Gatavošanai ārā, uz grila ir pat vairāki plusi – maltītes svaigā gaisā allaž garšo īpaši labi, turklāt šādi var apvienot pabūšanu ārā, pēc iekštelpās pavadītās darbdienas, ar maltītes gatavošanu un baudīšanu. Tādēļ nodrošinies tuvākajam laikam ar labi daudz oglēm, lai neaptrūktos iespējas kurināt grilu, bet ''Tasty'' tavā vietā parūpējies par priekšlikumiem, ko tad gatavot, turklāt – gan sāļu, gan saldu.
Labākā grilētā šašlika recepte gan jau ir katra pūrā, taču bez gaļas noteikti kādu reizi pamēģini izmantot iespēju uz karstām oglēm apcept kādu zivi – pauniņās vai folijā ietītas, uz iesmiņiem uzdurtus fileju gabaliņus, jebkurā variācijā garšos labi. Turklāt zivs pagatavošana ir krietni ātrāka, taču profesionālus šefpavāra ieteikumus zivju grilēšanā apgūsti šeit.
No kreptīgā gala vēl var atminēties, ka tās pašas kotletes, vistas krūtiņas, spārniņus vai liellopa ribiņas var sulīgi pagatavot arī uz karstajām restēm, tāpat kā garneles, kalmārus un citas jūras veltes.
Vieglākām maltītēm aizlienē ierosinājumu uz oglēm apcept dārzeņus – ķirštomāti, kabači, baklažāni, jaunie kartupelīši, paprika, kukurūzas vālītes un pat jaunie burkāniņi. Vēl gardāk sanāks, ja dārzeņus iepriekš iemarinēsi kādā sulīgā virumā. Atceries par pildīto kartupeļu burvību – tos iepriekš var novārīt ūdenī gandrīz mīkstus, tad ietīt folijā sapildītus un cept, līdz gatavi pavisam. Uz grila izcili labi pagatavosies arī dažādas sēnes, piemēram, pildītas portobello vai šampinjoni.
Un vēl – grils pat ļoti noderēs dažādu uzkodu tapināšanai. Satītos lavašus var apgrilēt, un ēdiens iegūs pievienoto vērtību. Starp citu, uz grila var cept arī picu, tikai jāparūpējas par pamatu, uz kura uzlikt picas pamatni, lai tā nepiedeg pie restītēm. Grils savu darbiņu padarīs, ja liksi uz tā maizītes ar labi kūstošu sieru.
Vai esi kādu reizi mēģinājis uz grila pagatavot saldo ēdienu? Tā kā siltajā laikā nemaz nekārojas trekni krēmi un pārsaldinātas kūkas, sagādā sulīgus augļus un grilē arī tos. Persiku, aprikožu pusītes, ananasu šķēles un pat banāni – debešķīgu saldo var pagatavot arī uz oglēm. Banāniem izveido nelielu iegriezumu, iestūķē tur šokolādes gabaliņus un liec uz grila cepties, līdz miza kļuvusi pavisam melna. Ceptais banāns salikumā ar šokolādi garšos debešķīgi! Savukārt grilētos augļus pasniedz ar aukstu saldējuma bumbu.
Nošpiko kādu recepti no ''Tasty'' arhīva!
Grilēti vistas šķiņķīši portugāļu gaumē
Mazliet pikanti vistas šķiņķīši grilēšanai, kas iemarinēti barbekjū mērcē. Kad gatavi, baudi kopā ar svaigajiem salātiem vai dārzeņiem.
Grilēti liellopa maltās gaļas iesmiņi
Liellopa maltās gaļas kebabi, kas gatavoti uz bambusa iesmiņiem, ir ne tikai vienkāršs veids, kā pasniegt gardu gaļas maltīti, bet arī ērts ēšanai. Grilēto gaļu pasniedz kopā ar svaigiem dārzeņiem, garšvielām bagātu tomātu vai krējuma mērci, un citiem piknika galda labumiem.
Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem
Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.
Grilētu dārzeņu iesmiņi
Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.
Grilētas sēnes ar laima spirgtumu
Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Sulīgi cāļa gaļas desiņu iesmiņi ar augļiem
Grilēšanas cienītāji, kas meklē jaunas garšas kombinācijas, novērtēs desiņu "kebabus" ar saldiem āboliem un bumbieriem. Īpaši gardam rezultātam iesakām izmēģināt desiņas ar kaltētiem tomātiem un baziliku, kā arī lakšiem un citronpipariem.
Grilēta forele ar krāsnī ceptiem dārzeņiem
Gardas, grilētas foreles ar krāsnī ceptiem dārzeņiem – kartupeļiem, kabačiem, sīpoliem, cukīni un citiem gardumiem. Recepti portāla "Viņa" grila meistardarbu konkursam iesūtījusi Samanta.
Grilēta karpa ar ķiplokiem un ķimenēm
Īsta vasaras velte – pašu ķerta karpa, kas pēc tam iztīrīta un cepta uz grila. Iesmērē karpu ar saspiestu ķiploku un apkaisi ar garšvielām, lai izbaudītu patiesu gardu zivi. Ēd kopā ar vasarīgiem salātiem.
Marinētas grilētas paprikas
Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.
Grilēta kakla karbonāde citronu un zaļumu marinādē
Grilēta cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta citronu un zaļumu marinādē, būs gards risinājums vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Šo pašu marinādi var izmantot arī šašlika gatavošanai, atšķirsies vien gaļas sagriešanas veids!
Grilēta forele ar ķiploku sviestu
Pavasarīgi garda ideja piknikam vai dārza ballītei - grilēta forele ar ķiploku sviestu. Recepti iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu
Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.
Ceptas portobello sēnes ar spinātiem un sieru
Pildīt var ne tikai kabačus, bet arī sēnes – pamēģini gardās portobello sēnes, kurās salikti spināti un siers. Recepti piedāvā Justīne un Monika no bloga "Divi10.com".
Grilēts lasis terijaki marinādē
Grilēts lasis folijā, kam piešķirta saldskāba un pikanta garša – tas pateicoties ingveram, čili, sojas mērcei un medum. Lasi drīkst grilēt arī cepeškrāsnī, tikai tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Grilētas tīģergarneles ar laimu un ķiplokiem
Mazliet pikantas garneles ar spirgtajiem laimiem – ideālā vasaras piknika maltīte grila ballītē. Pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, majonēzes mērci vai kraukšķīgu bageti.
Grilēti jaunie kāposti
Interesants veids, kā pagatavot jaunos kāpostus - apcept tos uz grila. Ēd tāpat vai kā piedevu grilētai gaļai un zivīm! Recepte no portāla Cālis.lv Virtuves foruma arhīviem.
Grilētas kotletes
Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.
Grilētas brokastu maizītes ar zemesriekstu sviestu
Zemesriekstu sviests ir viens no tiem kārumiem, kas vislabāk garšo, ja to papildina ar svaigiem augļiem. Piemēram, āboliem. Vai - kā šajā Aikāgaršo! šefpavāra Normunda Baranovska brokastu receptē - ar avenēm un meloni.