Kā skaidro "Mixnews", liekot lietā izdomu, uz grila var pagatavot ne tikai šašliku vai vistu spārniņus, bet arī daudzus citus mazāk ierastus, bet ne tādēļ mazāk gardus produktus.
"Fiksās" tīģergarneles
Lai uz grila garšīgi un ļoti ātri pagatavotu garneles, tev būs nepieciešamas tikai 3 sastāvdaļas:
- tīģergarneles;
- citrons;
- jūras sāls.
Pagatavošana ir ģeniāli vienkārša. Uz garnelēm uzspied citronu sulu un uzber rupjo sāli. Tad ņem nelielus iesmus, uzver uz tiem garneles un liec uz grila, cepot tās 2 minūtes no katras puses. Ja gribas kaut ko oriģinālāku, tad garneles iepriekš iemarinē terijaki mērcē, arī tad tās būs patīkami saldskābas. Asumam marinādei vari pievienot kapātu čili piparu, īpaši kārdinošanam aromātam – caur spiedi izspiestus ķiplokus.
Lasi tālāk un uzzini citus veidus, kā draugus un radus grila ballītē pārsteigt ar neparasti gardiem ēdieniem.
Mazāk ierasti veidi, kā uz grila gatavot dārzeņus
Visi zina, cik lieliski ir ugunskurā cepti kartupeļi, bet to pašu mierīgi var izdarīt arī grilā. Kartupeļi ir jāietin folijā un jāierušina karstās oglēs. Ja vēlies, lai tie ir gatavi ātrāk, pirms tīšanas folijā pāris minūtes novāri kartupeļus ar visu mizu. Šeit atradīsi iedvesmojošas idejas, ar kādām mērcēm un piedevām pasniegt "mundierī" ceptos tupeņus.
Folijā ievīstīšanas metodi vari izmantot arī cepot papriku, baklažānus, ābolus, kā arī citus augļus un dārzeņus.
Vēl viens variants ir uzlikt uz restēm baklažānus, papriku, tomātus un apcept. Līdzko miziņa sāk čokuroties, ņem tos nost no grila. Kad dārzeņi ir nedaudz atdzisuši, noņem tomātiem miziņu, pipariem izņem sēklas, visu sagriež, samaisa un nedaudz apsāla. Pievieno citronu sulu, nedaudz cukura, šļuciņu olīveļļas un krietnu sauju kapātu pētersīļu, kinzas vai citu zaļumu. Rezultātā iegūsi lielisku uzkodu, ko varēsi pasniegt dažādos veidos – gan uz apgrauzdētas maizes, gan izmantot kā gardu piedevu šašlikam, kebabam vai citai uz grila gatavotai gaļai.
Vēl var uz pusēm pārgriezt papriku, to attīrīt no sēklām, iepildīt saplucinātu mocarellas sieru, kas papildināts ar kapātiem ķiplokiem un baziliku. Tad liec skaistās paprikas laiviņas uz grila restēm un uzmanīgi seko procesam. Kad paprikas miza kļūst tumšāka un siers ir izkusis, uzkoda ir gatava. Pārkaisi to ar šķipsnu sāls un baudi ar grauzdētu maizīti.
Sagriez ripiņās baklažānus (ne plānākus par 1 cm), apcep no vienas puses uz restēm, apgriez un pārkaisi ar rīvētu sieru. Tiklīdz siers sāk apbrūnēt, garda uzkoda ir gatava.
Ņem nemizotas kukurūzas vālītes un uz 15-20 minūtēm ieliec aukstā ūdenī. Pēc tam liec uz uzkarsēta grila un 3-5 min apcep no abām pusēm. Tad noņem lapas un cep vēl 3-5 minūtes no katras puses. Pirms pasniegšanas bagātīgi iezied ar sviestu un pārkaisi ar sāli.
Marinētas, grilētas jēra aknas uzbeku gaumē
Grilētām jēra aknām ir dažādas variācijas, un šī ideja aizgūta no uzbeku virtuves. Pats galvenais šī ēdiena pagatavošanā ir svaigas aknas un laba reakcija.
Lai pagatavotu šo gardo delikatesi uz grila, tev būs vajadzīgas sekojošas sastāvdaļas:
- jēra aknas;
- jēra astes tauki (vari tos aizstāt ar speķi);
- sāls un pipari;
- paprikas pulveris;
- kinza;
- kumins.
Vispirms aknām noņem plēvi, sagriez tās kubiņos, bet speķi plānās plāksnītēs, sāli sajauc ar garšvielām un kapātu kinzu. Daļu maisījuma pievieno aknām, apmaisa un atstāj uz pāris stundām. Tad aknu gabaliņus, pamīšus ar speķi uzver uz iesma, liec uz grila. Aknu cepšanas laiks ir apmēram 7-10 minūtes, bet uzmanīgi jāseko procesam, jo viss būs atkarīgs no ogļu karstuma. Kad aknu šašliks ir gatavs, to liec traukā, pievieno atlikušo garšvielu maisījumu un apmaisi.
Citronos marinēti šampinjoni uz grila
Lai arī uz grila gatavotas sēnēm ir ne visai pievilcīgs izskats, jo tās ātri kļūst melnas un sačokurojas, un daudzi tāpēc domā, ka nav vērts tās likt uz restēm, tomēr tā ir liela kļūda. Īstenībā uz grila gatavotas sēnes garšo patiešām lieliski. Vislabāk uz grila gatavot iesaka stingrus, liela izmēra šampinjonus vai portobello (brūnganas šampinjonu dzimtas sēnes, tikai daudz lielākas). Sēnes pārslaka ar citronu sulu, pāris ēdamkarotēm olīveļļas, pievieno kapātu ķiploku, sīki sakapātas dilles, šķipsnu sāls un šķipsnu cukura. Ļauj tām iemarinēties pāris stundas, tad ver uz iesmiem un cep uz nelielas uguns.
Vēl sēnes var gatavot pavisam vienkāršā veidā – ar cepurītēm uz leju liekot uz restēm un nedaudz apsālot. Līdzko no sēnēm sāk izdalīties sula, tās ir gatavas. Lai būtu vēl garšīgāk, cepurītēs var iebērt nedaudz siera – tas tikai cels tavu pavārmākslas prasmju reitingu.
Šādi pagatavotas sēnes vari gan pasniegt kā vieglu uzkodu, gan ietītas lavašā un papildinātas ar kādu salātlapu, šķēlēs sagrieztu tomātu un mērcīti, kā arī kā sātīgu pamatēdienu.
Pirms laika stāstījām, ka lieliska ideja vasarīgam piknikam ir arī pildīti lavaša rullīši, kas uzsildīti uz grila. Te atradīsi padomus un dažādas kārdinošas receptes.
Grilēti ananasi un banāni ar šokolādi un māršmeloviem
Tādi augļi kā banāni, ananasi, un greipfrūti lieliski garšo arī ceptā veidā, jo cukurs, kas ir šajos augļos, cepšanas procesā karamelizējas un piešķir tiem savdabīgu garšu. Ananasu vari vienkārši sagriezt gabaliņos un uz piecām minūtēm uzlikt uz grila restēm. Tā būs izcila piedeva vistas šašlikam, ko vari papildināt arī ar savvaļas rīsiem. Savukārt saldummīļi var baudīt grilētos augļus ar saldējumu.
Restorāna cienīgu desertu var pagatavot no banāniem un maršmeloviem. Banānu ar visu mizu gareniski pārgriez uz pusēm, pildi ar gabaliņos sagrieztiem vai maza izmēra maršmeloviem, šokolādes gabaliņiem un pievieno šķipsnu kanēļa. Banānus ietin folijā un 7-10 min cep uz grila. Zefīri izkusīs, veidojot maigas putas, kas lieliski papildinās kūstošo šokolādi un sajauksies ar kārdinošo kanēļa aromātu, veidojot izcili gardu desertu.