kebabs
Foto: Shutterstock
Ļuļa kebabu sulīgās gaļas kotletītes, papildinātas ar gardu mērci, grilētiem tomātiem un pasniegtas uz silta lavaša, teju vai kūst mutē un ir lieliska alternatīva "mūžīgajiem" šašlikiem. Tomēr, ja rīkosies nemākulīgi, cerētā garšu baudījuma vietā iegūsi vai nu sausas un pārceptas kotletes uz iesmiņa, vai arī tādas, kas pēc īsa uz grila pavadīta brīža, sāks plaisāt, atdalīsies no iesmiem un iekritīs oglēs. Patiesi izcilu ļuļa kebabu gatavošana ir teju vai māksla, un aprīlis, kad Latvijā sākas grilēšanas sezona, ir īstais brīdis, kad apgūt šī ēdiena gatavošanas noslēpumus.

No austrumu zemēm pie mums ir atceļojis ne tikai latviešu "nacionālais ēdiens" šašliks, bet arī kebabi. Kas tad īsti ir kebabs? Kebabs visā pasaulē ir pazīstams kā Tuvo Austrumu ēdiens (arābu un persiešu valodās: كباب, [kabāb], turku valodā: "kebab") – uz oglēm vai citā veidā cepta vai grilēta gaļa ar dažādām piedevām.

Tradicionāli kebaba pagatavošanai parasti tiek izmantota jēra vai liellopu gaļa, bet mūsdienās plaši izmanto arī cūkas, vistas, teļa vai tītara gaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!