Lai arī biskvīta mīkla ir vienkārša un ātri pagatavojama, tomēr tās gatavošanā ir savi noslēpumi. Neizdevies biskvīts saplok, veidojas ļoti plāns, bet pārcepts biskvīts kļūst sauss. Kādi tad ir biskvīta mīklas jaukšanas noslēpumi?
Pirmkārt, biskvīta kvalitāte ir atbilstoša olu svaigumam un kvalitātei – no lauku vistiņu olām un māju sviesta biskvīts noteikti sanāks daudz garšīgāks. Svarīgi faktori nevainojama biskvīta iegūšanai ir arī produktu temperatūra, kulšanas ilgums un tā cepšana.
Olu biskvīta pamatmasai var pievienot arī rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, vaniļu, kakao, smalcinātus riekstus, magones, rozīnes un citus rotaļīgus krikumiņus. Tos pirms pievienošanas mīklai vispirms sajauc ar miltiem.
Lasot tālāk, apgūsi divus olu biskvīta gatavošanas paņēmienus, kā arī uzzināsi, kādi priekšdarbi veicami pirms biskvīta gatavošanas.
Olu biskvīta mīklas sastāvdaļas un veicamie priekšdarbi
Svarīgi, lai visi produkti būtu istabas temperatūrā! Vispirms, pirms uzsāk jaukt mīklu, liek sildīties krāsni uz 180 grādiem un sagatavo cepamo formu. Formas pamatni izklāj ar cepamo papīru vai, ja izmanto pannu ar nepiedegošo klājumu, tā ir uzreiz gatava biskvīta cepšanai. Kad mīkla ir sajaukta, tā nekavējoties jālej cepamajā formā un jāliek krāsnī.
Lai izceptu vidēja izmēra kūkas apaļo plātni, būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 8 olas;
- 8 ĒK (strīķētas) pūdercukura vai smalka maluma cukura;
- 8 ĒK miltu (bez kaudzes, bet nestrīķētas, lai miltu ir nedaudz vairāk nekā cukura).
Var cept vienu biezāku biskvīta plātni un vēlāk atdzisušu (vēlams dzesēt diennakti vai vismaz 8 stundas) griezt horizontāli uz pusēm vai cept katru plātni atsevišķi, ņemot katrai ripai 4 olas un atbilstošu miltu un cukura daudzumu.
Olu biskvīta mīklas gatavošana ar auksto paņēmienu
Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Ļoti svarīgi, lai baltumos nebūtu ne kripatiņas no dzeltenuma, kā arī traukiem un miksera lāpstiņām ir jābūt nevainojami tīrām, bez taukvielām.
Lai olbaltums sakultos īpaši lielā apjomā, tam pievieno vienu deserta karoti ūdens. Olbaltumu kuļ tik ilgi, līdz veidojas stingras putas. Tad pievieno apmēram trešo daļu cukura un turpina īsu brīdi kult, līdz putas kļūst stingas un spīdīgas.
Sakuļ dzeltenumus ar atlikušo cukuru gaišās un biezās putās. Var uzreiz izmantot lāpstiņas, ar kurām tika kulti baltumi. Baltumi un dzeltenumi jākuļ veikli viens aiz otra, neveidojot pauzi starp šiem gatavošanas soļiem. Ideālajā gadījumā olbaltumu un dzeltenumu putošanai vajadzētu notikt vienlaicīgi.
Kad dzeltenumi ir sakulti, tajos iecilā pusi no baltumiem. Nemaisi olas apļveida kustībām! Tikai cilā, lai olbaltumi nezaudētu apjomu. Vienlaicīgi, cilājot olu, pamazām iesijā miltus. Kad milti iejaukti olā, iecilā mīklā atlikušos olbaltumus.
Olu biskvīta mīklas gatavošana ar karsēšanas paņēmienu
Ar karsēšanas paņēmienu gatavotam olu biskvītam pēc izcepšanas nedraud saplakšana, tomēr biskvīts veidosies blīvāks, ne tik maigs un gaisīgs kā ar klasisko mīklas jaukšanas paņēmienu.
Ir pierasts, ka biskvīta mīklai olu dzeltenumus kuļ atsevišķi no baltumiem, toties, jaucot mīklu ar karsēšanas paņēmienu, olas nedalītas sakuļ ar cukuru. Vienkārši! Bet tagad par visu pēc kārtas.
Būs nepieciešami divi trauki un termometrs. Viens, kurā sildīt ūdeni, un otrs, kurā virs karstā ūdens kult olas. Katlā karsē ūdeni. Bļodā, kuru var uzlikt virs katla, liek olas, (dzeltenumus neatdala no baltumiem), pievieno cukuru un viegli izmaisa. Liek bļodu virs karstā ūdens un kuļ olas, līdz masa sasniedz apmēram 40-50°C. Noņem bļodu no katla un turpina kult, līdz olas atdziest līdz istabas temperatūrai. Šajā brīdī olām vajadzētu sasniegt biezu un gaišu putu konsistenci.
Sakultajās olās iecilā sijātus miltus un uzmanīgi izmaisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.
Kā pareizi cept olu mīklas biskvītu
Cepot gan ar karsto, gan ar auksto metodi gatavotu olu mīklas biskvītu, jāievēro vienādi priekšnosacījumi.
Gatavo mīklu uzreiz lej cepamajā formā vai plātī, kas iepriekš izklāta ar cepamo papīru, lai vēlāk tortes biskvīta kārtu ir viegli noņemt, un liek karstā cepeškrāsnī. Biskvīts jācep līdz 180 grādiem iepriekš sakarsētā krāsnī aptuveni 25-30 minūtes. Pirmās 15 minūtes nekādā gadījumā nevirini durvis un pacenties tās labāk nevirināt līdz brīdim, kad biskvīts sāk smaržot un pieteikt savu gatavību.
Biskvīts ir gatavs, kad to pataustot ar pirkstu, veidojas neliela bedrīte, kura uzreiz pēc tam izlīdzinās, iztaisnojas. Ja bedrīte neceļas atpakaļ, biskvītu ir jāturpina cept, bet, ja virsmā vairs bedrīte neveidosies, biskvīts būs pārcepts un sauss. Turklāt gatavam biskvītam maliņas atlec no plāts vai cepamformas malām.
Biskvītu izņem no krāns, atdzesē, pārziež ar izvēlēto ievārījumu un krēmu. Ja nepieciešams, olu biskvītu var izcept arī dienu iepriekš.
Te atradīsi četras sviesta krēmu receptes, kas būs kā radītas dažādām tortēm un ruletēm, bet te stāstījām, kā pagatavot dažādus krēmus ar iebiezinātā piena piedevu.
No olu biskvīta var pagatavot ļoti vienkāršu biskvītmīklas kūku, izmantojot mīklu kā pamatu plātsmaizei, un pa virsu liekot ābolus vai ogas. Atliek tikai pirms šaušanas krāsnī visu pārliet ar skābu krējumu, kas sakults ar cukuru, olu un kādu karoti miltu. Toties, ja papildināsi biskvītu ar krēma un želejas kārtu, izrotāsi ar ogām, iegūsi fantastisku kūku. Savukārt, liekot biskvīta kārtas pamīšus ar vārīto krēmu un skābenu ievārījumu, iegūsi tradicionālo lauku torti, bet te atradīsi receptes kārdinošām biskvīta mīklas ruletēm.
Lai labi garšo!