Zivis ir viens no veselīga uztura piekritēju ēdienkartes stūrakmeņiem, bet, tirgū vai veikalā stāvot pie svaigo jūras zivju stenda, daudzi mēdz apjukt piedāvājumā, ik reizi izdarot izvēli par labu tradicionālām vērtībām – lasim, forelei vai mencai. Šoreiz aicinām mainīt ierasto lietu kārtību un ielikt iepirkumu grozā treknās, sudrabaini svītrotās skumbrijas. Mēs paskaidrosim, kādēļ tā ir lieliska izvēle un kā garšīgi pagatavot šīs veselībai tik draudzīgās zivis.
Skumbrijas jeb makreles, gluži tāpat kā citas treknās zivis, ir ne vien bagātīgs olbaltumvielu, bet arī omega-3 taukskābju avots. Izrādās, skumbrija satur divas reizes vairāk omega-3 taukskābju nekā lasis, turklāt šī zivs ir arī maciņam draudzīgāka. Pavasarī nozvejotās skumbrijas ir liesākas, bet vasarā tauku daudzums šajās zivīs var sasniegt pat 30 procentu slieksni. Kā vēsta "Nutritionadvance", skumbrijās ir arī daudz "jaunības elementa" selēna un veselībai svarīgā fosfatidilserīna (480 mg uz 100 gramiem gaļas), kas palīdz saglabāt efektīvu smadzeņu šūnu darbību. Skumbrijas ir arī bagātīgs B12, A un D vitamīna avots – viena skumbrijas fileja nodrošinās tevi ar vairāk kā 100 procentiem no organismam nepieciešamās D vitamīna dienas normas. Kā skaidrojām iepriekš, tad tieši D vitamīns uztura speciālistu un ārstu ieskatā ir viens no tiem, kuru mūsu platuma grādos ar uzturu neuzņemam pietiekošā daudzumā.