Kā rāda pieredze, ne vienam vien, kas nobaudījuši okrošku, šī zupiņa var kļūt pat tīkamāka par mūžīgo biešu auksto zupu, tādēļ šoreiz skaidrosim, kā to pagatavot, izvairoties no neveiklām kļūdām.
Kvass
Tieši piemērota kvasa izvēle ir šīs aukstās zupas panākumu atslēga. Vispareizāk būtu izmantot mājās gatavotu kvasu, ko vari pagatavot, sekojot šīs receptes norādījumiem. Derēs arī nesalds izlejamais vai pudelēs pildītais kvass, tādēļ veikalā cītīgi izpēti etiķetes, lai salīdzinātu dzērienu cukura daudzumu.
Kvasu pievieno dārzeņiem, kad tie ir sagriezti un samaisīti ar pārējām piedevām. Iesākumā vari pievienot salīdzinoši nelielu daudzumu kvasa vai gatavot zupu uz kefīra bāzes, pakāpeniski papildinot ar kvasu, līdz sasniegta vēlamā garša.
Piena produkti
Viens no biežāk izmantotajiem paņēmieniem, kā okroškai piešķirt sātīgumu, ir skābā krējuma pievienošana. Ja vēlies, lai zupa ir liesāka, aizstāj krējumu ar kefīru, paniņām vai tīrkultūru. Ja vēlies eksperimentēt, izmanto okroškas gatavošanai kaukāziešu nacionālo, viegli gāzēto airānu, kas nopērkams daudzos lielveikalos.
Gaļa
Kā jau ievadā minējām, okrošku zināmā mērā var dēvēt par tādu kā šķidro rasolu, tādēļ tai noteikti jāpievieno gaļa. Ideālā gadījumā – liesa, iepriekš novārīta liellopa gaļa, bet šim mērķim var izmantot arī vārītu vistas vai tītara gaļu. Īpaši steidzīgie zupu var papildināt ar liesu, kūpinātu šķiņķi, vistas girosu vai pat doktordesu.
Dārzeņi
Okroškas sastāvā noteikti jābūt arī svaigiem gurķiem un redīsiem, turklāt visi dārzeņi jāsagriež sīkos, vienāda lieluma kubiņos. Neaizmirsti pievienot arī krietni daudz smalki sakapātu diļļu un sīpollociņu. Nereti okroškai pievieno arī iepriekš ar mizu novārītus, nomizotus un sīkos kubiņos sagrieztus kartupeļus – šādi zupa būs sātīgāka. Kraukšķīgumam vari izmantot sīki sakapātus seleriju kātus.
Olas
Iepriekš novārītas olas vari pievienot zupai uzreiz, pirms tam sīki sakapājot tās vai sarīvējot uz rupjās rīves, bet vari tās pievienot zupai arī īsi pirms pasniegšanas.
Piedevas
Piedevas rada okroškas īpašo smeķi un piešķir tai ņiprumu, tādēļ noteikti papildini zupu ar krējumu, kas samaisīts ar sinepēm, mārrutkiem un rīvētiem olu dzeltenumiem. Pirms zupai pievieno lociņus un dilles, tos, sīki sakapātus, satrin ar sāli, lai zaļumi kļūtu aromātiskāki. Ja vēlies, lai zupa ir īpaši kreptīga un spirdzinoša, vari to papildināt arī ar etiķi vai citronu sulu.
Lūk, četras recepšu versijas par okroškas tēmu izmēģināšanai.
Lai labi garšo!