čurros cepumi
Foto: Shutterstock
Spāņu iecienīto našķi – fritētos čurros stienīšus – gatavo no saldas plaucētās mīklas, ko apvāra sakarsētā eļļā vai cep cepeškrāsnī. Šos maigos un mutē kūstošos mīklas izstrādājumus parasti veido pakava, cilpas vai taisnas nūjiņas formā. Spānijā čurros cepumi ir nopērkami teju uz katra soļa, un tos ir iecienījuši kā bērni, tā pieaugušie. Atliek tikai noskaidrot, kā pašiem savās mājās pagatavot šo gardumu – jo, kā runā spāņu konditori, tas ir pavisam viegli. Pārbaudīsim?

Tā kā čurros pagatavot ir ārkārtīgi vienkārši, nav pārsteigums, ka tie ir izplatīts kārums arī Latīņamerikas valstīs, Karību salās, Portugālē, Francijā un ASV dienvidos.

Čurros cepumiņu mīklainā vēsture

Vēsturnieki apgalvo, ka čurros līdzīgs deserts ir bijis pazīstams jau senajā Ēģiptē un Ķīnā, skaidro portāls "Edimdoma". Tāpat pastāv arī versija, ka Eiropas iedzīvotājus ar šo recepti ir iepazīstinājuši ebreju tautas pārstāvji, jo viņu virtuvei ir raksturīgi taukvielās vārīti mīklas izstrādājumi. Tomēr tie ir un paliek tikai minējumi, jo agrāk taukos vārīti mīklas kārumi bija nabagu ēdiens daudzās pasaules malās, jo nav taču nekā vienkāršāka, kā iejaukt mīklu no ūdens, miltiem, un tad ātri apbrūnināt verdošos taukos.

Skaidrs ir viens – tieši Spānijā ir radusies ģeniālā ideja čurros ēst ar baltās vai tumšās šokolādes mērci. Daudzi saldummīļi pie šī deserta pasūta arī glāzi ūdens, ar ko remdēt salduma izraisītās slāpes. Lasi tālāk un uzzini, kā tad pagatavot šo spāņu iecienīto našķi.

Čurros pagatavošanas pamatprincipi

Foto: Shutterstock

Spāņu konditori uzskata, ka čurros pagatavošanas māksla prasa ne vienu vien gadu. Ne katrs var kļūt par maestro-churrero, jo šķietami vienkāršajā receptē ir visai daudz svarīgu smalku nianšu. Ja sākotnēji čurros gatavoja tikai no miltiem, ūdens un cukura, tad mūsdienu pavāri tiem pievieno arī olas, sviestu un dažādas garšvielas. Daudzi čurros nedaudz atgādina eklērus, tikai tie nav pildīti ar krēmu un pārlieti ar šokolādi, jo tāpat ir pietiekami maigi un saldi. Tādus čurros sauc par porra – tiem ir mezgla forma, un tos vāra eļļā kā "pončikus". Bet, piemēram, Urugvajā čurros gatavo biezus, resnus, nesaldus, un pilda ar sāļu kausēto sieru.

Parasti čurros mīklu iejauc karstā ūdenī, un gatavos izstrādājumus apcep karstā eļļā. Čurros cepšanai jāizvēlas eļļa, kas paredzēta karsēšanai augstā temperatūrā. Šim nolūkam noderēs, piemēram, rafinēta saulespuķu, rapšu vai kukurūzas eļļa, bet olīveļļa fritēšanai nebūs īsti piemērota izvēle, norāda portāls "Kitchenmag".

Pirms liec eļļā čurros, tā noteikti ir jāuzkarsē līdz aptuveni 170-200 grādu temperatūrai. Ja cepsi tos pārāk zemā temperatūrā, cepumiņi gluži kā sūklis piesūksies ar eļļu, bet pārāk augstā temperatūra čurros strauji apdegs un ārpusē kļūs melni, iekšā paliekot jēli.

Ja tev nav virtuves termometra, noteikt, vai eļļa ir pieteikami karsta cepšanai, vari, iemetot eļļā baltmaizes gabaliņu – ja tas ātri kļūst zeltaini brūns, temperatūra ir pietiekami augsta, ja maize apbrūnē lēnām, piesūcoties ar eļļu, temperatūra jāpaaugstina, bet, ja maize uzreiz kļūst tumši brūna, temperatūra jāsamazina.

Nelej karstai eļļai vai citām uzkarsētām taukvielām klāt ūdeni, pat ja tās stipri dūmo, jo tas var izraisīt uzliesmojumu! Ja jūti, ka eļļa stipri dūmo, izslēdz plīti un ļauj tai atdzist.

Lasi tālāk un apgūsti divas čurros cepumu gatavošanas metodes.

Klasiska recepte: eļļā fritēti čurros

Foto: Shutterstock

Te būs klasiskā spāņu čurros recepte – tieši tāda, pēc kādas spāņu saimnieces tos katru dienu gatavo brokastīs, un tas aizņem ne vairāk kā 25 minūtes!

Sastāvdaļas:

  • 200 ml + 1ĒK ūdens;
  • 160 g miltu;
  • 1 ĒK cepamā pulvera;
  • 0,5 TK sāls;
  • Šķipsna kanēļa;
  • 1,5 - 2 l eļļas cepšanai.

Izsijājā un sajauc bļodā visas sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, sāli un kanēli.

Uzvāra ūdeni, iejauc tajā miltus un samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Var izmantot mikseri.

Noliek mīklu atdzesēties un atpūsties uz 5 minūtēm. Pa to laiku katlā uzkarsē eļļu.

Iepilda mīklu konditorejas maisiņā ar zvaigznītes veida uzgali. Izspiež no konditorejas maisiņa vēlamā garuma mīklas pakavu, nūjiņu vai spirāli, sākot no katla centra. Čurros mīklas "desiņu" no uzgaļa atdala ar naža palīdzību.

Kolīdz cepums iegūst zeltainu krāsu, ar putu karoti izņem to no katla un noliek uz papīra salvetes, lai nosusinātu lieko eļļu.

Šajā receptē mīklai netiek pievienots cukurs, bet gatavos izstrādājumus vēl karstus devīgi pārkaisa ar pūdercukuru vai pūdercukuru, kas samaisīts ar kanēli. Katru čurros kumosu pamērcējot šokolādes mērcē, cukura trūkums itin nemaz nebūs jūtams.

Lasi tālāk un uzzini, kā pagatavot čurros bez vārīšanas eļļā un mērci čurros pasniegšanai.

Veselīgāka recepte: krāsni cepti čurros cepumiņi

Foto: Shutterstock

Ja vēlies izvairīties panašķēties ar gardajiem čurros cepumiņiem, izvairoties no vārīšanas eļļā un liekām kalorijām, tad labā ziņa ir tāda, ka šoz kārumus var pagatavot arī, cepot krāsnī.

Iesākumā jāpagatavo bieza plaucētā mīkla. Tad uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem un veido čurros, izmantojot konditorejas tūtu un nelielu zvaigznītes uzgali. Protams, var lietot arī apaļu uzgali, bet klasiski čurros ir ar skaistām, kraukšķīgām rieviņām.

Uz sagatavotās cepamās plāts ar konditorejas maisiņa palīdzību izspiež čurros, apmēram 8–10 cm garus. Starp čurros cepumiem jāatstāj apmēram 4 cm atstarpe. Čurros mīklas "desiņu" no uzgaļa atdala ar naža palīdzību.

Pēc tam, kad čurros izspiesti, tos aprasina ar ūdeni (ūdenim iztvaikojot, tas palīdzēs čurros uzpūsties). Liek cepamo plāti karstā krāsnī un cep 18–22 minūtes, līdz čurros zeltaini brūni (krāsni nevirina!). Kad cepumi izcepti, izslēdz krāsni, bet pannu ar čurros atstāj krāsnī vēl 10 minūtes, lai cepumi apžūtu.

Kamēr čurros cepas, pagatavo šokolādes mērci un cukura – kanēļa maisījumu. Kad čurros izņemti no krāsns, tos vēl siltus apvārta cukura – kanēļa maisījumā. Pasniedz ar šokolādes mērci.

Nepieciešamo produktu daudzumus čurros cepumiņiem un izsmeļošu krāsnī ceptu čurros recepti atradīsi te.

Kad čurros gatavi, laiks uzzināt, ar kādām mērcēm tos pasniegt.

Kā pagatavot šokolādes mērci čurros pamērcēšanai

Foto: Shutterstock

Šokolādes mērci pagatavot ir vienkāršāk par vienkāršu – izkausē ūdens peldē gabaliņos salauztu tumšo šokolādi un, ja vēlies, lai mērce ir maigāka un zīdaināka, iemaisi kausētajā šokolādē siltu saldo krējumu. Vari pievienot arī kādu šķipsnu rupjās jūras sāls un čili piparu pārslas, kas piešķirs tīkamu asumiņu. Pēc šāda principa var pagatavot ne vien tumšās, bet arī baltās šokolādes mērci.

Ja vēlies šokolādes mērci pagatavot pavisam ātri, tad izmanto mikroviļņu krāsns priekšrocības. Tev atliks tikai ielikt trauku ar salauzto šokolādi un kausēšanu uzticēt ierīcei. Šis variants būs ātrāks, taču svarīgi izraudzīties pēc iespējas mazāku režīmu, lai krāsns jauda nebūtu tik liela un šokolāde nekustu pārāk strauji. Ja šādas opcijas ierīcei nav, kausē šokolādi vairākos posmos, ik pēc 30 sekundēm izslēdzot krāsni, apmaisot šokolādi, tad atkal kausējot 30 sekundes.

"Tasty" ieteikums: dažādības pēc čurros pamērcēšanai vari izmantot arī sāļo karameļu mērci (te atradīsi recepti) vai iebiezināto pienu ar cukuru.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!