Nātres (Urtica) – ēšanai izvēlies tādas, kas ir košas, ar sīkām lapiņām. Tā kā pirmās nātres arī ir visai dzēlīgas, lasīšanas laikā rokās labāk vilkt cimdus. Salasītās nātrītes pirms gatavošanas obligāti noplaucē verdošā ūdenī, lai tās nedzeltu mēlē ēšanas laikā. No nātrēm sanāks izcili gards pesto, kā arī interesantas garšas krēmzupas. Ja bail, ka zupa negaršos, nātres izmēģinājuma kārtā var pievienot skābeņu vai kādai citai zupai.
Gārsas (Aegopodium podagratia) – šķiet, retais iedomāsies, ka gārsas ir gardas. Īpaši pavasarī ieteicams mazās gārsu lapiņas ēst, jo tās ir bagātīgas vitamīniem. Piemēram, C vitamīns jaunajās gārsu lapiņās ir divreiz vairāk, nekā citronos, vēsta "Latvijaspirts.lv". Gārsu lapiņas var gan likt salātos, gan pievienot zupām. "Tasty" jo īpaši iesaka gārsas pamēģināt pavasarīgos blendera dzērienos jeb smūtijos. Sātīgāku maltīšu cienītāji gārsas var pievienot sautējumiem un ceptai gaļai.
Ārstniecības pienene (Taraxacum officinale) – rūgtenās pienenes kulinārijā var izmantot, tiklīdz parādījušās pirmās lapiņas un pumpuri. No jaunajām pieneņu lapiņām var gatavot salātus, zupas un sulu. Bet pumpurus var iemarinēt, iegūstot aizvietotāju pikantajiem kaperiem.
Lakši (Allium ursinum) – lai gan šis augs dabā ir sastopams, to plūkt nedrīkst, jo lakši ir aizsargājami. Ja vien piemājas zālienā tie iesēti ar sēklām vai iegādāti tirgū no tirgotājiem, kuriem ir atļauja, lakšus var ēst droši. Tā kā meža ķiploki jeb lakši ir visai izteiksmīgas garšas, no tiem visgardāk sanāks pesto un garšaugu sviests. Tāpat lakšus droši var pievienot svaigajiem lapu salātiem un zupām, kā arī ēst vienkārši tāpat, sajauktus ar krējumu.
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Jogurta krēmsiers ar jaunajām nātrītēm un gārsām
Ļoti garda un neparasta smēriņa recepte ar jaunajām pavasara gārsām, nātrītēm un pieneņu lapiņām. Iegūto krēmsieru visgardāk ēst ar maizītēm, iesaka Karlīna Latsone, bloga "ir.bene" autore.
Nātru krēmzupa no Ērika Dreibanta
"Pirmo nātru zupu savulaik būs baudījusi ne viena vien vecmāmiņa – nātres latviešu virtuvē izmantotas arī tālā senatnē, jo uzturvērtības ziņā tās apsteidz visus dārzā audzētos zaļumus un dārzeņus," stāsta "Restorāna 3" šefpavārs Ēriks Dreibants. Šefpavārs piedāvā pavasara delikateses recepti – nātru krēmzupu.
Nātru pesto
Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.
Nātru zupa ar žāvētām ribiņām
Pavasarī viens no vērtīgākajiem un veselīgākajiem zaļumiem ir jaunās nātrītes, kas aug malu malās. Pareizi apstrādājot dzēlīgās lapiņas, tās var izmantot gan kā salātu, gan kā zupu sastāvdaļu. Šai reizei - garda nātru zupas recepte.
Skābeņu - nātru zupa
Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.
Nātru salāti ar olu
Nātru salāti ar olu pavasara vitamīnu uzņemšanas programmai.
Viltotie kaperi - marinēti pieneņu pumpuri
Ir īstais laiks savākt neatvērušos pieneņu pumpurus un gatavot pikantus viltotos kaperus. Ziemā tie ir lieliska piedeva siltajiem ēdieniem.
Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.
Garšaugu sviests ar lakšiem
Tā kā pavasaris ir atnesis ņipro gardumu – lakšus, tie jāsteidz izmantot, kur vien var. Garšaugu sviests ar lakšiem ir ļoti garšīgs smēriņš kā brokastu maizītēm, tā gaļas pildījumiem, piemēram, Kijevas kotletēs.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.