Foto: Shutterstock
Ziemassvētku gaidās mājas saldumu groziņa saturs vienmēr tiek papildināts ar piparkūkām. Kā jau plaši pieprasīta prece, šajā laikā tās ir nopērkamas teju uz katra stūra, turklāt visās iespējamās formās un dažādām gaumēm atbilstošas. Kamēr vieni atzīst tikai plānas un kraukšķīgas, citiem tīkamākas ir biezas, mīkstas un sulīgas piparkūkas. Tomēr mēs aicinām kaut reizi pagatavot tās pašu spēkiem, turklāt no pašgatavotas mīklas, jo mājīgais piparkūku aromāts un kopīgas darbošanās prieks nav nopērkams nevienā veikalā.

Sekojot mūsu padomiem, pagatavot šos pikantos cepumiņus nebūs nemaz tik sarežģīti. Te atradīsi 12 piparkūku mīklu receptes visām gaumēm – sāc ar to, ka izvēlies sev tīkamāko. Tad sadali darbus virtuvē: iecel atbildīgos par garšvielu malšanu, cukura sīrupa vārīšanu, mīklas iejaukšanu un glazūras gatavošanu. Kad priekšdarbi, sagatavojot mīklu un glazūru, būs paveikti, varēsiet izbaudīt jautrāko procesa daļu, rullējot mīklu, izvēloties piparkūku formiņas un dekorēšanas mākslā pārspējot viens otru izdomā un asprātībā, liekot lietā cukura glazūru.


Pirms jūsu jautro pavāru komanda dosies virtuvē gatavot piparkūkas, pieputinot to ar miltiem un pieskandinot ar smiekliem, kopīgi iepazīstieties ar 10 "Tasty" zelta vērtiem padomiem, kas piparkūku cepšanu padarīs daudz vienkāršāku un nodrošinās izcilu gala rezultātu.

Lai labi garšo!

Viltība, kas ļaus piparkūku vai cepumu mīklai pēc izrullēšanas neplaisāt

Foto: Shutterstock

Cepumiņu un piparkūku cepšanas drudzis nu ir sācies ar pilnu atspērienu – mājās virmo kanēļa, muskatrieksta un krustnagliņu smarža. Lūkojoties cauri daudzajām cepumu receptēm, nevar novērot konsekvenci – citās sviesta mīkla pirms cepumu cepšanas ir jāatdzesē, bet jau kādā citā piparkūku cepumu receptē mīklu izrullē un cep uzreiz. Kāpēc ir labāk pirms cepumu gatavošanas mīklu uz laiku ielikt ledusskapī?

Lasīt vairāk

Virtuves eksperimenti: testējam trīs piparkūku glazūras

Foto: DELFI

Tā kā pirmssvētku laikā sparīgāk par pašu piparkūku mīklu receptēm tiek gūglētas piparkūku glazūru receptes, nolēmām pēdējo adventes svētdienu pavadīt virtuvē un notestēt trīs dažādas glazūras, kas svētku laikā ir teju vispopulārākās. Divām gatavošanas process atšķiras ar vienu sīku niansi, bet trešo pagatavot ir visvieglāk. Par to, kura glazūra būs pati noderīgākā tavām piparkūkām, nāksies spriest pašam!

Lasīt vairāk

Viena formiņa – trīs dažādas piparkūkas. Radošā meistarklase mājas virtuvē

Foto: Shutterstock

Ziemassvētki teju jau klauvē pie durvīm, tāpēc neiztikt bez kārdinošā piparkūku aromāta mājās. Ja esi ieplānojis Ceturtajā adventē vai svētkos ģimeniski cept piparkūkas, tad radošākam procesam noderēs šī ideja – izmantojot vienu piparkūku vīriņa formiņu, var izveidot trīs dažādas piparkūkas ar glazūras palīdzību.

Lasīt vairāk

Piparkūku cepšanas laiks – pieci noderīgi padomi labākam rezultātam

Foto: Shutterstock

Tā kā piparkūku cepšana ne vienās mājās vien ir kļuvusi par veidu, kā pasteidzināt Ziemassvētku tuvošanos un radīt svētku noskaņu, laiks atsvaidzināt zināšanas par šī darbiņa paveikšanu. Ideālās piparkūkas ir kraukšķīgas no ārpuses, nedaudz mīkstas vidū, bet garša ir ne vien salda, bet arī piparota, kā jau pasaka priekšā to nosaukums. Lūk, pieci knifiņi no portāla "Thekitchn" kulinārajiem speciālistiem, kas noderēs svētku laikā.

Lasīt vairāk

Kēksu un piparkūku slepenā sastāvdaļa: kas ir 'five-spice' garšvielu maisījums

Foto: Shutterstock

Ja regulāri sanāk gatavot maltītes pēc dažādu ārzemju pavārgrāmatu, recepšu portālu un blogu idejām, tad "five-spice mix" ir viena no tām sastāvdaļām, kas sarakstā parādās itin bieži. Īpaši aktuāla šī sastāvdaļa kļūst svētku laikā – to izmanto žāvēto augļu kūku gatavošanā, kas ir iecienīts saldais ēdiens tieši Ziemassvētkos. Kas ir šis garšvielu maisījums, ar ko to aizvietot, ja veikalā to neatrast un pats svarīgākais – kā pagatavot pašam?

Lasīt vairāk

Foto pamācība: Grezna piparkūku mājele Pirmajiem Ziemassvētkiem

Foto: Publicitātes attēli

Pa vidu piparkūku cepšanas drudzim der izaicināt sevi un saņemties un pagatavot piparkūku mājiņu. Ļauj vaļu radošumam un ķeries pie lietas! Fazer Latvija īpaši ir sagatavojuši foto pamācību, kā pagatavot piparkūku namiņu! Parūpējies par mājiņas detaļām, saliec kopā sienas un jumtu un izdekorē ar krāsainiem saldumiem.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā kopā ar bērniem pagatavot burvīgus piparkūku pērtiķēnus?

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Kas gan ir Ziemassvētki bez piparkūkām? To aromāts vēstī par burvīgiem un mīļiem svētkiem, kurus parasti svinam ģimenes lokā. Klāt pēdējās brīvdienas pirms svētkiem, un šajās dienās tu kopīgi ar bērniem vari izcept un izdekorēt jautras piparkūkas, izmantojot krāsainas glazūras un cukura pastu.

Lasīt vairāk

Vienkāršs triks, kā izrullēt piparkūku mīklu bez liekas ķēpas

Foto: Shutterstock

Piparkūku un cepumu cepšana ir jauks un ģimenisks pasākums, bet katra namamāte zina, ka brīdī, kad čaklie palīgi aizsoļo no virtuves, uzvaroši nesot kārdinoši smaržojošo cepumu trauku, skatam paveras kaujas laukam līdzīga aina. Tici vai ne, bet, noskatoties šo video, uzzināsi, kā iespējams cept gardus cepumus, izvairoties no noķēpātām darba virsmām un miltu vērpetēm virtuvē.

Lasīt vairāk

Piparkūku mīkla no iepriekšējiem Ziemassvētkiem - cik droši cept?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cik droši ir cept piparkūkas no mīklas, kas gatavota uz pagājušajiem Ziemassvētkiem? Pēc konsistences tai nav ne vainas, arī smarža laba, portāla "Cālis.lv" virtuves forumā vaicā kāda lietotāja.

Lasīt vairāk

Sadrupināto cepumu otrā dzīve – kādos desertos tie var noderēt

Foto: Shutterstock

Ne vienā vien virtuves skapītī ir īpašs stūrītis, kur glabājas "kaut kas garšīgs" reizēm, kad ļoti kārojas ko saldu. Nereti šis gardums ir kāda cepumu paciņa, ko piekost pie tējas vai kafijas. Taču, ja cepumus negribas ēst tāpat vai tie sadrupuši tā, ka tajos vairs neiekosties, nevajag mest plinti krūmos. Cepumi var būt pamats ierosmei, lai pagatavotu kādu gardu desertu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!