt cimdus. Salasītās nātrītes pirms gatavošanas obligāti noplaucē verdošā ūdenī, lai tās nedzeltu mēlē ēšanas laikā. No nātrēm sanāks izcili gards pesto, kā arī interesantas garšas krēmzupas. Ja bail, ka zupa negaršos, nātres izmēģinājuma kārtā var pievienot skābeņu vai kādai citai zupai.

Gārsas (Aegopodium podagratia) – šķiet, retais iedomāsies, ka gārsas ir gardas. Īpaši pavasarī ieteicams mazās gārsu lapiņas ēst, jo tās ir bagātīgas vitamīniem. Piemēram, C vitamīns jaunajās gārsu lapiņās ir divreiz vairāk, nekā citronos, vēsta "Latvijaspirts.lv". Gārsu lapiņas var gan likt salātos, gan pievienot zupām. "Tasty" jo īpaši iesaka gārsas pamēģināt pavasarīgos blendera dzērienos jeb smūtijos. Sātīgāku maltīšu cienītāji gārsas var pievienot sautējumiem un ceptai gaļai.

Ārstniecības pienene (Taraxacum officinale) – rūgtenās pienenes kulinārijā var izmantot, tiklīdz parādījušās pirmās lapiņas un pumpuri. No jaunajām pieneņu lapiņām var gatavot salātus, zupas un sulu. Bet pumpurus var iemarinēt, iegūstot aizvietotāju pikantajiem kaperiem.

Lakši (Allium ursinum) – lai gan šis augs dabā ir sastopams, to plūkt nedrīkst, jo lakši ir aizsargājami. Ja vien piemājas zālienā tie iesēti ar sēklām vai iegādāti tirgū no tirgotājiem, kuriem ir atļauja, lakšus var ēst droši. Tā kā meža ķiploki jeb lakši ir visai izteiksmīgas garšas, no tiem visgardāk sanāks pesto un garšaugu sviests. Tāpat lakšus droši var pievienot svaigajiem lapu salātiem un zupām, kā arī ēst vienkārši tāpat, sajauktus ar krējumu.

Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem

Foto: Shutterstock
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Jogurta krēmsiers ar jaunajām nātrītēm un gārsām

Ļoti garda un neparasta smēriņa recepte ar jaunajām pavasara gārsām, nātrītēm un pieneņu lapiņām. Iegūto krēmsieru visgardāk ēst ar maizītēm, iesaka Karlīna Latsone, bloga "ir.bene" autore.

Lasīt vairāk

Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta

Foto: Shutterstock

"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.

Lasīt vairāk

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Nātru zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Nātru salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Nātru salāti ar olu pavasara vitamīnu uzņemšanas programmai.

Lasīt vairāk

Viltotie kaperi - marinēti pieneņu pumpuri

Ir īstais laiks savākt neatvērušos pieneņu pumpurus un gatavot pikantus viltotos kaperus. Ziemā tie ir lieliska piedeva siltajiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Garšaugu sviests ar lakšiem

Foto: DELFI

Tā kā pavasaris ir atnesis ņipro gardumu – lakšus, tie jāsteidz izmantot, kur vien var. Garšaugu sviests ar lakšiem ir ļoti garšīgs smēriņš kā brokastu maizītēm, tā gaļas pildījumiem, piemēram, Kijevas kotletēs.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Foto: DELFI
Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!