Apsolām, ka, sasmeļoties noderīgas idejas mūsu izvēlēto padomrakstu kolekcijā, tu kļūsi par īstenu sviestmaižu ģēniju, jo varēsi pie brokastu galda gan palepoties ar faktiem par to, ko uz maizes iecienījuši likt ļaudis dažādās pasaules malās, gan paspīdēt ar zināšanām, kā gatavojama sviestmaize, lai to varētu dēvēt par ne vien garšīgu, bet arī veselīgu.
Arī tavas prakstiskās iemaņas, protams, sekojot padomiem, būs uzdevumu augstumos – visi vai noelsīsies aiz sajūsmas, kad tu atnesīsi paplāti, uz kuras rindosies ar pastēti, pikantiem salātiņiem vai svaigi gatavotiem smēriņiem pārziestas apetītlīgas maizītes, īpaši graujošam efektam dekorētas ar krāšņām avokado šķēlīšu rozēm, ceptu vai plaucētu olu, kuras dzeltenums kārdinoši nolijis gar grauzdētas maizes rikas malām.
Neesam aizmirsuši arī par saldummīļiem: skaidrosim, kā pagatavot "nabaga bruņinieku" jeb saldo grauzdiņu franču gaumē, un lutināsim kārumniekus ar vēl septiņām saldo brokastmaizīšu receptēm.
Lai labi garšo!
Ideāls brokastu ēdiens – ātri pagatavojamās olmaizes: 14 brīvdienīgas receptes
Kas gan tās par brokastīm, ja galdā netiek celtas olas? Tās ir gan gardas, gan ātri un daudzveidīgi pagatavojamas. Turklāt, rīta cēlienā nolokot pāris oliņas, sāta sajūta ir garantēta līdz pat pusdienu reizei. It īpaši, ja olas pasniegsi uz maizes šķēles. Tā tikai šķiet, ka olmaizes ir pavisam vienkāršs ēdiens jo mēs, pētot savu pavārgrāmatu un izvēloties receptes, bijām pārsteigti par olmaizīšu neiedomājamo daudzveidību. Cerams, ka mums izdosies pārsteigt arī tevi.
Kad vēlme pēc kā garšīga – kā pagatavot ideālo franču grauzdiņu
It kā tik vienkārši – uz pannas apcepta maizes šķēlīte, kas izmērcēta sakultā olā. Tāds nu ir pats vienkāršākais franču grauzdiņš jeb nabaga bruņinieks, kā to mēdz dēvēt. Taču šī tik vienkāršā garduma pagatavošana prasa ievērot dažas nozīmīgas lietas. Kā pagatavot visgardāko franču grauzdiņu?
Ar 12 sviestmaizēm apkārt pasaulei
Lai cik tas neizklausītos dīvaini, arī sviestmaize raksturo tautu un tās ēšanas ieradumus. Latvieši par savām sviestmaizēm var saukt ikvienu rupjmaizes variantu - vai uz rupjmaizes būtu uzlikts biezpiens ar krējumu, redīsiem un dillītēm, vai lasis ar zaļumiem, vai kūpināta gaļas šķēle ar sīpola un marinēta gurķa ripiņām - tie visi raksturo mūsu ēšanas tradīcijas. Uzaicinām ceļojumā apkārt pasaulei ar 12 sviestmaizēm no dažādām valstīm.
Kas ir veselīga sviestmaize?
Strauji tuvojas vasara un līdz ar to arī laiks, kad maltīti arvien biežāk ieturam ārpus mājas dažādos izbraucienos pie dabas, laukos, dārza svētkos un piknikos. Šādu ātro un vienkāršāk saorganizējamo maltīšu neatņemama sastāvdaļa ir arī sviestmaizes. Tiesa, karstā laikā arī birojā apetīte ne vienmēr ir tik liela, lai ieturētu pamatīgas pusdienas. Ļoti labi var izlīdzēties ar veselīgi pagatavotu sviestmaizi, lai uz garām pusdienām ietaupīta laika rēķina pēc darba ātrāk dotos zaļumos… Kas būtu jāņem vērā, gatavojot veselīgu sviestmaizi?
Kā pagatavot izcili gardo sviestmaizi 'banh mi', kas tiek uzskatīta par labāko pasaulē
Izrādās, ka pasaules labākās sviestmaizes ir meklējamas – nē, ne Romā, ne Kopenhāgenā, nedz arī Ņujorkā, bet gan Vjetnamas ielās, ziņo "The Guardian", iekļaujot vjetnamiešu "banh mi" pasaules izcilāko ielu ēdienu sarakstā. Šīs sviestmaizes vēsture aizsākas ar apgrauzdētu bageti. Pēc majonēzes triepiena kraukšķīgais ietvars tiek piepildīts ar garšvielām bagātinātu gaļu, marinētiem dārzeņiem un svaigiem zaļumiem. Beigās parasti pievieno arī pāris pilienus sojas mērces un pikantu čili mērcīti. Lai nobaudītu šo pasaulslaveno garšu un tekstūru "sprādzienu", nebūt nav jādodas uz Vjetnamu, jo "banh mi", sekojot mūsu ieteikumiem, it vienkārši vari pagatavot arī savā virtuvē.
Zeltaini brūnas, ar kraukšķīgām maliņām: 7 saldās brokastu karstmaizītes
Karsmaizes ir viena no labākajām izvēlēm brīvdienu brokastīm. Tādēļ, ka tās var pagatavot daudz un dažādos veidos: cepeškrāsnī, uz pannas vai pat uz grila. Arī garšu variāciju ir neiedomājami daudz, jo siltās maizītes ir bezgala gardas ne vien tradicionālajā sāļajā variantā – ar sieru, šķiņķi un tomātiem, bet ar dažādās cukursaldās versijās. It īpaši, ja pasniegsi karstmaizes ar sezonas sulīgajām ogām, nule kā vārītu ābolu ievārījumu vai pārslakot ar zeltainām medus strūkliņām.
Kā uzlabot brokastu maizīti, lai tā būtu pat pusdienu cienīga?
Visvieglākais veids, kā pabrokastot, šķiet, ir apgrauzdēt baltmaizes vai graudu maizes šķēlīti tosterī, un apziest to ar sviestu, ievārījumu vai svaigo sieru. Bet ir sastāvdaļas, kuras uzlikt uz savas brokastu maizītes, lai tā būtu vēl garšīgāka. Šādi papildinājumi grauzdiņam kļūs par ērtu veidu, kā pamieloties darbā pusdienu pārtraukumā.
10 salāti, kas ir kā radīti groziņu, lavaša vai sviestmaižu pildījumam mājas ballītēm
Klāt piektdiena, kas daudziem ir arī "ballējam-neguļam" diena, kad ir pilna māja ar ciemiņiem, līdz vēlai naktij tiek apspriesti karstākie nedēļas jaunumi, spēlētas galda spēles un skatītas filmas. Šādos mājīgos vakaros, protams, neiztikt arī bez panašķēšanās. Kā pamielot lielāku bariņu izsalkušu ļaužu, neiztērējot pēdējos spēkus virtuves darbiem? Mums ir ģeniāla ideja – fiksi pagatavojami, krēmīgi un ļoti sātīgi salāti, ko varēsi ātri ievīstīt lavašā, satīt tortiljā, žigli iespiest starp divām tostermaizēm vai veikli sapildīt groziņos.
Plaucētā ola – kā pagatavot perfekti, lai maltīte būtu izdevusies?
Karstā ūdenī novārīta ola ar mīkstu jo mīkstu dzeltenumu, kas tiek pagatavota bez čaumalas, vairs jau nav tikai modes kliedziens, bet teju ierasta ēdienu sastāvdaļa. Plaucēto olu arī vairs nevaram ietilpināt vienos noteiktos rāmjos, jo tā ir lieliska baudīšanai ne vien brokastīs un launagā, bet pat pusdienās, un ja ir radoša pieeja ēst gatavošanai, arī vakariņās. Kas jāņem vērā, lai to pagatavotu ideālu – ar stingru baltumu un plūstošu dzeltenumu?
Vienkārši un garšīgi – smēriņi ātrām darbdienu uzkodām: 21 kārdinoša recepte
Ja no rītiem, darba pārtraukumos vai starp ēdienreizēm vēlies sevi palutināt ar ko sātīgāku, vērts iepriekšējā vakarā vai, ja ir laiks, pusdienās sagatavot kādu smēriņu, ko ziest uz kārtīga sendviča. Lūk, dažas garšīgas idejas un padomi, ko ziežamu ātri pagatavot, lai notiesātu ar maizītēm vai paķertu līdzi uz darbu, ievīstot lavašā vai tortiljā!
Vienkāršs knifs, kā no avokado šķēlītēm izveidot apetītlīgu rozi
Daudzviet sociālajos tīklos, kulinārijas portālos un ēstmīļu blogos ir manītas glītas rozītes, kas veidotas no filigrāni izvietotām avokādo šķēlītēm. Krāšņā avokado rozete pat visvienkāršāko brokastu maizīti vai salātus pārvērtīs par ne vien ļoti garšīgu, bet arī acīm ļoti baudāmu mākslas darbu. Sekojot mūsu padomiem, varēsi itin vienkārši apgūt šo kulināro meistarstiķi, lai iepriecinātu sevi un pārsteigtu savus mīļos.
Ar sieru bagātīgas un kraukšķīgas – ideālo karstmaižu gatavošanas noslēpumi
Karstmaize var būt ne vien sātīga brokastu maltīte vai uzkoda kādā ballītē, bet arī garšīgs veids, kā ātri remdēt izsalkumu. Un to pagatavošana ne vienmēr nozīmē cepeškrāsns ieslēgšanu – līdzvērtīgu maizīti var pagatavot arī uz pannas. Taču, lai rezultāts būtu ideāls, vērts ielāgot dažus knifus.