valriekstu maize
Foto: Shutterstock

Maize ir viens no tiem produktiem, kas ir neatņemams pirkums teju katrā veikala apmeklējuma reizē, tomēr mājās cepts klaipiņš – tā jau ir pavisam cita vērtība. Protams, var izcept klasisko piena baltmaizi, rudzu maizi vai saldskābmaizi, taču vēl interesantāku rezultātu gūsi, ja pievienosi kādu interesantu garšvielu vai sastāvdaļu.

Miltu dažādība

Pašiem mājās izcept maizi – tas varētu kļūt par ļoti tīkamu ieradumu, bet, lai garša nekļūtu vienmuļa, variē ar dažādām sastāvdaļām. Piemēram, sēkliņas vai rieksti pat ļoti mainīs ierastā klaipiņa garšu. Daļu kviešu miltu var aizstāt ar riekstu miltiem, un arī ar to jau būs gana. Nesmādē arī zirņu, griķu, auzu miltus. Kaut nedaudz pievienoti, tie tomēr mainīs maizes klaipiņa konsistenci un arī garšu, un kāpēc gan nepamēģināt dažādot ierasto ar kaut ko jaunu?

Garšvielas

Arī ar garšvielu pievienošanu var ievērojami mainīt maizes garšu. Mīklā iejauc ķiploku sāli, amoliņu, smalki sakapāti rozmarīnu, jebkurus zaļumus, piemēram, baziliku vai dilles. Pievienojot tikai sāli, maizes garša ātri vien apniks, tāpēc ar garšām ieteicams variēt un tieši garšvielas spēj to panākt. Nebaidies arī no karija, čili pārslu, kanēļa, muskatrieksta, ingvera pulvera, citronpiparu un citu tīkamu garšvielu pievienošanas.

Pārtikas produkti

Ar miltu dažādību un garšvielu variēšanu radošās izpausmes vēl nav izsmeltas. Maize var garšot arī pavisam citādāk, ja tai pievienosi skābo krējumu, alu, kefīru, krēmsieru vai kādu sieru. Jebkurš piena produkts mīklu padarīs sulīgāku, taču ciabatas tipa maizei ideāli piestāvēs pesto, kas iesmērēts jau mīklā. To pašu var darīt ar gaļas gabaliņiem, saulē kaltētiem tomātiem, olīvām, kaperiem un citiem labumiem.

Vēl pēdējā laikā slavas gājienu guvušas maizes, kurām pievieno kādu dārzeni vai augli. Piemēram, brango kabaču ražu var visai labi izmantot, cepot maizi, arī burkāni, kartupeļi un pat bietes der maizes gatavošanai. No saldā gala var izvēlēties banānus, ābolus, dažādas ogas.

Ja šie priekšlikumi iedvesmojuši ķerties pie lietas un pagatavot kādu klaipu, aizņemies kādu no šīm oriģinālajām receptēm.

Griķu maize ar sēkliņām

Foto: Shutterstock

Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.

Lasīt vairāk

Rupjmaize ar sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.

Lasīt vairāk

Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem

Foto: DELFI

Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.

Lasīt vairāk

Kabaču maize

Foto: Shutterstock

Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.

Lasīt vairāk

Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Fokača ar olīvām un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Shutterstock

Šī Itālijas noskaņas maize labi garšos gan karsta, gan jau atdzisusi nākamajā dienā. Mērcē to olīveļļā, pesto vai apzied ar kādu gardu smēriņu.

Lasīt vairāk

Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru

Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Krējuma bezrauga maizītes

Foto: Shutterstock

Ļoti viegli pagatavojamas krējuma maizītes. To galvenās sastāvdaļas - milti un saldais krējums - ņemti vienādās svara proporcijās (1:1). Tās pasniedz ar tēju vai kafiju, griežot vai laužot uz pusēm. Uz maizītēm smērē sviestu un liek ievārījumu, bet īpašos gadījumos sviestu aizvieto ar putukrējumu.

Lasīt vairāk

Pildītā maize itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā maize ar sieru un riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja līdz šim domāji, ka pašcepta maize ir neiespējamā misija, tad izmanto šo recepti, lai aizspriedumi tiktu kliedēti. Turklāt šī nav vienkārša maize, bet gana sātīgs ēdiens, kas kopā ar svaigiem salātiem būs lieliska pusdienu maltīte izsalkušajiem.

Lasīt vairāk

Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem

Foto: DELFI

Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Alus maize

Foto: Publicitātes foto

Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.

Lasīt vairāk

Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize

Foto: Shutterstock

Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.

Lasīt vairāk

Melleņu - banānu maize

Foto: Shutterstock

Īpaši garda melleņu - banānu maize.

Lasīt vairāk

Kefīra un sēkliņu saldskābmaize

Foto: Privātais arhīvs

Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Lasīt vairāk

Olīvu un sēkliņu maize

Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Biešu un krēmsiera maize

Foto: Publicitātes attēls

Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".

Lasīt vairāk

Banānmaize ar avenēm un mellenēm

Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao

Foto: DELFI

Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.

Lasīt vairāk

Maize ar valriekstiem un sieru

Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!