Lai pagatavotu garšīgu ēdienu, ir nepieciešami kvalitatīvi produkti – tas nu ir neapstrīdams fakts. Kartupeļu biezputrai ieteicams izvēlēties tieši miltaino šķirņu kartupeļus.
Lai noteiktu, vai kartupelis ir miltains, nepieciešams pārgriezt svaigu kartupeli uz pusēm. Tad abas kartupeļa pusītes jāberzē vienu pret otru un jāvēro, kas notiek – ja tās salīp kopā un, berzējot gar malām, veidojas putas, kartupelis ir miltains. Bet, ja kartupeļa pusītes paberzējot un paspiežot, no tām izdalās vien ūdens – kartupeļis ir pārlieku ūdeņains, lai no tā gatavotu biezputru.
Ja vēlies uzzināt, kuras no Latvijā pieejamo kartupeļu šķirnēm ir miltainas un piemērotas biezputras gatavošanai, izlasi šo padomrakstu, bet šajā rakstā uzzināsi, kā kartupeļu biezputru gatavo un izmanto dažādās pasaules valstīs.
Knifi, kas jāņem vērā, lai tupeņu biezputra vienmēr izdotos izcila
Pat ja biezputras gatavošanai izvēlēti ideālie kartupeļi, to vari sabojāt, pārlieku tos pārmīcot. Tas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra sakrītas, ir ar kunkuļiem un nav vis tik krēmīga, kā gribētos. Šim darbiņam noderēs gan vecā labā kartupeļu stampiņa, gan īpaša kartupeļu spiede, kas izskatās pēc lielākas ķiplokspiedes versijas. Galvenais – nepārmaisīt un nekādā gadījumā neizmantot kartupeļu biezputras gatavošanai blenderi (ne rokas, ne stacionāro), jo šādi kartupeļus noteikti pārkulsi, atbrīvojot tajos esošo cieti, kas padarīs biezputru par glumu, lipīgu masu. Te atradīsi citus vienkāršos knifus, kas jāņem vērā, gatavojot kartupeļu biezputru.
Kā kartupeļu biezputru saglabāt siltu ilgāk
Atdziestot kartupeļu biezputra sastingst un zaudē savu gaisīgumu un krēmīgumu. Ja vēlies to saglabāt siltu, izvāri biezputru un liec virs otra katla ar vārošu ūdeni. Šādi biezputru var uzturēt siltu vismaz pāris stundas. Biezputru noteikti nosedz ar dvieli vai vāku. Ik pēc 15 minūtēm biezputra ir jāapmaisa. Te atradīsi vēl citus noderīgus padomus, kā saglabāt kartupeļu biezputru siltu, gaidot ciemiņus.
Kā kartupeļu biezputru izvārīt divtik ātri un ar kādām piedevām pasniegt
Noslēpums tam, kā izvārīt kartupeļus (un arī citus dārzeņus) divreiz ātrāk, ir pavisam vienkāršs. Vienmēr jāsāk ar to, ka ūdens tiek verdošs aši uzvārīts tējkannā. Kartupeļu vārīšanai izvēlies pareiza izmēra katliņu – tādu, kurā kartupeļi ir salikti vienā līmenī, nevis cits citam virsū. Bet trešais noteikums – lielus kartupeļus sagriez ceturtdaļās. Te atradīsi arī ļoti garšīgas un latvieša vēderam īpaši tīkamas idejas kartupeļu biezputras piedevām, bet zemāk – bezgala apetītlīgas kartupeļu biezputru receptes no "Tasty" krājumiem.
Lai labi garšo!
Krēmīga kartupeļu biezputra ar spinātiem un grauzdētiem riekstiem
Ikdienišķā kartupeļu biezputra kļūs par restorāna cienīgu ēdienu, ja pievienosi tai olu dzeltenumus, kādu sauju spinātu un grauzdētos, kraukšķīgos riekstu gabaliņus.
Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'
Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem un sieru
Lai izdotos izcila kartupeļu biezputra, klasiskajā variantā svarīgi kārtīgi izmīcīt, pievienot sviestu, pienu un muskatriekstu. Piedāvājam papildināt tik ierasto garšu ar rīvētu cieto sieru – biezputra, varbūt nebūs tik gaisīga, kā ierasts, taču siers piešķirs ļoti izteiksmīgu noti, ko gribēsi baudīt vēl un vēl.
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem
Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!
Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis
Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.
Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra
Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.
Vistas filejas rullīši ar kartupeļu biezeni un siera mērci
Vakariņas īstiem siera faniem - kartupeļu biezenis ar sieru, vistas filejas rullīši ar sieru, un tam visam pāri - siera mērce! Ieteikums ēdienam pievienot mazāk sāli nekā parasti, jo cietais siers pats par sevi ir visai sāļš.
Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums
Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.
Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu
Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.