pusdienas tortiljas fajitas uzkodas ballīte
Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ar vārdu salikumu "Tex Mex" apzīmē Teksasas, ASV dienvidu, Meksikas ziemeļu reģionu virtuvi, un Dienvidamerikai raksturīgos dārzeņus, garšaugus un senās indiāņu ēdiena gatavošanas tradīcijas. Šie ēdieni ir krāsaini, veselīgi, turklāt vienkārši un ātri pagatavojami, izmantojot tortiļas, kukurūzas čipsus, dažādas tako mērces, salsu, garšvielu maisījumus, čili piparus, gaļu un dažādus dārzeņus.

Latvijā "Tex Mex" virtuve ir tikpat iecienīta kā citur pasaulē, jo tā universāla, veselīga un ar savu krāsainību apetīti rosinoša. Interesanti, ka "Tex Mex" visvairāk uzmundrina gada tumšākajā laikā, jo atgādina par Meksikas un ASV dienvidu silto sauli, savā ziņā arī mūsu ēdienreizes padarot saulainākas. "Tex Mex" ēdienu iespējas ir gandrīz neierobežotas un, kombinējot vienus un tos pašus pārtikas produktus, var pagatavot ļoti dažādus un ēdienus, kas der gan uzkodām, brokastīm, pusdienām vai vakariņām.

"Interesantie meksikāņu ēdieni nav īpaši asi, tos var viegli pagatavot, izskats – interesants un apetīti rosinošs. Piemēram, Latvijā īpaši populārs ir meksikāņu virtuves pamatprodukts – tortiljas. Gandrīz neviena meksikāņu maltīte neiztiek bez šīs maizes, kas gatavota no kviešu miltiem, piemērota gan sāļam, gan saldam pildījumam,” "Delfi" stāsta AS "Santa Maria" sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Meksikāņu virtuvē liela ietekme ir seno indiāņu tautu – acteku un maiju ēst gatavošanas tradīcijām, kas mijas ar spāņu kolonistu mantojumu. Konkistadori pārtikā lietoja savām tradīcijām atbilstošus, sev tīkamus produktus – rīsus, liellopu un vistas gaļu, vīnu, ķiplokus un sīpolus, kā arī pirms Kolumba laikmeta sāka lietot meksikāņu pamatproduktus: kukurūzu, tomātus, vaniļu, avokado, papaijas, ananasus, čili piparus, pupiņas, ķirbjus, laimus, saldos kartupeļus, zemesriekstus un tītara gaļu.

"Tex Mex" virtuves skaidrojošā vārdnīca

Foto: Shutterstock

Tortiljas – meksikāņu virtuves pamatprodukts (līdzīgas pankūkām), gatavo no kviešu vai kukurūzas miltiem. Pasniedz galvenokārt uzsildītas cepeškrāsnī, uz pannas vai mikroviļņu krāsnī.

Enčilada – pildīta un saritināta kukurūzas tortiļa.

Burito – cilindra formā satīta, salocīta kviešu miltu tortiļa, kurā pildījums pilnībā aptverts.

Kesadija (no spāņu "queso" – siers) – miltu vai kukurūzas tortiļa ar pikantu pildījumu no siera un citām sastāvdaļām, kas pēc tam tiek salocīta uz pusēm, veidojot pusmēness formu.

Čimičanga – apcepts burito, kas salocīts taisnstūra formā.

Fahita – uzsildīta kviešu tortiļa ar pildījumu pēc katra gaumes.

Tako – gatavots no vienas, divām sildītām vai viegli apceptām kukurūzas tortiļām. Tako ir tortiļa ar pildījumu. Tortiļa var būt kraukšķīga (tako laiviņas), mīksta vai neapstrādāta uz uguns, gatavota no miltiem vai kukurūzas, kā arī pilnībā sarullēta vai nedaudz salocīta. Pildījumā var būt gaļa, siers, dārzeņi un salsas mērce.

Tako laiviņas – kraukšķīgas tako paredzētas kukurūzas laiviņas "U" burta formā, kas nesatur glikozi un laktozi. Pirms pasniegšanas uzsilda cepeškrāsnī.

Tako mērce – tomātu mērce, ko tradicionāli pasniedz ar "Tex Mex" ēdieniem vai kā uzkodu mērci. Tā gatavota no tomātiem, sīpoliem un čili piparu maisījuma. Tako mērci var izmantot kā garnējumu visiem meksikāņu ēdieniem, kā dip mērci tortiļu čipsiem vai kā salātu mērci.

Tako garšvielu maisījums – ķimeņu, čili, raudenes un citu sastāvdaļu maisījums unikālas un īstas Meksikas garšas iegūšanai, labi noder maltās gaļas un tako pildījumu pagatavošanai.

Salsa – mērce, kas gatavota no tomātu gabaliņiem, kapātiem sīpoliem un čili pipariem, visu sajaucot kopā, lai radītu brīnišķīgu un autentisku garšu.

Halapenjo – meksikāņu čili pipari zaļā vai sarkanā krāsā. To izteiktā garša un aromāts piešķir asumu jebkuram ēdienam.

Mēs esam sarūpējuši 14 vienkārši pagatavojamu un garšīgu "Tex Mex" virtuvei raksturīgu ēdienu receptes, kas tev noteikti palīdzēs sasildīties Latvijas drēgnajās rudens dienās.

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Čimičanga jeb fritēts burito

Foto: Publicitātes attēls

Pikantie un siltie burito jeb čimičangas. Ar maltās gaļas, pupiņu un kūstoša siera pildījumu. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.

Lasīt vairāk

Tako laiviņas ar turku zirņiem un olām

Foto: Publicitātes foto

"Balticovo" piedāvāja piedalīties viņu aizraujošajā projektā un parādīt jums dažas receptes, kuru viena no sastāvdaļām ir olas. Protams, mēs ar prieku piekritām! Jo mums patīk garšīgi paēst! Domājot par to, ko interesantu jums piedāvāt, nolēmām, ka viens no mūsu iecienītākajiem ēdieniem, iespējams, jums ļoti garšos! Šodien kopā pagatavosim oriģinālu tako! Parasti tako mums asociējas tikai ar ļoti asu un tālu meksikāņu ēdienu, taču to var pagatavot arī, izmantojot daudz pazīstamākas sastāvdaļas, galvenais ir likt lietā fantāziju un nenobīties eksperimentēt. Mūsu recepte noderēs tiem, kuri iecienījuši veselīgu pārtiku, un arī veģetāriešiem – gan kā uzkoda, gan arī pamatēdiens. Bet varbūt brokastis – kāpēc gan nē? Tā kā pierakstiet un gatavojiet kopā ar "Salt’n’Pepper Lifestyle Blog"!

Lasīt vairāk

Pildītas tako ligzdiņas ar Holandes sieru

Pelēkajās dienās šī priecīgā maltīte būs tā, kas noteikti uzmundrinās ēdājus. "Sātu dod vistas fileja, kraukšķīgumu salāti un paprika. Izvēlies dārzeņus pēc savas gaumes – plāni grieztu burkānu, gurķa vai baltā redīsa šķēlītes, Ķīnas kāpostu vai ledus salātus," norāda receptes autore Linda Tellgrena no bloga Lindas Virtuve. Punkts uz "i" būs gardais, izkusušais Holandes siers.

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku

Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Pavasarīgās tortiljas ar vistas fileju un redīsiem

Foto: Shutterstock

Tortiljas ar ļoti veselīgu un pavasarīgi svaigu pildījumu – vārītu vistas fileju, spinātiem, zaļumiem un kraukšķīgām redīsu ripiņām. Spirgtumiņam papildini tās ar vieglu mērci un laima sulu. Garšo vēl labāk nekā izskatās!

Lasīt vairāk

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole

Foto: Shutterstock

Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.

Lasīt vairāk

Gardās vistas enčiladas ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.

Lasīt vairāk

'Tex-mex' salāti ar pastu

Foto: Privātais arhīvs

"Lai gan vairumam tex-mex nozīmē malto gaļu, kukurūzas čipsus vai tortiljas, kā arī rīsus, mūsu mājās ir citādi. Mums rīsi negaršo, toties kukurūzu un avokado esam gatavi ēst katrā ēdienreizē. Pamanot jūsu izsludināto konkursu, nolēmām ar meitu paburties virtuvē, mēģinot apvienot to, kas mums garšo, ar konkursa uzdevumu – makaroniem. Rezultāts, mūsuprāt, izdevās. Vērtējiet tagad jūs!" par savu recepti raksta Inese. Tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!