Pirmā lieta, par kuru jāpadomā – kādu dārzeņu maizi cept. Šim mērķim noderēs sakņu dārzeņi, kas gatavajai maizei piešķirs tekstūru. Bet tāpat noderēs kāds mīkstāks saldais dārzenis, kas aizvietos olas un mitrās sastāvdaļas. No sakņu dārzeņiem noderēs bietes, burkāni. Tāpat var mēģināt pievienot pastinakus, mazliet kāļus. Viena no vispateicīgākajām piedevām būs kabači un ķirbji (kas faktiski ir oga, nevis dārzenis).
Pēc tam dārzeņus sagatavo – ja maizi gribas pēc iespējas viendabīgāku un netīk sīki dārzeņu gabaliņi, no tiem pagatavo biezeni. Tad dārzeņi būs jāsagriež smalkos gabaliņos, kārtīgi jānovāra un jāsamīca līdz putriņas konsistencei. Taču, ja ēdāji nav izvēlīgi un kāds gabaliņš burkāna vai kabača nebaida, tad dārzeņus vienkārši sarīvē ar smalku rīvi.
Mīklai vari izvēlēties visdažādākās miltu un dārzeņu attiecības, atkarībā no tā, cik dārzeņiem bagātīgu maizi vēlies. Ja biešu maizei vēlies tikai piešķirt krāsu, pietiks vien, ja izmantosi 200 gramus biešu biezeņa, bet lielākoties mīklā būs milti. Ja netraucē tas, ka maize nebūs divkārši pacēlusies cepšanas laikā, mīklā liec vairāk sarīvētu dārzeņu, bet mazāk miltu. Te noderēs pat attiecība 1:1 – tādā veidā maize būs patiesi dārzeņiem bagātīga.
Tāpat ļaujies eksperimentiem un recepšu dažādībai. Dārzeņu maizes izdosies gan ar raugu, gan cepamo pulveri. Galvenā atšķirība starp abām mīklas piedevām – rauga mīkla jāraudzē un cepšanas laikā tā pacelsies, bet mīkla, kurā būs cepamais pulveris, būs gatava cepšanai uzreiz, tik ļoti nepacelsies, bet tekstūras ziņā būs poraina tāpat, norāda "Breadexperience.com". Ja pievienotie dārzeņi ir īpaši sulīgi, atceries – mīklai papildu šķidrumu pievieno mazāk, nekā norādīts receptē. Tā izvairīsies no tā, ka mīkla ir pārāk šķidra.
Ja nevēlies dārzeņu maizes mīklai izmantot olas, tās vari aizvietot ar kādu citu sastāvdaļu, kas mīklā pildīs to pašu lomu. Tam noderēs gan banāns, gan ābolu biezenis, gan bezpiedevu jogurts. Turklāt uz mīklas apjomu saldenie augļu aizvietotāji būtiski nemainīs maizītes garšu. Tāpat nevajadzētu aizmirst arī par garšvielām – šķipsniņa sāls noderēs vienmēr, taču maizes mīklu vari papildināt arī ar maltu koriandru, šķipsniņu muskatrieksta, kaltētiem garšaugiem vai ko citu.
Biešu un krēmsiera maize
Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Sarkanā biešu maize ar ķiplokiem un zaļā lakšu maize
Mājās ceptie maizes kukulīši pārsteigs ne vien ar garšu daudzveidību, bet arī ar košajām krāsām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Aromātiska burkānmaize ar sēkliņām
"Jā, recepte ir tieši tik vienkārša! Rezultāts ir ļoti labs, maize ir gana mitra un jūtams arī burkānu saldums," ar veiksmīgo cepienu dalās "Tasty" lasītāja Līva Immermane. Viņa iesaka ļauties eksperimentiem un citā reizē burkānus aizstāt ar batāti vai ķirbi.