Persiki un nektarīni, augļu nodaļās gozējoties, izskatās gana līdzīgi. Atšķirības pazīme ir augļa miziņa – ja nektarīniem tā ir gluda un spīdīga, tad persikiem mīksta un pūkaina. Savukārt garšas ziņā nektarīni būs nedaudz skābāki, bet persikiem raksturīgas medainas garšas nianses.
Pievērs uzmanību krāsai
Augļu gatavību lielā mērā var noteikt pēc krāsas. Ja redzi, ka vietām persiks vai nektarīns vēl ir zaļš, piemēram, pie kāta daļas, visticamāk, auglis noplūkts pārāk agri un vēl nav nogatavojies. Šādus augļus jāatstāj istabas temperatūrā vismaz uz divām dienām un jāļauj nogatavoties. Meklējot augļus tirgū, nereti tur tie pārgriezti uz pusēm, ļaujot aplūkot vidus daļas krāsu. Šādās reizēs pievērs uzmanību mīkstuma krāsai – oranžākie augļi būs saldāki un aromātiskāki, norāda ''The Kitchn''. Savukārt augļa miza var būt dažāda – gan sarkana, gan oranža, un ne vienmēr tas ir rādītājs augļa gatavībai.
Nektarīnu gatavību var noteikt, tos viegli piespiežot – ja tie ir cieti un no iespiešanas nepaliek mīkstāki, tādus pirkt nevajadzētu. Savukārt tos, kas pēc konsistences šķiet mīksti, ir gana gatavi. Ja no augļa var viegli nokniebt palikušo kāta daļiņu augšpusē, arī tas liecina, ka auglis ir gana gatavs. Persiku piedāvājumā var atrast arī pavisam nelielus augļus, kas izskatās gluži kā saspiesti – šie mazās formas persiki būs saldāki un ar mazāku kauliņu, turklāt pēc garšas tie teju vienmēr ir ļoti saldi.
Ja tomēr gadījies iegādāties ne tos gatavākos augļus, te būs padomi, kā tos lietderīgi izmantot.
Augļu uzglabāšana
Gan nektarīni, gan persiki jāglabā kādā traukā istabas temperatūrā, piemēram, caurdurī, kur notiek gaisa apmaiņa. Noteikti neliec ledusskapī vēl negatavus augļus – tad tie nenogatavosies. Ja iegādāti jau ļoti gatavi augļi, tad gan tos var likt ledusskapī, lai tie neturpina gatavoties un nesabojājas pirms laika.
Augļu sagriešana
Ja paredzēts augli izmantot bez miziņas, tad zini, ka nektarīniem visvieglāk to noņemt ar mizotāju, ko parasti liekam lietā burkānu, kartupeļu mizošanā. Savukārt persikiem miza pati viegli nolobīsies, ja iemērksi uz 30 sekundēm verdošā ūdenī un tad pārliksi bļodā ar aukstu ūdeni un ledus gabaliem. Kraso temperatūru ietekmē miziņa viegli atdalīsies no augļa un nomizosies bez speciāliem rīkiem.
Augļu sagriešanai daiviņās vislabāk izmantot šādu metodi – vispirms augli griez uz pusēm (pa līniju, kas auglim izveidojusies no kāta daļas līdz apakšai) līdz kauliņam un tad ar pirkstu palīdzību griez katru augļa pusi savā virzienā, līdz tas atdalās no kauliņa. Vienā pusītē paliks kauliņš – to viegli izgriezt ar mazu nazīti vai izgrebt ar karoti. Ja vēlies vienāda izmēra daiviņas, veic šādus iegriezumus ne tikai vidusdaļā, bet viscaur riņķī auglim un tad griežot katru augļa pusi savā virzienā, daiviņas viegli atdalīsies no kauliņa.
Pagatavo vasarīgus salātus, sulīgu pīrāgu vai kādu desertu ar sulīgajiem vasaras augļiem, iedvesmojoties no ''Tasty'' recepšu krājuma.
Garneļu - rīsu un persiku salāti
Garneļu - rīsu un persiku salāti: gardēžu atzīti un iecienīti.
Vasarīgi salāti ar persikiem un garnelēm
Vasarā jāizmēģina tūkstots un viens variants salātiem. Kad tad vēl, ja ne laikā, kad pieejamas tik daudz un dažādas svaigas dārza veltes? Šī recepte izceļas ar neparastu sastāvdaļu salikumu, kas ne tikai izskatās cēli, pasniegts uz šķīvja, bet arī garšo izcili vasarīgi.
Mannas putra ar karamelizētiem persikiem
Garda brokastu maltīte – klasiskā mannas putra ar cukurā apceptiem persikiem. Ja persiki netīk, to vietā var droši izmantot arī citus augļus.
Kūpinātas vistas salāti ar nektarīniem un aveņu mērci
Atsvaidzinoši un sātīgi salāti vasarīgām brokastīm vai vakariņām. Kūpinātas vistas vietā droši vari izmantot arī cepeškrāsnī ceptu vistu – ja no iepriekšējās dienas vakariņām palicis pāri!
Zemeņu un persiku ievārījums
Zemenes ar persikiem sader kā cimds ar roku, tāpēc šo ogu pilnbriedā steidz pagatavot dažas burciņas ar vasaras garšu, ko noteikti novērtēsi vēlākos mēnešos.
Cepta vistas fileja ar nektarīniem
Sulīga vistas gaļa ar saldeni sīvu nektarīnu un sarkanā sīpola salsu. Īpašu aromātu un garšu maltītei piešķirs svaigie zaļumi, tāpēc ar tiem nedrīkst skopoties.
Sulīgs persiku pīrāgs itāliešu mafijas gaumē
Šī ir ātra un aromātiskā pīrāga recepte, kas lieti noderēs šobrīd, kad tirgū un veikalu plauktos sārtojas sulīgi persiki. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.
Vasarīgi salāti ar persikiem, tomātiem un fetas sieru
Šo salātu nosaukums varētu būt "vasara manā šķīvī" –
krāsains un sulīgi košs dārzeņu salikums, kas īpašam aromātam papildināts ar persika šķēlītēm un garšīgu pesto-čili mērci. Lieliski ir arī tas, ka salātu pagatavošanai būs nepieciešamas vien 5 minūtes.
Kivi un nektarīnu salāti ar jogurtu
Pavisam garda ideja, kā ikdienā uzņemt vitamīnus no kivi un saldenajiem nektarīniem. Augļu gabaliņus liec kārtās, starp katru klājot pa ēdamkarotei (vai vairāk) jogurta, kas sajaukts ar medu. Ja slaido līniju neieturi, droši jogurtu var aizstāt ar putukrējumu.
Vasarīgais zemeņu-nektarīnu smūtijs ar saldētiem rabarberiem
Smūtijs ir izcils veids, kā apēst augļus, kas maisiņā saspiedušies un vairs nav tik glīti, lai liktu, piemēram, uz kūkām. Vasarā steidzīgos brīžos to var ātri pagatavot un dzert pa ceļam uz darbu vai ballīti!
Cepta āte ar persiku salsu
Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.
Nektarīni medus un bazilika sīrupā
Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.