Veidi, kā izcept kabaci, ir ļoti dažādi, taču jebkurā variantā jādomā par to, kā panākt, lai tas nesulo, satur ap sevi panējumu un tanī pat laikā vidū ir gana izcepies. Viens no veidiem, kā es pati esmu iecienījusi izcep kabaci – nogriezt galus, pārgriezt uz pusēm, izgrebt lielākās sēklas un tad katru pusīti vēlreiz gareniski pārgriezt. Iegūtās strēmeles sagriez divās vai trīs daļās, atkarībā no kabača lieluma. Iegūsi palielus gabalus, bet nedaudz apgriežot ieliektās malas, tad apviļājot miltos, olā vairākkārt, tie izcepsies pat ļoti kārdinoši. Šādā veidā kabača gabali ir pietiekami biezi, lai cepšanas laikā nesaplaktu un katrs gabals nesadalītos vairākos mazākos.
Kabaču sagatavošana
Palūkojot citu pieredzi kabaču cepšanā ''Cālis'' forumā, pieejas ir dažādas. Kas attiecas uz kabača mizošanu un sēklu izgrebšanu, pāraugušiem kabačiem iesaka sēklas izņemt, lai ēdot tās netraucē. Sēklas netraucēs, ja tās nebūs lielākas kā, piemēram, gurķiem. Ja sēklas ir jau labi sataustāmas un kabača vidus ir mīksts kā švamme, labāk tās izgrebt ar karoti. Mazus kabačus nav vajadzība mizot, bet jau brangu kabaču mizu labāk noņemt, lai tā pēc cepšanas nav pārāk sīksta un nekavē mīkstuma izcepšanos.
Ja esi iecienījis cept kabaču ripiņas, bet sēklas ir pārāk lielas, izgreb vidu un izmanto kabača mīkstumu gredzena formā un cep tādējādi. Mazākiem kabačiem šis paņēmiens nav nepieciešams, jo ripas labi saturēs formu, taču te ir no svara arī tas, cik biezi tās sagrieztas. Ideāli, ja tās būs aptuveni centimetru biezas, jo cepoties tās saplok.
Nereti kabači izcepas ūdeņaini, un ja netīk šāds rezultāts, pēc kabača sagriešanas var apbērt mīkstumu ar sāli, uz kādu brīdi atstāt, lai sasulo un tad ar papīra salvetēm apslaucīt. Tikai tad šķēles apviļā miltos vai citā panējumā un olā.
Kabaču cepšana
Vai tās būtu ripiņas, gabali vai salmiņi, kabačus var cept uz pannas, vārīt karstā eļļā vai veselīgākajā variantā – gatavot cepeškrāsnī. Cepot uz pannas, jāņem vērā, ka eļļu vajadzēs labi daudz, un uguni vajadzētu nelielu, citādi pārāk augstā temperatūrā tie strauji apbrūnēs, bet vidus paliks jēls. Tāpat eļļu vajag pieliet vēl tad, kad šķēles vai ripiņas tiek apgrieztas un cepta otra puse. Cepot uz pannas, noderēs arī pannas vāks, lai eļļa netašķītos.
Pirms ķeries klāt pie cepšanas, kabačus var apviļāt panējumos, apbērt ar garšvielām un cept tāpat, kā nu katrs vēlas. Ja esi izvēlējies panējumu, tad te talkā var ņemt rīvmaizi, smalki sarīvētu sieru (īpaši gardi sanāks ar cieto sieru), mannā, kukurūzas putraimus vai pat sēkliņu maisījumu. Papildu tam vajadzīga būs ola un milti, lai panējums labāk noturētos pie kabača. Lai panējums labāk pieceptos, vispirms apviļā kabačus sausajā maisījumā, tad olā. Ja nepieciešams, apviļāšanu var atkārtot vairākas reizes, lai tas būtu biezāks. Izvēloties sieru, īpaši kraukšķīgu panējumu izdosies panākt, ja apviļātos kabačus vārīsi uzkarsētā eļļā, bet visai labi sanāks, ja gatavosi tos cepeškrāsnī, neaizmirstot apgriezt otrādi, lai zeltaini tie izcepas no abām pusēm.
Ātrā apviļāšana miltos
Starp citu, ļoti efektīva metode, kā ātri un vienkārši apviļāt miltos vai citā panējumā visas kabaču šķēles, – saber tos maisiņā (iepriekš pārliecinies, ka nav caurumu), aizsien un tad sakrati, lai kabači apviļājas. Ieteicams kratīt virs izlietnes, lai nejauša gadījuma rezultātā milti neizklietētos pa visu virtuvi. Atliek vien izņemt no maisiņa un tad apviļāt olā. Tieši tik vienkārši!
Ieteikums!
Pēc kabača izgrebšanas sēklas un mīkstumu neizmet, bet pietaupi to plācenīšu, sautējumu, zupu vai pat omletes pagatavošanai.
Pasniegšana
Ja izdevies izcept kārdinošas kabaču ripiņas, standziņas vai šķēles, tā jau ir puse no uzvaras perfektai maltītei. Nenāktu par sliktu padomāt arī par kādu gardu mērci. Visai labi šeit piestāvēs dipi mērce, krējums, kas sajaukts ar mārrutkiem un garšvielām, bet, ja gribas ko svaigu, pagatavo jogurta mērci.
Ja kabačus cep uz pannas, gatavos liec katliņā zem vāka, lai tie tik strauji neatdziest. Izcili labi garšos, ja gatavos kabačus pārkaisīsi ar svaigiem, smalki sakapātiem zaļumiem.
Domājams, ka reti kad, bet tomēr, gadās, ka vienā maltītē neapēd visus izceptos kabačus. Tad nu jāņem vērā, ka cepti kabači labi garšos arī atdzisuši un atkārtoti tos sildīt nav ieteicams.
Kabaču ripiņas ar sieru un vistas šašliku
Nereti ballītēs tiek pagatavots tik daudz dažādu labumu, ka pāri paliek pat nākamajā dienā. Lai nekas neietu zudumā, no rīta nākamajā dienā brokastīs tapa gardas kabaču ripiņas, kurām virsū bija no svinībām pāri palikušie sieri, tomāti un pat sulīgie vistas šašlika gabaliņi.
Ceptas kabaču ripiņas
Ja ir viena lieta, kas savā būtībā atgādina par to, ka ir vasara, tad tie ir jaunie kabači. Jūliju ar sajūsmu gaidu, jo zinu, ka beidzot, beidzot ir tas laiks, kad var tikt pie vienkāršā kāruma – ceptām kabaču ripiņām. Šis variants būs ideāls tad, ja nepatīk sarežģītas lietas – atliks vien kabačus apviļāt miltos, sakultā olā un apcept uz pannas.
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Cepeškrāsnī gatavoti kabači ar siera cepurītēm
Pavisam vienkārši pagatavojama un garda recepte. Ceptās kabaču šķēlītes ar sieru Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska Cālis.lv un Zoombook recepšu konkursa ietvaros.
Ceptas cukīni ripiņas ar rozmarīnu
Zeltainas cukīni ripiņas, kuru svaigo garšu papildinās rozmarīns. Pasniedz tāpat, kā uzkodu vai kopā ar svaigiem salātiem, gaļu vai zivīm.
Cukīni salmiņi mīklas panējumā
Nedaudz īpaša uzkoda, ar kuru aizstāt frī kartupeļus reizēs, kad grūti pretoties to kārdinājumam. Tiklīdz pamēģināsi šos fritētos brīnumus – gaisīgā mīklā panētus cukīni, kurus tā vien gribas saukt par maziem kabačiem – aizmirsīsi, ka tādi kartupelīši eksistē. Garantējam, ka šī kļūs par tavu jauno, mīļāko uzkodu!
Kabači mīklā
Kabaču laika klasika - kabači mīklā! Īpaši gardi, ja pasniedz ar tomātu - ķiploku mērcīti.
Kabaču daiviņas ar zilo sieru un kaltētiem tomātiem
Sagriez kabačus vai cukīni gareniski apmēram pirksta izmēra daiviņās. Ja miziņa ir bieza, to nogriež. Liec visu lielā bļodā un sajauc ar sāli, pipariem, eļļu. Var piemest arī kādu bazilika vai timiāna šķipsniņu.
Cepti kabači kraukšķīgā garoziņā
Parasti kabaču panēšanai tiek izmantotas sakultas olas, bet tās var aizstāt ar zirņu miltu mīklu, kas piešķirs ceptajām kabaču šķēlēm patīkami riekstainu garšu. Recepti iesaka vegānisko recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.
Kabači kraukšķīgā siera un rīvmaizes 'kažociņā'
Laiks, kad no laukiem bez kāda kabača nevar aizbraukt pat šo dārza velšu sevišķi nemīļotāji, ir pienācis. Taču kā brango ražu apēst un pagatavot ko tādu, kas nav jau apnicis? Lūk, jauna variācija ierastajām garšām – kabaču gabaliņi kraukšķīgā siera un rīvmaizes "kažociņā".