biezpienmaizītes
Foto: Shutterstock
Biezpienmaizīte – jau pats vārds vien skan tik mīlīgi, saldi un kārdinoši, liekot iztēlei uzburt sirsnīgas ainas par to, kā ģimene, fonā skanot mājīgām čalām un bērnu smiekliem, iekārtojas pie lielā virtuves galda, lai nobaudītu tasi tējas, un no krāsns uzvēdī apetītlīgs siltu biezpienmaizīšu aromāts. Protams, ka itin gardas maizītes var nopirkt teju katrā veikalā, bet visiem taču zināms, ka nekas nevar līdzināties mājās ceptu kārumu garšai, tādēļ šoreiz atklāsim ideālo biezpienmaizīšu noslēpumus.

Ņemot vērā pāris knifiņus no "Good-cook" un "Povarenok" padomu pūra, gardas maizītes būs pa spēkam izcept ikvienam, tādēļ ķersimies pie lietas, sākot darbu ar mīklas iejaukšanu, tad uzzināsi, kā pagatavot krēmīgu un maigu pildījumu un kā veidot biezpienmaizītes, lai tās cepoties iegūtu spīdīgi gludas un pufīgas maliņas.

Kā gatavojama mīkla biezpienmaizītēm

Foto: Shutterstock


Biezpienmaizītes konstrukcija ir vienkāršāka par vienkāršu – iesākumā tiek izveidota mīklas pamatne, vidū liek pildījumu un cep maizītes krāsnī, līdz virtuve piepildās ar kārdinošu aromātu.

Klasiskā receptūra paredz, ka pamatnei izmantojama rauga mīkla, ko gatavo pēc īpašas tehnoloģijas. Mīklai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 80 ml silta ūdens;
  • 110 g miltu;
  • 2 g rauga.

Šīs sastāvdaļas samaisa, līdz iegūta viendabīgas konsistences mīkla, pārklāj trauku ar drāniņu un liek mīklu siltā vietā rūgt kā minimums 5 stundas.

Talākajām darbībām vajadzēs:

  • 4 g rauga;
  • 3-4 ĒK silta ūdens;
  • 60 g kausēta sviesta;
  • 1 olas baltums;
  • 60 g cukura;
  • 2 g sāls;
  • 140 g miltu.

Sakuļ olas baltumu ar cukuru un sāli, pievieno sviestu un lej maisījumu klāt mīklai. Mīklai pievieno arī raugu, kas samaisīts ar ūdeni. Tad pakāpeniski, pa porcijām, mīklai pievieno un iemaisa miltus, ar mikseri, kam piestiprināti mīklas maisīšanai paredzētie uzgaļi, maisot vismaz 10-12 minūtes.

Saveļ mīklu bumbā, liek bļodā, pārklāj to ar dvieli, atkal ļauj mīklai siltumā rūgt vismaz 2 stundas, lai tā vairākkārt palielinātos apjomā.

Pa to laiku gatavo biezpienmaizīšu pildījumu.

Kā pagatavot maigu un krēmīgu biezpiena pildījumu maizītēm

Foto: Shutterstock


Slinkajā variantā maizīšu pildījumam var izmantot veikalā nopērkamos saldos biezpiena sieriņus, protams, izvēloties tādus, kas nav klāti ar glazūru, un samīcot tos viendabīgā masā.

Ja vēlies pildījumu pagatavot “no nulles”, neizmantojot veikalā nopērkamās saldā biezpiena masas, tad izvēlies svaigu, kvalitatīvu, treknu biezpienu, vislabāk – pašmāju zemnieku ražoto produkciju. Lai biezpiena masa būtu viendabīga un maiga, to pāris reizes iztrin caur sietu. Tad biezpienam pievieno un iemaisa cukuru pēc garšas un olas. Šajā jautājumā nav īstas vienprātības – ir saimnieces, kas uzskata, ka, lai pildījums būtu krēmīgāks, olu baltumi ir jāatdala, pievienojot biezpienam vien dzeltenumus, savukārt citas iecilā biezpienā ar pūdercukuru sakultus olu baltumus, lai pildījums būtu gaisīgs. Tā ka šajā gadījumā ir vērts eksperimentēt, lai atklātu sev tīkamāko variantu.

Lai pagatavotu biezpiena pildījumu, kas atbilst mūsu iepriekš norādītajam mīklas daudzumam, būs nepieciešams:

  • 250 g biezpiena (vismaz 9%);
  • 60 g cukura;
  • 1 olas baltums vai dzeltenums – pēc izvēles.

Lai pildījums būtu gaisīgāks, tam var pievienot arī tējkaroti kartupeļu cietes un ēdamkaroti skāba krējuma.

Kad biezpiena masa gatava, tajā pēc izvēles var iemaisīt vaniļas cukuru, kanēli, kardamonu, rīvētu citrona vai apelsīna miziņu, šokolādes drumstalas, kapātus riekstus, sukāžu vai marmelādes gabaliņus, magones, kokosriekstu skaidiņas, ābolu gabaliņus, ievārījumu. saldētas vai svaigas ogas un, protams, visbiežāk izmantoto biezpienmaizīšu pildījuma piedevu – iepriekš izmērcētas rozīnes.

Foto: Shutterstock

Starp citu, biezpienmaizītes var pagatavot ne vien ar saldu, bet arī ar sāļu pildījumu, biezpienam cukura vietā pievienojot sāli pēc garšas un piemēram, kapātu šķiņķi, grauzdētas ķimenes, apceptus sīpolus vai sasmalcinātus zaļumus.

Kad pildījuma masa ir sagatavota, laiks ķerties pie maizīšu veidošanas.

Kā veidot un cept biezpienmaizītes

Foto: Shutterstock


Lai izveidotu maizītes, uzrūgušo mīklu liek uz miltiem pārkaisītas darba virsmas un sadala nelielos gabaliņos, saveļot katru no tiem aptuveni vidēja mandarīna lieluma bumbiņā.

Tad bumbiņu nedaudz saplacina un ar glāzes apakšu katra mīklas plācenīša viducī veido iespiedumu, kas būs paredzēts pildījuma ievietošanai. Tad plācenīšus liek uz plāts un ļauj tiem aptuveni 30 minūtes uzbriest, veidojot skaistas, pufīgas maliņas.

Pēc pusstundas katra plācenīša vidū atkal ar glāzi izveido iespiedumu. Ieziež plāceņus ar sakultu olu, liek vidū pildījumu, ko arī pārziež ar olu, lai biezpienmaizītes cepoties kļūtu skaisti zeltainas.

Maizītes cep aptuveni 25 minūtes iepriekš līdz 200 grādiem sakarsētā krāsnī, līdz tās ieguvušas kārdinošu "iedegumu".

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!