Humusa salātu mērce
Tā kā humuss pats par sevi ir bieza uzkodu mērce, salātiem tā vienkārši to nepievienot. Taču, pielietojot mazliet izdomas, no humusa var pagatavot gardu vieglāko mērci. Pievieno pāris ēdamkarotēm humusa svaigi spiestu citronu sulu, mazliet eļļas un sakapātas dilles svaigumam. Un viss – vienkārša mērce gatava!
Vista humusā
Arī ikdienišķās vistas krūtiņas var pagatavot pavisam citā manierē, izmantojot humusu kā slepeno sastāvdaļu. Kad vistas krūtiņas apbērtas ar garšvielām un saliktas cepamtraukā, katru krūtiņu bagātīgi apzied ar humusu. Liec krāsnī cepties kā ierasts. Cepšanas laikā humuss pārvērtīsies par gardu garoziņu, kas vairāk atgādinās biezu mērci.
Humusa mērce makaroniem
Līdzīgi kā svaigajos salātos, arī makaronu ēdieni iegūs pavisam citu garšu, ja papildināsi tos ar humusu. Humuss jo īpaši piestāvēs nūdeļu tipa makaroniem, piemēram, spageti. Kad makaroni novārīti un karsti, tos pārlej ar mērci, kas aši pagatavota no humusa, citrona sulas, sāls, pipariem un mazliet, mazliet saldā krējuma. Rezultātā iegūsi krēmīgu un sātīgu maltīti.
Biezais humusa un lēcu uzkodu smēriņš
Ja kārojas kas patiesi sātīgs, humusu un kādu tiesu novārītu lēcu vari pārvērst ļoti sātīgā smēriņā, ko klāt uz sausmaizītēm. Mērcīti gatavo pannā, uzsildot lēcas, kam pievienots humuss, garšvielas pēc gaumes, mazliet olīveļļas, saspiesta ķiploka daiviņa, garšaugi, piemēram, pētersīļi, kā arī citronu sula un mazliet medus vai kļavu sīrups izteiksmīgākai garšai. Neaizmirsti humusu izmantot bagātīgi, lai tas tiešām būtu smēriņš, nevis lēcas, kas apviļātas nelielā humusa daudzumā.
Tāpat atceries, ka humusu pašu par sevi var izmantot tortilju, lavašu rullīšu gatavošanā, vēl tas labi noderēs dažādu uzkodu pasniegšanai, piemēram, mērcot tajā dārzeņu standziņas vai krekerus.
Burkānu-siera humuss ar ceptiem dārzeņiem
Mazliet citādāks turku zirņu humuss ar burkāniem un sieru. Ideāli garšos kopā ar karstiem, krāsnī ceptiem dārzeņiem. Recepti piedāvā bloga "Divi10.com" autores Monika un Justīne.
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".
Ķiploku eļļā sautēti mazie burkāniņi ar humusu
Garšīgi un maigi burkāniņi, pašu taisīts humuss un mazliet ķiploka asumiņam – maltīte reizēm, kad ātri jāpabaro visizsalkušākos. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Ātrā humosa recepte
Humoss ir lieliska veģetārā piedeva ne vien maizītēm, bet fantastiski garšo kopā ar dārzeņiem, ja to izmanto kā uzkodu mērci. Humusu itin ātri var pagatavot no konservētiem turku zirņiem, bet, ja to gribas autentisku ēdienu, tad izmanto kaltētos turku zirņus, pirms vārīšanas tos kārtīgi izmērcējot.
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.