biezpiens
Foto: Shutterstock

Biezpiens ar redīsiem un zaļumiem vai mammas siltumnīcā augušiem sulīgiem gurķiem un aromātiskiem tomātiem, ir vasaras ēdienu klasika, ko var šķīt iekšā pat vairākas reizes dienā. Tiesa gan, tikai tad, ja gadās veikalā vai tirgū nopirkt kvalitatīvu, tiešām garšīgu biezpienu. Lai nenāktos vilties, vislabāk biezpienu gatavot pašam, jo tas nudien nav sarežģīti.

Ja vēlies mājās pagatavot biezpienu, rēķinies, ka no 1 litra piena iegūsi aptuveni 100-120 gramus gatava produkta.

Pienu (vari izmantot gan pilnpienu, gan vājpienu), lej atbilstoša lieluma traukā, tā lai piepildītu ne vairāk kā 3/4 trauka tilpuma. Trauku pārklāj ar marli vai citu gaisa caurlaidīgu drāniņu, noliek siltā vietā (18-20 grādos pēc Celsija) un raudzē, līdz piena receklis (rūgušpiens) kļuvis blīvs, vienā gabalā, bet sūkalas vēl neatdalās. Tad rūgušpienu ar kūku lāpstiņu vai nazi sadala mazākos gabalos (nemaisot!) un trauku ar pienu karsē uz segtas liesmas (izmantojot liesmu kliedētāju) vai ūdens peldē, iesaka Ņina Masiļūne un Anita Pasopa grāmatā "Latviešu ēdieni" (Avots, 1986).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!