kvass alus medalus miestiņš
Foto: Shutterstock
Jāņi vairs nav aiz kalniem, tādēļ ir laiks parūpēties par atspirdzinājumiem, ar ko atveldzēt izslāpušos jāņabērnus. Mazie līgotāji un autovadītāji noteikti priecāsies, ja celsi galdā norasojušu krūku ar pašdarinātu kvasu, bet mājas apstākļos itin vienkārši vari pagatavot arī saldo medalu jeb miestiņu, kas bija arī mūsu senču neatņemama svētku galda sastāvdaļa. Šis ir īstais brīdis smelties pieredzi "Tasty" padomos un celt godā senču receptes.

Miestiņš jeb medus vīns ir raudzēts dzēriens, ko gatavo no medus, ūdens un rauga. Lai dzērienam piešķirtu alum līdzīgāku garšu, gatavošanas laikā tam mēdz pievienot arī apiņu novārījumu. Dažkārt par "miestiņu" kļūdaini mēdz saukt medalu, kam medus pievienots vien kā saldvielas piedeva, jo miestiņa darīšanā, atšķirībā no alus, neizmanto graudu izcelsmes izejvielas," skaidro Jānis Bērziņš 2010. gadā izdotajā grāmatā "Pašdarinātie alkoholiskie dzērieni". Citviet literatūrā atrodamas norādes uz to, ka miestiņš neesot nekas cits kā tas pats medalus, bet daudzi vieglu roku mēdz izmantot vārdu "miestiņš" kā sinonīmu vārdam "alus".

Prāta mežģus par šī gardā padzēriena nosaukumu atstāsim valodnieku kompetencē, bet ir skaidrs, ka Latvijā medalus jau izsenis ir bijis visai iecienīts un senajiem latviešiem tas pat bijis iecelts rituāla dzēriena godā. Simona Grūnava "Prūsijas hronikās" minēts, ka miestiņu jeb medalu mūsu senčiem esot iemācījis gatavot krīvu krīvs, sajaucot medu ar siltu ūdeni, trīs dienas noturot saulainā vietā un pēcāk izkāšot dziru caur linu drēbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!