pasteis de nata olu krēma kūciņas 3
Foto: Shutterstock
“Pasteis de nata” – ar maigu olu krēmu pildīti kārtainās mīklas groziņi ir portugāļu iecienītākais saldais našķis. Esot Lisabonā, ir teju vai gastronomisks noziegums neapēst vismaz vienu (ja ir stiprs raksturs), bet parasti daudz vairāk krēmīgo groziņu, kas rotājas ikvienā konditorejas veikala skatlogā. Pēc skata – nekas īpašs, bet, jau nokožot pirmo kumosu, ir skaidrs, kāpēc “pasteis de nata” pārdod arī komplektos pa pieci. Šoreiz skaidrosim, kā šo grēcīgi gardo našķi pagatavot mājās.

Jau gandrīz 200 gadus portugāļi priecē gan vietējos, gan ieceļotājus ar kūciņām, ko 18. gadsimta sākumā radījušas katoļu mūķenes blakus esošajā Žeronīma klosterī (Mosteiro dos Jerónimos), kur pēdējo atdusas vietu radis slavenais jūrasbraucējs Vasko da Gama. Starp citu, portugāļu klosteros ir radušās daudzas receptes olu dzeltenumu izmantošanai. Izrādās, tas tādēļ, ka mūki un mūķenes izmantoja olu baltumus tērpu iecietināšanai un vīna darīšanas procesā, tādēļ nācās rast pielietojumu pāri palikušajiem olu dzeltenumiem, skaidro portāls "Portuguesa".

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!