pīrādziņi pīrāgi svētki
Foto: Shutterstock
Kā bez liekām klapatām pagatavot rauga mīklu, kas nav ilgi jāmīca un stundām ilgi jāraudzē? Ko iesākt, lai pīrāgiem nevērtos vaļā sāni? Kā zināt, ka mīkla ir uzrūgusi? Kā pagatavot mutē kūstošu un sulīgu pildījumu? Tie ir jautājumi, kas Jāņu dienas gaidās nodarbina ne vienas vien čaklās saimnieces prātu. Mums pūrā ir vesels lērums padomu, kas palīdzēs, cepot pīrāgus un speķa raušus, izvairīties no iesācēju kļūdām.

Iesākumā ņem vērā, ka uzrūgusi mīkla palielināsies apjomā pat 2,5–3 reizes, tāpēc jau sākumā izvēlies piemērota lieluma trauku. Ja tev mājās nav silta mūrīša un uz radiatoriem bļodu nevar uzlikt, vari mīklu raudzēt cepeškrāsnī: to uzsildi līdz +40°C, izslēdz un ieliec bļodu ar mīklu – cepeškrāsns atdziest ļoti lēnu, tādēļ siltuma pietiks, lai rauga sēnes un pienskābās baktērijas varētu paveikt savu darbu.


Vai zini, kā noteikt, ka mīkla ir uzrūgusi un gatava rullēšanai? Mēs zinām un atklāsim arī tev – šajā rakstā.

Kad mīkla izrullēta, jāpadomā arī par pildījumu. Vai zināji, ka pildījums ir nedaudz jāpārsāla, lai pīrādziņi nebūtu bezgaršīgi un pliekani? Te vari uzzināt citus knifiņus, kas jāņem vērā, lai pīrāgu pildījums vienmēr izdotos īpaši gards, sulīgs un mutē kūstošs.

Kam gan nav gadījies, atverot cepeškrāsns durvis, novērot ainiņu, ka lielai daļai rūpīgi gatavoto pīrādziņu ir pavērušās maliņas, tie burtiski smīkņā par taviem centieniem, spīdinot savus speķzobiņus. Pīrāgu pabojātais skaistums būtu nieks, bet, diemžēl, pa atvērumu iztek arī sulīgais pildījums, tādēļ "smaidīgi" pīrāgi ir problēma, kas nodarbina ne vienu vien pavārmākslas entuziastu. Kā izvairīties no šādas likstas, skaidrojām te.

Lai labi garšo!

Kā cīnīties ar 'smaidīgiem' pīrāgiem?

Foto: Shutterstock
Kam gan nav gadījies, atverot cepeškrāsns durvis, novērot ainiņu, ka lielai daļa rūpīgi gatavoto pīrādziņu ir pavērušās maliņas, smīnā par taviem centieniem spīdinot savus speķzobiņus. Pīrāgu pabojātais skaistums būtu nieks, bet, diemžēl, pa atvērumu iztek arī sulīgais pildījums, tādēļ "smaidīgi" pīrāgi ir problēma, kas nodarbina ne vienu vien pavārmākslas entuziastu. Uzzini portāla Cālis.lv virtuves foruma dalībnieku pārbaudītos pīrāgu cepšanas trikus.

Lasīt vairāk

Pīrāgi, kas kūst uz mēles: 10 izcila maltās gaļas pildījuma radīšanas baušļi

Foto: Shutterstock
Vai atceries, kāds bija pirmais jautājums, ko uzdevi vecmāmiņai, redzot, ka viņa no plīts velk ārā plāti ar kūpošiem pīrādziņiem? Man šķiet, ka lielākā daļa no jums, gluži tāpat kā es, gribēja noskaidrot, kas tad pīrādziņiem "vēderā", jo pildījums neapšaubāmi ir svarīgākā sastāvdaļa, kas nosaka pīrāgu izdošanos vai gluži pretēji – neizdošanos.

Lasīt vairāk

Mīkstu un gaisīgu pīrāgu noslēpums - septiņas viltības, ko der ielāgot

Foto: Shutterstock
Ja izceptie pīrāgi ir cieti, vainojama mīkla. Saimniecei jāzina dažas gudrības, lai saldās un sāļās maizītes un arī kliņģeris būtu mīksts un gaisīgs. Soli pa solim viss par rauga mīklas tapšanu.

Lasīt vairāk

Kādēļ rauga mīkla saraujas?

Foto: Shutterstock
Nereti gadās, ka, gatavojot rauga mīklas pīrāgus, plātsmaizes vai citus kārumus, rullējot mīklu un liekot uz plāts, tā saraujas. Kādēļ tā notiek?

Lasīt vairāk

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock
Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!