Daudzos pašmāju restorānos pie spageti ēdieniem pasniedz karoti un dakšiņu. Tā ir kļūda. Itālijā spageti ēd tikai ar dakšiņu un karotes izmantošana šai procesā tiek uzskatīta par slikto toni.
Kā tad virtuozi uztīt spageti uz dakšiņas bez karotes palīdzības – lūk, jautājums? Atbilde ir vienkārša. Pirmkārt, speciālajam pastas šķīvim ir padziļinājums un platas malas kā platmalei. Otrkārt, nav jācenšas ķeksēt makaronus no šķīvja vidus, bet gan sākt uztīt no malas, jo tā būs labāk tos atdalīt. Ja ir pareizais pastas šķīvis, tad dakšiņu ir ērti piespiest pie šķīvja malas un, rotējot to ap savu asi pulksteņrādītāja virzienā, uztīt makaronus. Katrs kumoss ir jāuzvirpina uz dakšas nesteidzīgi, lai neizšļakstītu mērci.
Nepieklājīgi ir arī nokost vien daļu no spageti, kas uztīta uz dakšas vai arī skaļi tos iesūkt mutē. Nedrīkst atstāt neuztītus garus makaronu gabalus vai arī griezt spageti ar nazi. Jātrenējas uz dakšas uztīt vien tik daudz, lai katrs kumoss uzreiz eleganti nonāktu mutē.
Lai tev būtu pavisam skaidrs, kāda ir pareiza spageti tīšanas tehnika, noskaties šo īso video.
Ar nazi un dakšiņu ēd tikai lazanju un kaneloni – liela izmēra makaronu trubiņas ar dažādiem pildījumiem, bet ravioli var ēst arī ar karoti, jo tā gluži vienkārši būs ērtāk.
Ar ko pasniedz spageti
Itālijā pie pastas ēdieniem pasniedz vīnu vai ūdeni. Vīnu pasniedz atbilstoši pastas mērcei: pie dārzeņu mērces – sauso baltvīnu, vēlams jaunu un aromātisku, pie gaļas vai medījumu mērces – izturētu sauso sarkanvīnu.
Ar zivju vai jūras velšu mērcēm parasti pasniedz sauso baltvīnu ar izteiktu struktūru vai arī jaunu sarkanvīnu. Izņēmuma gadījumā iederas arī rozā vīns.
Pasniedzot spageti un citus pastas ēdienus, uz galda noteikti jābūt trauciņam ar rīvētu parmezānu, ko, ja ir tāda vēlme, var pievienot pastai, kā arī groziņam ar maizi. Protams, savākt mērces atlikumus ar gabaliņu fokaču vai čabatu nav pārāk "zolīdi", bet kādēļ gan neatļauties šādu nelielu vaļību, ja tas ir garšīgi!
Lai tu varētu jau šovakar pat izmēģināt spēkus, apgūstot pareizas spageti pasniegšanas un tīšanas prasmes, pagatavo kādu no "Tasty" piedāvātajām spageti receptēm.
Lai labi garšo!
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Makaroni ar šķiņķi jeb 'pasta carbonara'
Itāļu virtuves klasika - "spageti carbonara" jeb makaroni ar šķiņķi un olu.
Pasta ar Boloņas mērci
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.
Ātrie makaroni krēmīgā siera mērcē
Ar makaronu pagatavošanu ir gluži kā ar kartupeļiem – tos var pagatavot neskaitāmos veidos. Tā kā reizēm nav vēlmes stāvēt pārāk ilgi pie plīts, tad šī recepte būs tieši laikā – ātri un viegli pagatavojama, pie tam tik sātīga, ka nemaz negribēsies klāt gaļu vai citas piedevas.
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu
Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Pasta ar tunci, citronu un dillēm
Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!