Atkarībā no pagatavošanas veida karstā šokolāde var būt gan malkojama, gan pat ar karoti ēdama. Un, protams, šokolāde ir gluži kā radīta, lai tajā iemērcētu kruasānus, grauzdiņus vai cepumiņus.
Brokastīs vai launagā baudīta tasīte karstas šokolādes, pateicoties kakao sviestam, sniegs ilgstošu sāta sajūtu, enerģijas devu un uzlabos garastāvokli, nemaz nerunājot par dzēriena īpašo pievienoto vērtību – šokolādes aromātu, kas asociējas ar bezrūpīgo bērnību un svētkiem.
Šokolādīgie vēstures līkloči
Par šī dzēriena rašanos mēs varam būt pateicīgi senajiem, attapīgajiem Amerikas pamatiedzīvotājiem. Indiāņi ticēja, ka šokolādi ēd paradīzē. Viņi uzskatīja, ka tas ir dievu ēdiens. Kā arī valdīja uzskats, ka dievi ir dāvājuši cilvēkiem šokolādi kā svētību un tā ir avots zināšanām un gudrībai. Acteku vadonis Montesuma esot bijis tik pārliecināts par šokolādes noderīgumu, ka katru dienu izdzēris līdz pat 50 krūzītēm šī dzēriena.
Savukārt acteku karavīri, dodoties pārgājienos, kad bija nepieciešams proviants, kas būtu barojošs un viegli pagatavojams, tieši šokolādi izvēlējās kā visatbilstošāko risinājumu. Standarta "sausajā pārtikā" ietilpa presēts kakao pulvera gabals, vienīgais, kas bija papildus nepieciešams – karsts ūdens, kurā šo gabalu izšķīdināt un iegūt karstu, barojošu dzērienu, kas aizstāja pat ēdienu. Tiesa gan, tā kā tam netika pievienots cukurs, dzēriens nebija diezko gards un maz līdzinājās tam, ko iedomājamies, dzirdot vārdu salikumu "karstā šokolāde", skaidro portāls "Jedimdoma".
Eiropā šis leģendārais dzēriens ieceļoja 17. gadsimtā un pirmie to, protams, varēja baudīt spāņi. Drīz vien Austrijas karaliene Anna pārveda recepti uz Franciju. Franči, kas ir visā pasaulē izslavēti konditori, protams, pielika roku, lai krietni vien uzlabotu dzēriena receptūru, pievienojot tam pienu, cukuru un dažādas garšvielas. Tas bija īsts veiksmes stāsts un karstā šokolāde sāka savu uzvaras gājiemu: Itālijā, Francijā, Spānijā un Lielbritānijā viens pēc otra tika atvērti tā saucamie šokolādes nami, kur varēja baudīt dažādos veidos pagatavotu "dievu dzērienu". Malkot karsto šokolādi nevarēja atļauties kurš katrs, jo tas bija dārgs prieks, tādēļ šis dzēriens pildīja aristokrātiska bezalkoholiskā aperitīva funkcijas.
Karstās šokolādes gatavošana tika uzskatīta teju vai par īpašu mākslas veidu, un nevar nepiekrist, ka šajā uzskatā ir sava daļa taisnības. Lai šo dzērienu pagatavotu tā, ka katrā malkā būtu jūtams īstens garšu baudījums, ir nepieciešama sava daļa meistarības un zināšanas, tādēļ šoreiz atklāsim, kā tad pareizi gatavot karsto šokolādi.
Dažādie karstā dzēriena veidi
Klasiska karstās šokolādes recepte ir visai vienkārša – katliņā izkausētai šokolādei pievieno pienu un visu samaisa ar vaniļas pāksti vai kanēļa standziņu. Reizēm šokolādi mēdz aizstāt ar kakao pulveri un cukuru.
Dzēriena pamatsastāvdaļu klāstu var aizstāt vai papildināt dažādiem produktiem un garšvielām, iegūstot dažādas karstās šokolādes variācijas. Piemēram, cukuru vai aizvietot ar medu, pienu – ar saldo krējumu vai pat sviestu. Dzēriena garša kļūs vēl spilgtāka, ja iemaisīsi šķipsniņu sāls. Lai dzēriena konsistence būtu krēmīgāka un tumīgāka, tam beigās pievieno pienā iemaisītu kukurūzas vai kartupeļu cieti. Ja karstajai šokolādei pievienosi maršmelovus, tie izkūstot dzēriena virspusē veidos maigas, čaganas putas. Arī putukrējums būs lielisks karstās šokolādes sabiedrotais.
Dzēriena garšas uzlabošanai, tam var pievienot arī šķipsnu kanēļa, muskatrieksta, kardamona, vaniļu, krustnagliņas, kā arī šļuciņu konjaka, liķiera vai ruma.
Svaigākai garšai izmanto kapātas piparmētras, apelsīnu sulu vai citrusaugu miziņas, lavandas ziedus vai rīvētu ingveru, savukārt čili pipars gādās, lai karstā šokolāde ir īpaši sildoša, bet grauzdētu riekstu gabaliņi būs kā punktiņš uz "i".
Vārdu sakot – mājās gatavota karstā šokolāde ir radoša improvizācija, kas jau procesa laikā liks pietvīkt gaidāmā garšu baudījuma priekšnojautās. Iedvesmai piedāvājam trīs vienkāršas receptes.
Karstā šokolāde spāņu gaumē
Lai pagatavotu karsto šokolādi spāņu gaumē, salauz gabaliņos 120 g rūgtās šokolādes ar vismaz 70% kakao saturu. Liec to nelielā katliņā, pārlej ar glāzi piena, liec uz uguns un, ik pa laikam apmaisot, sildi, līdz šokolāde izkususi.
Atsevišķā bļodiņā ber 1 TK kartupeļu cietes, pievieno glāzi piena, samaisi, pievieno karstajai šokolādei katliņā un iemaisi. Pievieno katliņa saturam 2 ĒK cukura un uz nelielas liesmas maisot vāri 2-3 minūtes, līdz šokolāde sabiezējusi.
Lai labi garšo!
Karstā šokolāde ar čili
Lai pagatavotu uzmundrinošu karsto šokolādi ar čili, kas, kā zināms, paātrina vielmaiņu, nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 500 ml piena;
- 3 ĒK nesaldināta kakao pulvera;
- 3 ĒK cukura;
- 2 čili pipari.
Cukuru un kakao liek katliņā, pievieno 1/2 glāzi piena un karsē, ik pa laikam apmaisot. Kad cukurs izkusis, pievieno katliņa saturam nesmalcinātus čili piparus, atlikušo pienu un turpini vārīt. Kad piens uzvārās, dzēriens ir gatavs. Izņem piparus, lej dzērienu tasītēs un baudi. Tāds dzēriens nebūs pārlieku ass, bet sniegs nepieciešamo mundruma devu.
Lai labi garšo!
Karstā šokolāde steidzīgajiem
Lai no rīta ātri iepriecinātu sevi, savu mazo skolnieku vai bērnudārznieku, katliņā ber 3 ĒK nesaldināta kakao pulvera, pievieno 1 TK pūdercukura, šķipsnu sāls, šķipsnu kanēļa vai muskatrieksta, visu pārlej ar 200 ml elektriskajā tējkannā uzvārīta ūdens un samaisa. Vāra, kad ūdens sāk burbuļot, dzēriens ir gatavs. Lej to tasītēs, pievieno pienu vai saldo krējumu. Samaisi un pasniedz.
Lai labi garšo!