Lai šis process noritēu ātrāk, lieti noderēs interesants fizikas fakts – izrādās, ka uzvārīts un nedaudz atdzesēts ūdens sasalst ledū ātrāk nekā ūdens istabas temperatūrā.
Kā vēsta "Wikipedia" publicētā informācija, kāds skolnieks Erasto Mpemba no Tanzānijas 1963.gadā mācību stundas laikā gatavoja saldējumu. Nesekojot receptei, nepacietības dēļ Erasto atdzesēta piena vietā izmantoja vēl karstu pienu. Sev par pārsteigumu viņš konstatēja, ka viņa saldējuma masa sasalst daudz ātrāk nekā klasesbiedriem, kuri izmantoja atdzesētu pienu. Vēlāk Erasto sāka pētīt apstākļus, kāpēc karsts ūdens sasalst ātrāk nekā karsts. Pateicoties viņa pētījumiem, šī neparastā parādība nosaukta viņa vārdā jeb Mpembas efekts.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit