ķirši ķiršu kauliņi ogu tīrīšana
Foto: Shutterstock
Ķiršu sezona daudziem ir gada gaidītākais laiks, kad noēsties ogas svaigā veidā, lasīt tās pilniem klēpjiem, konservēt debešķīgus ievārījumus un cept sulīgas ķiršu kūkas. Taču līdzīgi kā ar skaistumu un upuriem, arī laba garša prasa sava veida grūtības, tāpēc ''Tasty'' nāk talkā ar ierosinājumiem, kā atgūt ogas stingras un sulīgas, ja tās paguvušas jau apžūt, kā veikli atbrīvoties no kauliņiem un galu galā, kā nomazgāt ogu sulas notraipītās plaukstas.

Padoms no ''Tasty'' pūra lādes par ķiršu stingrumu un sulīgumu – ne vienmēr uzreiz pēc lasīšanas vai ogu iegādes tiekam pie to baudīšanas, tāpēc reizēm gadās, ka pēc dažu dienu glabāšanās ledusskapī tās šķiet nedaudz apvītušas un jau mīkstas. Visai labi šo var labot, noskalojot un peldinot ķiršus ledus aukstā ūdenī. Vai tie būtu saldie vai skābie ķirši, visi kā viens jau pēc 10 minūšu mērcēšanas paliks atkal stingri un sulīgi. Lai ogas ilgāk saglabātos svaigas, nožāvē tās caurdurī vai izliec uz papīra salvetēm apžūt, un tikai tad liec uz servējamā trauka.

Ja esi nolēmis no ogām ko gatavot, piemēram, ķiršu pīrāgu vai ievārījumu konservējumu papildināšanai, aktuāls jautājums noteikti ir par parocīgāko kauliņu izņemšanas veidu. Šajā sakarā ir pat vairāki paņēmieni. Visai populāra metode, kas palīdz izvairīties no lielas ķiršu sulas šļakstīšanās, ir ar pudeli un irbulīša palīdzību, ko var iepazīt šajā padomrakstā. Taču bez tā veikalos iegādājamais ķiršu kauliņu izspiedējs būs labs sabiedrotais. Starp citu, daudzi nemaz nezina, ka veco laiku ķiploku spiedēm (skatīt attēlu zemāk) arī ir papildinājums riekstu čaulu pārlaušanai un ķiršu kauliņu izņemšanai. Tiem tad nemaz nevajag atsevišķi iegādāties ķiršu kauliņu izspiedēju.

Foto: Shutterstock

Tiem, kam mājās ir konditorejas uzgaļi, arī šie nieki var palīdzēt izņemt ķiršu kauliņus. Asais uzgalis izveidos caurumu, pa kuru visai viegli pēc tam no pretējās puses būs izstumt kauliņu. Var arī vienkāršot šo procesu un nolikt uz dēlīša uzgali ar spico galu uz augšu un uzdurt pa ķirsim tik dziļi, lai kauliņš pats iznāk.

Video:

Kad ķiršu tīrīšana beigusies, droši vien ne vienam vien radies atklājums, ka rokas ir melnākas par melnu un ar ziepēm un ūdeni tik viegli tās neatmazgāt. Šādās reizēs jāņem talkā labi daudz sodas – ieberzē ar to plaukstas, viegli samitrini un mazgā, līdz ķiršu sula nomazgājusies. Starp citu, šī metode ar roku mazgāšanu der arī tad, ja esi sašmulējies ar citu ogu vai pat biešu sulu.

Pēc tam, kad ķiršu kauliņi izņemti, nesteidz tos izmest! Pie tiem vēl ir pietiekami daudz sulas, lai iegūtu garšu limonādei, tāpēc iepildi tos krūkā, aplej ar ūdeni un ļauj nostāvēties. Pēc kāda laika iegūsi gardu dzērienu, ko nosmelt no kauliņiem un papildināt ar citronu šķēlēm.

Vienkāršā ķiršu kūka

Foto: Shutterstock

Ķiršu sezonas kārums – vienkārši pagatavojama kūka.

Lasīt vairāk

Ķiršu ievārījums ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Recepte divi vienā – pagatavojot iegūsi gan gardu ķiršu ievārījumu, gan sīrupu dzērienu pagatavošanai vai pankūku apliešanai.

Lasīt vairāk

Ķiršu kompots

Foto: Shutterstock

Ķiršu kompots, kas noderēs kūkām, saldajiem ēdieniem vai vienkārši tāpat, lai panašķētos.

Lasīt vairāk

Mājas ķiršu limonāde

Foto: DELFI

"Mamma, šī limonāde ir tā kā ķiršu kola!" nogaršojuši šo dzērienu, izsaucās bērni. Un viņiem taisnība, jo šefpavārs Lauris Aleksejevs, kurš esot šīs receptes autors, tieši tā arī nosaucis. Izmēģinājām un atzinām par labu esam. Noteikti atkārtosim vēl, jo ķiršu vēl daudz. Tiesa, atkāpāmies no receptes oriģināla, samazinot cukura daudzumu, jo šķita – būs par daudz.

Lasīt vairāk

Ķiršu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Gards un vasarīgs kokteilis brokastīm vai baudīšanai starp ēdienreizēm – ķiršu smūtijs ar banāniem un citām vasaras ogām. Lai panāktu, ka kokteilis ir atvēsinošs, izmanto sasaldētas ogas.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Ķiršu saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas nav gardāks vasarā par aukstu, garšīgu saldējumu. Vēl jo vairāk, ja tas ir pašu taisīts, no sarkaniem un sulīgiem ķiršiem, veselīgā grieķu jogurta un nedaudz medus.

Lasīt vairāk

Ķiršu braunijs ar krēmsieru

Foto: Shutterstock

Grēcīgi garšīga šokolādes kūka ar ķiršiem un krēmsiera joslām. Tā iepriecinās gan tevi pašu pie tējas vai kafijas krūzes, gan liks justies īpašiem taviem ciemiņiem.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Ķiršu un aveņu kompots

Vasarīgs un svaigs deserts, kuram krēmīgumu piedod grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Mājās gatavota ķiršu saldējuma kūka

Foto: Privātais arhīvs

Kādudien pastaigājoties aizdomājos par saldējumiem. Domāju, ka vajadzētu šokolādes saldējumu pagatavot, tad vēl šādas tādas idejas pa galvu maisījās, līdz prātā iesēdās doma par ķiršu saldējumu. Un ar katru pastaigā sperto soli, mana doma tikai un vienīgi nostiprinājās. Uzsāku jau kārdinošo reklāmu vīram. Nostrādāja un ķēros tik klāt.

Lasīt vairāk

Ķiršu zupa

Foto: Shutterstock

Pasakaini gards un vienkārši pagatavojams deserts – ķiršu zupa. Vajadzēs vien skābos ķiršus savā sulā, mazliet skābā krējuma un lielākā daļa produktu jau ir. Izmanto svaigus skābos ķiršus un ķiršu sulu vai savā sulā konservētus ķiršus bez kauliņiem.

Lasīt vairāk

Ķirši šokolādē

Foto: Shutterstock

Burvīgas un viegli pagatavojamas šokolādes konfektes ar krēmsiera pildījumu un ķirsīti vidiņā. Ja konfektes paredzētas tikai pieaugušajiem, krēmsiera masā var iejaukt nedaudz ķiršu liķieri. No dotā produktu daudzuma iznāks apmēram 40 konfektes.

Lasīt vairāk

Svaigās ķiršu siera kūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!