Maize ir viens no tiem produktiem, kas ir neatņemams pirkums teju katrā veikala apmeklējuma reizē, tomēr mājās cepts klaipiņš – tā jau ir pavisam cita vērtība. Protams, var izcept klasisko piena baltmaizi, rudzu maizi vai saldskābmaizi, taču vēl interesantāku rezultātu gūsi, ja pievienosi kādu interesantu garšvielu vai sastāvdaļu.
Miltu dažādība
Pašiem mājās izcept maizi – tas varētu kļūt par ļoti tīkamu ieradumu, bet, lai garša nekļūtu vienmuļa, variē ar dažādām sastāvdaļām. Piemēram, sēkliņas vai rieksti pat ļoti mainīs ierastā klaipiņa garšu. Daļu kviešu miltu var aizstāt ar riekstu miltiem, un arī ar to jau būs gana. Nesmādē arī zirņu, griķu, auzu miltus. Kaut nedaudz pievienoti, tie tomēr mainīs maizes klaipiņa konsistenci un arī garšu, un kāpēc gan nepamēģināt dažādot ierasto ar kaut ko jaunu?
Garšvielas
Arī ar garšvielu pievienošanu var ievērojami mainīt maizes garšu. Mīklā iejauc ķiploku sāli, amoliņu, smalki sakapāti rozmarīnu, jebkurus zaļumus, piemēram, baziliku vai dilles. Pievienojot tikai sāli, maizes garša ātri vien apniks, tāpēc ar garšām ieteicams variēt un tieši garšvielas spēj to panākt. Nebaidies arī no karija, čili pārslu, kanēļa, muskatrieksta, ingvera pulvera, citronpiparu un citu tīkamu garšvielu pievienošanas.
Pārtikas produkti
Ar miltu dažādību un garšvielu variēšanu radošās izpausmes vēl nav izsmeltas. Maize var garšot arī pavisam citādāk, ja tai pievienosi skābo krējumu, alu, kefīru, krēmsieru vai kādu sieru. Jebkurš piena produkts mīklu padarīs sulīgāku, taču ciabatas tipa maizei ideāli piestāvēs pesto, kas iesmērēts jau mīklā. To pašu var darīt ar gaļas gabaliņiem, saulē kaltētiem tomātiem, olīvām, kaperiem un citiem labumiem.
Vēl pēdējā laikā slavas gājienu guvušas maizes, kurām pievieno kādu dārzeni vai augli. Piemēram, brango kabaču ražu var visai labi izmantot, cepot maizi, arī burkāni, kartupeļi un pat bietes der maizes gatavošanai. No saldā gala var izvēlēties banānus, ābolus, dažādas ogas.
Ja šie priekšlikumi iedvesmojuši ķerties pie lietas un pagatavot kādu klaipu, aizņemies kādu no šīm oriģinālajām receptēm.
Griķu maize ar sēkliņām
Bagātīga griķu maize, kuras mīklā nav izmantoti ne milti, ne olas, ne taukvielas. Var ēst, kamēr silta – tad tā būs ļoti garda.
Rupjmaize ar sīpoliem
Pikanta ceptu sīpolu rupjmaize ar malta koriandra un melno piparu piedevu. No dotā daudzuma sanāks četri nelieli klaipiņi.
Mājās cepta maize no trīs veidu miltiem
Pašu cepta maize – tas nebūt nav sarežģīts uzdevums. Ja garšvielu plauktiņā ir sausais raugs, milti un ūdens, ar to pietiek, lai izceptu kārdinošu maizes klaipiņu.
Kabaču maize
Viegla, garda maizīte ar kabaču skaidiņām un kraukšķīgu garoziņu.
Kārdinošā burkānmaize ar Parmezāna sieru
Apaļš, zeltains un kraukšķīgs kukulītis, gluži kā no bērnības pasakas. Tikai šo varēsi droši ēst un piedāvāt ģimenes locekļiem. Mīkstā maizīte lieliski garšos pie kādas pusdienu zupas vai kopā ar aukstu piena glāzi kā našķis.
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Fokača ar olīvām un saulē kaltētiem tomātiem
Šī Itālijas noskaņas maize labi garšos gan karsta, gan jau atdzisusi nākamajā dienā. Mērcē to olīveļļā, pesto vai apzied ar kādu gardu smēriņu.
Pilngraudu miltu maize ar āboliem un sidru
Viena ko klasiskās poļu maizes recepšu modernākajām variācijām. Maizes pagatavošanā bez miltiem un rauga izmantotas arī tādas slepenas sastāvdaļas kā sidrs un ābola gabaliņi. Mīklu var papildināt ar riekstiem, žāvētiem augļiem, sēkliņām un citām sastāvdaļām. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Krējuma bezrauga maizītes
Ļoti viegli pagatavojamas krējuma maizītes. To galvenās sastāvdaļas - milti un saldais krējums - ņemti vienādās svara proporcijās (1:1). Tās pasniedz ar tēju vai kafiju, griežot vai laužot uz pusēm. Uz maizītēm smērē sviestu un liek ievārījumu, bet īpašos gadījumos sviestu aizvieto ar putukrējumu.
Pildītā maize itāļu gaumē
Tie, kas baudījuši itāļu cepto maizi, zinās, cik tā ir garda un uz mēles kūstoša. Arī šī maizes recepte nav peļama un tā ļoti labi garšos tāpat, vai arī pie vīna, siera plates, vīnogām un dažādām uzkodām. Protams, prasmīgākas saimnieces maizes mīklu pagatavos pašas, bet mēs izmantojām veikalos pieejamo gatavo maisījumu maizītei.
Kraukšķīgā maize ar sieru un riekstiem
Ja līdz šim domāji, ka pašcepta maize ir neiespējamā misija, tad izmanto šo recepti, lai aizspriedumi tiktu kliedēti. Turklāt šī nav vienkārša maize, bet gana sātīgs ēdiens, kas kopā ar svaigiem salātiem būs lieliska pusdienu maltīte izsalkušajiem.
Gardā maize ar pesto un ķirštomātiem
Pašiem pagatavot maizi - tas itin nemaz nav tik sarežģīti kā sākotnēji varētu šķist, turklāt tā garšos neizsakāmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto maizes klaipu. Šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kas maizi nekad nav cepuši, jo grūtākais darbs ir sajaukt sastāvdaļas.
Alus maize
Alus maizi var cept vai cepeškrāsnī, vai maizes cepamajā mašīnā.
Maizes mašīnā cepta skābu kāpostu maize
Garšas eksperimentētājiem - skābu kāpostu maize.
Melleņu - banānu maize
Īpaši garda melleņu - banānu maize.
Kefīra un sēkliņu saldskābmaize
Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.
Olīvu un sēkliņu maize
Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Biešu un krēmsiera maize
Koši sārta un ļoti garda biešu un krēmsiera mīklas maize. Tā būs īpaši sātīga un izteiksmīga, pateicoties biešu garšai, tāpēc pasniedz ar sviestiņu vai svaigo sieru. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Banānmaize ar avenēm un mellenēm
Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Diētiskā banānmaize ar sēkliņām un kakao
Ja meklē ideju brīvdienu brokastīm un augļu traukā aizkavējušies pārgatavojušies banāni, tad no sirds iesakām izmēģināt šo banānu maizes recepti. Kādēļ diētiskā? Jo sviesta vietā tiek izmantots ābolu biezenis.
Maize ar valriekstiem un sieru
Garda, kraukšķīga pašcepta maizīte, tik garšīga vēl silta ar sviestu.