Kefīru rūpnieciski gatavo no pasterizēta piena, klāt pievienojot speciālu kefīra ieraugu. Interneta vietne "Prokefir" atklāj, ka mājās gatavotam kefīram būs nepieciešamas šādas pavisam vienkāršas sastāvdaļas:
- 1 l piena;
- 4 ĒK kefīra (šādu daudzumu var paķert līdzi pat lidmašīnas rokas bagāžā ievietojamā pudelītē);
- 1/2 TK cukura.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Stikla burkā ielej kefīru, samaisa to ar cukuru. Cukurs aktivizēs rūgšanas procesu un kefīrs būs gardāks. Uzsilda pienu līdz 36-40 grādiem, lej burkā un rūpīgi samaisa. Izvēloties pienu ar attiecīgu tauku procentu, tikpat trekns sanāks arī kefīrs.
Pārklāj burku ar drāniņu un noliek siltā vietā, piemēram, netālu no radiatoriem.
Pēc 12-14 stundām kefīrs būs gatavs. Ja tas nav viendabīgs, nedaudz sakuļ to ar putojamo slotiņu vai mikseri.
Burku aizvāko un liek ledusskapī uz pāris stundām, lai kefīra baktērijas "nobriestu" un dzēriens būtu gatavs baudīšanai.
Nākamo kefīra porciju var gatavot, ieraugam izmantojot svaigi pagatavoto kefīru. Lai labi garšo!