Ne vienai vien saimniecei pūrā ir sava īpašā medus kūkas recepte, kas mantota no mammas vai pat vecmāmiņas, jo visiem taču ir zināms, ka pašceptas kūkas garšo daudz labāk par veikalā nopērkamajām, turklāt nav mazsvarīgs arī tas fakts, ka mājas darinājumiem netiek pievienoti garšas pastiprinātāji, mākslīgās krāsvielas, konservanti un citas nevēlamas piedevas. Ja medus torti gatavosi no kvalitatīvām sastāvdaļām, tā arī bez dažādiem garšas uzlabotājiem garšos vienkārši pasakaini.
Lai pagatavotu medus kūkas mīklu, tev būs nepieciešams nedaudz medus, olas, cukurs, sviests (to nebūtu ieteicams aizstāt ar margarīnu), milti un cepamais pulveris, skaidro portāls "Edimdoma".
Mīklas gatavošanas darba gaita
Iesākumā karsta ūdens peldē izkausē medu, ja tas ir sacukurojies. Tad pievieno cukuru un sviestu. Kad sviests ir izkusis, pievieno masai iepriekš sakultas olas, cepamo pulveri un pāris karotes miltu. Ar mikseri kul, līdz masa ir viendabīga, bez kunkuļiem. Biskvīta plāksnes, kas būs ceptas no karsta ūdens peldē gatavotas mīklas, būs īpaši mīkstas un porainas. Izņem bļodu no ūdens peldes un pakāpeniski pievieno pārējos miltus, turpinot kulšanu, līdz visi milti iemaisīti un mīkla ir rullējama. Saritina mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz aptuveni 40 minūtēm.
Interesanti, ka vācieši mēdz pievienot medus tortes mīklai raugu, bet ir arī receptes bez olām un sviesta.
Lasi tālāk un uzzini knifus, kā pareizi pagatavot krēmu un izcept biskvīta plāksnes.
Medus kūkas krēma gatavošanas knifi
Medus tortes krēmu pagatavot nepavisam nav sarežģīti – skābo krējumu vienkārši jāsakuļ ar cukuru. Reizēm masai garšas uzlabošanai tiek pievienots arī iebiezinātais piens. Krējumam jābūt ļoti svaigam, treknam un labi atdzesētam. Jo treknāks būs krējums, jo gaisīgāks un samtaināks izdosies tortes krēms. Ja izmantosi krējumu ar mazāku tauku procentu, tas labāk iesūksies biskvīta plāksnēs, bet starp tām nevīdēs apetītlīgi kārdinošas krēma kārtiņas, turklāt šķidrās konsistences dēļ tas plūdīs pāri malām.
Lai šķidrs krējums kļūtu biezāks, ielej to divās kārtās salocītā marlē, kas iekarināta virs kāda piemērota lieluma un formas trauka, un ļauj 2-3 stundas notecēt liekajam šķidrumam. Šādi krējums kļūs biezāks, un to varēs izmantot tortes krēma gatavošanai.
Vēl viens ieteikums – cukura vietā labāk izmanto pūdercukuru, arī šis triks uzlabos un padarīs tīkamāku krēma struktūru. Ja vēlies ļauties garšu eksperimentiem, iemaisi krēmā marmelādes gabaliņus, kokosa skaidiņas, sasmalcinātus riekstus, ievārījumu, augļu vai ogu gabaliņus, rīvētu citrona, laima vai apelsīna miziņu, kakao pulveri vai rīvētu šokolādi.
Ja skābais krējums neiet pie sirds, izmanto medus tortes biskvīta plākšņu pārziešanai sviesta krēmu: nesālītam istabas temperatūras sviestam pievieno vārītu iebiezināto pienu un puto 10-15 minūtes, līdz masa palielinās apjomā un kļūst gaisīgāka. Tortes pildīšanai noderēs arī vārītais krēms – recepti atradīsi šeit.
Ja vēlas, var izmantot vairāku veidu krēmus pamīšus, šādi medus torte iegūs īpaši izteiksmīgu garšu, krējuma skābumiņam patīkami kontrastējot ar sviesta krēma vai vārītā krēma bagātīgo tekstūru.
Kā pareizi cept biskvīta plāksnes medus tortei
Kad mīkla atdzesēta, to sadala vienādās daļās un katru daļu atsevišķi uz cepamā papīra loksnes plāni izrullē apļa formā. Standarta variantā tortes gatavošanai tiek izmantotas 7–10 biskvīta plāksnes. Kamēr viena mīklas daļa tiek rullēta un sagatavota cepšanai, pārējā mīkla jāpārklāj ar pārtikas plēvi, lai tā nesakalstu.
Kad plāksne ir rullēta un gatava cepšanai, to sabaksta ar dakšiņu un liek līdz 200 grādiem iepriekš uzkarsētā krāsnī uz 5–7 minūtēm. Pa to laiku sagatavo cepšanai nākamo plāksni.
Ja vēlies, lai visi biskvīti būtu vienādi pēc formas, kamēr tas vēl karsts, ar asu nazi apgriez maliņas, izmantojot attiecīga lieluma šķīvi vai kartona trafaretu. Tomēr glīti izskatīsies arī neregulāras formas biskvīti, piešķirot gatavajai tortei lauciniecisku šarmu.
Kad visas plāksnes izceptas, sāc tortes formēšanu, devīgi pārziežot katru kārtu ar krēmu. Tortes maliņas vari pārziest ar ar atlikušo krēmu un dekorēt ar biskvīta drumstalām.
Pieredzējušu konditoru padomi
Labāk neizmanto biskvīta gatavošanai griķu un akāciju medu, jo, neskatoties uz šo medus šķirņu lielisko garšu un aromātu, tās biskvīta plāksnēm var piešķirt rūgtenu piegaršu.
Medum obligāti jābūt šķidram, tādēļ, lai mīklas struktūra izdotos vienmērīga, ja medus ir sacukurojies, pirms tam izkausē to karsta ūdens peldē.
Pāris stundas pirms mīklas gatavošanas izņem no ledusskapja olas, jo tām obligāti jabūt istabas temperatūrā.
Miltus iepriekš izsijā caur sietiņu, lai bagātinātu tos ar skābekli – šādi tortes plāksnes būs pufīgākas un porainākas.
Gatavojot mīklu karsta ūdens peldē, ūdenim, kurā iegremdēta mīklas bļoda, viegli jāvirmo, nevis aktīvi jāburbuļo – uguns zem ūdens katliņa nedrīkst būt pārāk liela.
Ir saimnieces, kas iesaka cepamo pulveri aizstāt ar sodu, pievienojot to olām kulšanas laikā, tad tās ātrāk saputosies.
Turpinājumā atradīsi 7 dažādas medus kūku receptes. Tev atliek tikai izvēlēties kārdinošāko no tām un pagatavot.
Lai labi garšo!
Medus torte ar krējuma pildījumu
Vienkārši pagatavojama medus torte ar krējuma pildījumu.