shutterstock_348101894
Foto: Shutterstock
Tā jau nu nebūs vasara, ja ne reizi nenobaudīs sulīgo arbūzu, kuru ēdot, viena liela ķēpa vien sanāk, gan sagriežot, gan pēc tam notiesājot to, taču saldā garša visu attaisno. Ja līdz šim vēl neesi atklājis pazīmes, kas garantē sulīgu un saldu arbūzu, palūko šos tautas ieteikumus.

Sulīga arbūza meklējumi nav gluži laimes spēle. Ir virkne pazīmju, kas liecina – arbūzs ir gana nogatavojies vai tas tomēr pārlieku agri atvests tirgošanai. Palūkojot pieredzes padomus ''Cālis'' forumā, pavīd jau kaut kad dzirdēti paņēmieni, gan pavisam kas jauns gatavā arbūza meklējumiem.

Arbūza novērojumi atšķiras pēc tā, vai meklē veselu ogu vai jau sagrieztu uz pusēm, vai vēl mazākos gabalos. Ja sagrieztu arbūzu var labāk pasmaržot, tam redz mīkstumu – vai tas ir miltains vai sulīgs, taču veselai ogai to noteikt pagrūti, un nākas izmantot citas metodes. Runājot par to, kādu arbūzu pirkt labāk – sagrieztu vai vēl veselu, pavīd dažādi viedokļi, bet dzirdēts, ka labāk tomēr izvēlēties vēl nesagrieztos arbūzus.

Pat tad, ja mīkstums izskatās svaigs un sagrieztais arbūzs ietīts pārtikas plēvē, tas ātrāk bojājas un nav zināms, cik sen tas pārgriezts. Ja nu tomēr pērc jau sagrieztu arbūzu, raugies, lai vidus tam nav jau pārāk mīksts un ūdeņains, pēc krāsas mīkstums ir piesātinātā, ne blāvā krāsā (protams, ja tas nav dzeltenais arbūzs). Lai arī daudzi pievērš uzmanību sēkliņu daudzumam, tās neietekmē arbūza saldumu un novērots, ka saldi garšo gan tās ogas, kurām sēklu ir daudz, gan tās, kurām ir pavisam maz vai nav nemaz. Tāpēc tās ir tikai šķirnes īpatnības, bet, ja sēklas nepatīk, droši var izvēlēties pat arbūzus bez sēklām.

Ja vien tādu iespēju piedāvā, noteikti nogaršo arbūzu! Raugies, lai šķēli nogrieztu no līdzīga arbūza, lai nav tā, ka degustēt dod tos labākos, bet tirgo pavisam citus.

Ja redzi tirdzniecības vietā kādu klauvējam pa arbūzu, šis cilvēks zina, kā atrast labāko ogu (jā, arbūzs ir oga!). Tad, ja pieklauvēsi pie arbūza un pieliekot ausi dzirdēsi dobju skaņu, zini – tas ir gatavs ēšanai. Tie, kas dodas arbūza meklējumos uz tirgu, iesaka meklēt gruzīnu izcelsmes tirgoņus, jo viņu piedāvātās ogas nekad neliekot vilties. Lai spriestu, jāizmēģina, vai ne? Lielveikalā var meklēt arbūzus, kas importēti no Gruzijas, Kazahstānas, Ukrainas, arī Spānijas ogas neliks vilties.

Foto: Shutterstock

Vēl kāda pārliecinoša pieeja labākā arbūza meklējumos – pievērst uzmanību kāta daļai. Ja kātiņa nav, tad, protams, to noteikt grūti, bet, ja tas ir sažuvis un sakrokojies, tas liecina par gana gatavu arbūzu. Saprotams, ka ieplaisājis, ar bojājumiem mizā arbūzs nav derīgs ēšanai.

Arbūzu šķirnes ir dažādas, taču aug tie visai līdzīgi, un ne jau kā āboli koku zaros. Ja zini, kā aug ķirbji, tad arbūzi diži neatšķiras, un tāpēc jāraugās, vai tirgošanā nonākušajai ogai ir redzama daļa, kas nav apsauļota saulītē, bet ir dzeltens plankums. Ja pleķis ir balts, tad oga vēl nav gana gatava. Arī mizas krāsa var pateikt priekšā arbūza gatavību – bālas vai neizteiksmīgas krāsas miza neliecinās to labāko, turpretim sulīgi zaļa un svītrota miza vien parāda, ka arbūzs jau ir pārgaidījies.

Kāda arbūzu cienītāja, kas pabijusi Tadžikistānā, aizguvusi vietējo mācību, ka nauda arbūzu iegādē nav jātaupa – jāpērk pats lielākais! Jo lielāks arbūzs, jo gatavāks un sulīgāks tas būs. Protams, šis padoms īsti neder, ja arbūzu kārojas nopirkt vienam vai diviem cilvēkiem, un tomēr, ja talkā ņemsi receptes no ''Tasty'' arhīva, vajadzēs nodrošināties ne ar vienu ogu vien, lai visu kārdinošo izmēģinātu. Kad labākā oga atrasta, palūko šos padomus, kā veikli un bez liekas tašķīšanās sagriezt sulīgo lomu. Starp citu, interesantus priekšlikumus, ko pagatavot no saldās ogas, iepazīsti šeit.

Foto: Shutterstock

Tad, kad arbūzs jau iegādāts, noteikti nomazgā to, jo, galu galā tas mērojis tālu ceļu un to skārušas ne vienas rokas vien. Mazgāšanai izmanto kādu sūkli vai birsti, ideāli, ja ir speciālais augļu mazgāšanas līdzeklis. Var izlīdzēties ar siltu ūdeni. Ja nav plānots ogu ēst uzreiz, to ieteicams glabāt vēsā, tumšā vietā, bet ledusskapis ne vienmēr tam ir piemērotākā vieta, jo ilgstoši tajā glabājoties, mīkstums sāks sulot un zaudēt saldo garšu. Glabājot ledusskapī, atceries, ka tas jāizņem vismaz stundu pirms pasniegšanai, lai atgūtu tā īsteno garšu. Un vēl – ledusskapī vislabāk glabāt vēl nesagrieztu ogu, rekomendē ''Leaf''.

Arbūza salāti ar melnajām olīvām

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un veselīgi salāti karstai vasaras dienai.

Lasīt vairāk

Vasarīgu salātu kubs

Foto: Shutterstock

Ļoti oriģināls un neordināts veids, kā pasniegt vasarīgus salātus. Siera vietā vari izmantot kādu augli, rezultātā iegūstot gardu desertu!

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Ar alkoholu un bez: divu veidu augļu boles

Foto: DELFI

Augļu bole ir vasaras cienīgs dzēriens, kas, pareizi pagatavots, garšos gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Arbūzu gaspačo

Foto: Shutterstock

Vasaras karstumā veldzējumu sniegs arbūzu gaspačo. Nelielais asumiņš uzmundrinās un dos enerģiju.

Lasīt vairāk

Spirdzinošā zemeņu, arbūza un citrusu sangrija

Foto: Shutterstock

Darbadienas noslēgumam vai laiskām brīvdienām tieši laikā! Šis dzēriens gan domāts tieši pieaugušajiem, jo kokteiļa glāzē arbūzs draudzēsies ne vien ar rozā vīnu, bet arī nedaudz citronu liķiera.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamie gurķu un arbūza salāti

Foto: Shutterstock

Divi vasaras produkti vienā šķīvī – svaiga gurķa un sulīga arbūza salāti. Papildināti ar sāļo fetas sieru un nedaudz garšaugiem, tie būs perfekta pusdienu maltīte steidzīgajiem.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Arbūza un melones sulas saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards saldētās sulas saldējums tikai no četrām sastāvdaļām – arbūza, melones, laima sulas un svaigi spiestas ābolu sulas. No tā visa sanāks gardi saldējumi, kuri uz kociņa gozēsies oranži rozā toņos, bet garšos vēl labāk, jo tam nebūs nekādu lieku sastāvdaļu.

Lasīt vairāk

Arbūza saldējums

Foto: Shutterstock

Arbūza saldējums amerikāņu gaumē – auksts šerbets ar saldo krējumu. Saldējums sanāks vienmērīgāks, ja gatavošanā izmantosi saldējuma mašīnu.

Lasīt vairāk

Arbūza un laima kokteilis

Ideāls dzēriens karstai vasaras dienai. Izvēlies gatavu un ļoti saldu arbūzu, kuru pirms izmantošanas dažas stundas paturi ledusskapī.

Lasīt vairāk

Ūdens ar arbūziem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Lielisku, atsvaidzinošu dzeramo ūdeni var pagatavot, to aromatizējot ar arbūzu un piparmētrām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!