Saldējuma gatavošana mājas apstākļos nudien nav liela māksla. Pat tad, ja mājās nav speciālā saldējuma mašīna, izdosies pagatavot krēmīgu saldējumu bez kristāla graudiņiem, ja ņemsi vērā šos padomus. Pagatavo saldējumu tā vairāk un noglabā saldētavā, lai īstajās dienās pamielotos ar pašgatavoto kārumu.
Ja veikalā iegādātais saldējums jau fasēts pienācīgā iesaiņojumā, kas aukstumā neplīst, saldējumam kūstot, nebojājas un ir viegls, parocīgs, tad gatavojot mājās, ne vienmēr pa rokai ir šādi trauki. Kādas alternatīvas? Ja zini, ka saldējumu gatavosi bieži, tad saglabā iepakojumus, piemēram, plastmasas kārbas, spainīšus, kastītes, kur bijuši cepumi u.c. trauki. Saldējuma uzglabāšanai visai labi derēs plastmasas kārbas produktu saldēšanai. Arī parastās pusdienu kārbas var noderēt, taču jāņem vērā, ka kontrastu dēļ plastmasa (ja nav paredzēta saldēšanai) var plaisāt aukstumā.
Ja nekas no iepriekš minētā nav pieejams, pavisam iespējams kaut kur tumšajos plauktos neizmantotas glabājas metāliskas cepšanas formas. Tā var būt kēksa, maizes, kūkas cepšanas forma, bet raugies tādu, kas arī ietilptu saldētavā un nebūtu pārāk sekla. ''The Kitchen'' šajā sakarā iesaka likt lietā kēksu formas – tilpums un forma ir gana ērta arī saldējuma masas saldēšanai. Taču, kas būtiski – lai formu nesabojātu un saldējums neuzņemtu dīvainu piegaršu, ieklāj pirms tam tajā cepamo papīru, vaska papīru vai pārtikas plēvi.
Trauki, kādos saldējuma masu nevajadzētu liet un pēc tam saldēt, ir stikls, ļoti plāna plastmasa, kas var plaisāt, un arī maisiņi nebūs tie labākie funkcijas pildītāji. Nekādā gadījumā neliec saldētavā trauku no saldējuma mašīnas, kurā masa saldēta, jo to nedrīkst saskrāpēt, un ar karoti grebot sasalušo masu, to visai viegli var aizskart, iesaka ''Tasty''.
Mājas saldējums no skābā krējuma
Krēmīgs skābā krējuma saldējums ar olām. Gatavo saldējumu ēd kopā ar svaigām ogām vai kādu saldu mērci, piemēram, šokolādes. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks divi litri saldējuma. Recepti piedāvā "Rimi gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Supervienkāršais citronu saldējums no trīs sastāvdaļām
Man patīk izmēģināt dažādas internetā atrastas receptes – jo īpaši tad, ja tiek solīts: "Izdosies vienmēr, garšo dievīgi, jums patiks!" Rezultāti mēdz būt dažādi – reizēm jāpiktojas par nejēdzīgi izlietotiem produktiem, bet reizēm nudien ir prieks – jā, tiešām vienkārši un supergardi! Šis saldējums ir veiksmīgo eksperimentu kategorijā – tikai trīs sastāvdaļas, izdodoties vienmēr, nav nepieciešama saldējuma mašīna. Protams, ka bija jāizmēģina!
Fiksais jogurta saldējums no trīs sastāvdaļām
Kas gan būtu gada siltā sezona bez saldējuma! Ja esi pieņēmis, ka pašam pagatavot saldējumu ir pārāk sarežģīti, nāksies to pieņemt kā stereotipu, jo šī recepte ir katram pa spēkam, turklāt rezultāts garšos tik labi, ka roka nemaz vairs nesniegsies pēc veikalā nopērkamajiem saldējumiem.
Franču vaniļas saldējums
Gards un viekārši gatavojams franču vaniļas saldējums.
Sālītais ananasu saldējums spāņu gaumē
Salds vaniļas saldējums, kas papildināts ar ananasu svaigumu un mazliet neparastāku piedevu – Himalaju sāls graudiņiem. Recepti piedāvā "Rimi gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Šokolādes sorbets
Atspirdzinošs un ledus auksts deserts tveicīgajām vasaras dienām – šokolādes sorbets. Lai gan par sorbetu parasti dēvējam tādus saldētos krēmus, kuriem pievienots pavisam nedaudz alkohola, šoreiz noteikti jāpiedēvē nosaukums šim gardajam šokolādes brīnumam. Jo mēli var norīt!
Banānu un zemesriekstu sviesta ātrais saldējums
Saldēto banānu krēmu jeb "nice cream" var itin viegli pagatavot. Atliek vien pievienot papildu sastāvdaļas izteiksmīgākai garšai un saldēto banānu krēms būs gatavs dažās minūtēs. Pats jaukākais – banāni ir tik saldi, ka krēmam nevajadzēs cukuru.
Zemeņu sorbets, ko var pagatavot 5 minūtēs
Zemeņu sorbets garšo tikpat labi kā zemeņu saldējums, bet tam ir viens liels pluss – šo gardo un atsvaidzinoši vasarīgo desertu var pagatavot piecās minūtēs.
Jogurta saldējums ar zemenēm un rabarberiem
Vasarā nav labāka našķa par saldējumu. Te gan tiešām saldējums jādēvē par našķi, jo cukurs izmantots gana daudz, bet pie tā vainīgs skābais rabarbers. Ja vēlies saldējumu skābāku, cukuru izmanto mazāk, jebkurā gadījumā, rezultāts būs atspirdzinošs.
Fiksais ogu un jogurta saldējums
Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.
Jogurta saldējums ar rabarberiem un piparmētrām
Laikā, kad rabarberu krājumi pārsniedz normu un aptrūkstas idejas, kur tos likt lietā, doma par saldējumu vasaras tveicīgajās dienās nebūt nav peļama. Tā nu nolēmu izmantot skābenos kātus, un jāatzīst, rezultāts izdevās vairāk nekā gards! Turklāt šo auksto kārumu var pagatavot arī tie, kam mājās nemaz nav saldējuma mašīna.
Zibenīgais banānu un kakao saldējums jeb 'nice cream'
Tie, kuri mēdz sekot līdzi dažādiem kulinārajiem blogiem un sociālu tīklu profiliem, zinās, kas ir "nice cream" jeb sasmalcinātu saldēto banānu krēms. Ja nē, pēdējais laiks iepazīties, jo "naiskrīms" patiesi ir kas dievīgs svelmainā vasaras dienā – maigs, atvēsinošs un ļoti, ļoti garšīgs. Ja neskaita saldēšanas laiku, kārums būs gatavs 5-10 minūtēs.
Piparmētru saldējums ar tumšās šokolādes lapiņām
Piparmētru saldējums – neapstrīdama klasika, ko bez lielām pūlēm pagatavot mājās pašam. Ar piparmētru garšu bagāto saldējuma bumbu trauciņā patīkami papildinās tumšās šokolādes lapiņas.
Arbūza saldējums
Arbūza saldējums amerikāņu gaumē – auksts šerbets ar saldo krējumu. Saldējums sanāks vienmērīgāks, ja gatavošanā izmantosi saldējuma mašīnu.