Vispirms jau būtu jāparūpējas par to, lai līdzi būtu paņemts pietiekami daudz dzeramā ūdens un citu atspirdzinājumu. Tas var būt gan negāzēts, gan gāzēts ūdens, gan sulas vai termosā ielieta tēja, vai kafija – galvenais, lai pie rokas vienmēr būtu kaut kas, ar ko veldzēt slāpes.
Kādi tad ir produkti, kuru uzglabāšanas laiks ir salīdzinoši ilgs, tādēļ tie lieti noderēs ceļojuma pārtikas somas (ideālā variantā – aukstuma somas) papildināšanai:
- maize;
- auksti kūpināti un vītināti gaļas izstrādājumi;
- cepumi, grauzdiņi, sausiņi, speķa pīrādziņi un tml.
- jogurts mazajos iepakojumos;
- konservi (gaļas, zivju, dārzeņu, pākšaugu u.c.);
- cieti vārītas olas;
- siers;
- vārīti kartupeļi vai kartupeļi mundierī;
- vārīti makaroni (stingro formu, piemēram, "farfalle", "rigatoni", "fusilli");
- vārītu vai tvaicētu gaļu būtu ieteicams realizēt pirmo 6-8 stundu brauciena laikā, jo tā bojājas salīdzinoši ātrāk.
No dārzeņiem līdzņemšanai īpaši ieteicami ir:
- gurķi;
- tomāti (iepriekš atbrīvo tos no zaļajiem kātiņiem, lai novērstu miziņas bojājumus);
- paprika;
- burkāni;
- ziedkāposts vai brokolis.
No augļiem – citrusaugļi, banāni, āboli, bumbieri, lieti noderēs arī nektarīni vai plūmes, ja vien tie nav pārāk gatavi un mīksti. Līdzņemšanai paredzētos augļus un dārzeņus labāk nesmalcini, lai tie nezaudētu sulīgumu un nesāktu bojāties.
Lasot tālāk, uzzināsi idejas līdzņemšanai, kā iepriekš pieminētos produktus izmantot parocīgi un ērti apēdamu ēdienu pagatavošanai, ar ko papildināt ceļojuma pārtikas krājumus, kā arī piedāvāsim dažādu veselīgu uzkodu variantus un 20 receptes ceļojuma ēdienkartes dažādošanai.
Idejas un receptes līdzņemšanai ērtiem ēdieniem un veselīgām uzkodām
Sviestmaizes ir viens no ātrāk un vienkāršāk pagatavojamiem ēdieniem līdzņemšanai ceļojumā, kas lieti noderēs vismaz pirmajās 12 stundās. Tās var pagatavot veselīgi, baltmaizi aizstājot ar graudu maizes vai rupjmaizes šķēlēm, pildījumam izmantojot konservētu tunci, kam noliets šķidrums, vārītas olas, liesu vārītu gaļu (te uzzināsi vienkāršu knifu, kā izvārīt nepārspējami sulīgu vistas fileju) salātlapas un plānas dārzeņu šķēlītes, bet devīgo sviesta kārtu aizstājot ar kādu karoti krēmsiera, rikotu, bezpiedevu jogurtu, pesto vai kādu pašgatavotu mērcīti (šeit atradīsi receptes mērcēm, ko pāris minūšu laikā vari pagatavot blenderī).
Vienīgais sviestmaižu mīnuss ir tāds, ka pildījums vai mērce ēšanas laikā mēdz nodevīgi uzpilēt uz apģērba, atstājot neglītus pleķus. Lai mazinātu tādu iespēju, jau iepriekš, pērkot benzīntankā, kioskā vai lielveikalā "trīsstūrmaizes" un apēdot tās, iepakojumu neizmet – to varēsi izmantot vairākkārt, lai parocīgi iepakotu sviestmaizes līdzņemšanai ceļojumā. Vēl viens variants, kā izvairīties no drēbju apskādēšanas: sacep maizītes sviestmaižu tosterī, izmantojot labi kūstošu sieru ar pēc iespējas zemāku tauku saturu – maizītes labi garšos arī atdzisušas, turklāt pildījums būs labi noslēpts un netecēs ārā.
Ēšanai mašīnā īpaši parocīgi ir lavaši, tortiljas un vrapi ar dažādiem pildījumiem. Protams, ja vien tos prasmīgi sarullē. Ja vēlies uzzināt, kā to paveikt, izlasi šo padomrakstu un noskaties video.
Ceļojuma ēdienkartes dažādošanai noderēs arī pavasara rullīši jeb "spring rolls" – tradicionāls vjetnamiešu virtuves gardums. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – izmērcētā plānajā rīsu papīrā ietin dažādus gardumus: dārzeņus, sēnes, jūras veltes, iepriekš apceptas gaļas strēmelītes, novārītas nūdeles, tvaicētu lasi vai jebko citu, kas iet pie sirds. Tad pildījumu cieši ievīsta rīspapīra rullītī un bauda, pamērcējot kādā gardā mērcītē. Izklausās garšīgi vai ne? Te soli pa solim uzzināsi, kā pagatavot šo ēdienu.
Arī tvaicētas vai cepeškrāsnī ceptas gaļas vai zivju bumbiņas ir gana ērti noēdamas, pat braucot pie stūres. Vienpadsmit īpaši veselīgas gaļas bumbiņu un kotletīšu versijas meklē te. Izcila piedeva šajā gadījumā būs svaigi salāti, ko vari iepakot gan burciņā, gan aizvākojamā plastmasas kārbiņā. Lai salāti nesaplaktu un neatsulotos, mērci iepako atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem vien brīdi pirms ēšanas.
Arī veselīgas uzkodas nav mazsvarīga ceļojuma ēdienkartes sastāvdaļa. Ātrai izsalkuma remdēšanai noderēs kāda saujiņa riekstu, augļi, salmiņos sagriezti dārzeņi (sagatavo arī mērcīti, ieliekot to nelielā, cieši aizvākojamā trauciņā), pašgatavoti enerģijas batoniņi, bezpiedevu jogurts, kas papildināts ar karoti medus vai ievārījuma, saldie un sāļie kēksiņi vai mājās gatavoti dārzeņu čipsi (te atradīsi padomus, kā tos pagatavot).
Līdzņemšanai ceļojumā piemērotus un parocīgi baudāmus ēdienus atradīsi mūsu sarūpētajā izlasē, bet komentāros aicinām dalīties ar saviem iecienītākajiem ceļojumu ēdieniem un produktiem.
Lai labi garšo!
Vegānie 'snickers' batoniņi
Ja grēcīgi saldais, ar karameli un zemesriekstiem bagātais batoniņš ir tevis iecienīts našķis, noteikti pamēģini pats pagatavot vegāno versiju šim gardumam. Vienkārši un dievīgi garšīgi, tā ''Tasty'' par alternatīvo batoniņa recepti stāsta Ieva Preisa.
Lavašs ar vistas - ananasu pildījumu
Lavašs ar vistas - ananasu pildījumu ātrajām uzkodām.
Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi
Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.
Lavašs ar siera salātiem
Lavašs ar siera salātiem - ātri pagatavojama uzkoda
Siera mafini
Sātīgi, ātri pagatavojami siera mafini.
Lavašs ar kausētu sieru un šķiņķi
Lavašs ar kausētu sieru un šķiņķi - pa spēkam arī bērniem un jauniešiem.
Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem
Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.
Baltās šokolādes un dzērveņu batoniņi
Pavisam vienkārši pagatavojams kārums, kuru ņemt līdzi uz darbu, lai našķotos visas dienas garumā. Brokastu pārslu batoniņiem nepieciešami vien kornfleiki, baltā šokolāde, žāvētas dzērvenes un sīrups, kas visam palīdzēs "saķept".
Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi
Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!
Banānu mafini
Vienkārši un ātri pagatavojami banānu mafini.
Siera kēksiņi ar šķiņķi un konservētu kukurūzu
Tiem, kam labāk patīk sāļie našķi, iesakām pagatavot sāļā siera kēksiņus ar šķiņķi un konservētu kukurūzu.
Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru
"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Mīksti medus mafini, kuros paslēpies muslis
Pasakaini smaržīgi medus un piparkūku garšvielu mafini, kuros iecepts arī kraukšķīgs riekstu, auzu pārslu, žāvētu augļu un ķirbju sēkliņu muslis. Mafinus var ēst gan siltus, gan aukstus, klāt piedzerot kādu glāzi auksta piena.
Tortiljā ietītie avokado un olu salāti
Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!
Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.
Krāsaini dārzeņu salmiņi ķiploku–sinepju mērcē
Veselīga, koša un zibenīgi pagatavojama ballīšu un dārza svētku uzkoda, ko atzinīgi novērtēs gan lieli, gan mazi kārumnieki. Galvenie šīs uzkodas "trumpji" ir gardā mērcīte un interesantais pasniegšanas veids.
Sulīgas gaļas un cukīni bumbiņas grieķu gaumē – keftedes
Aromātiskas gaļas bumbiņas grieķu gaumē, kas, pateicoties pievienotajiem kabačiem, cepeškrāsnī kļūs īpaši sulīgas un "pufīgas". Tradicionāli tās tiek gatavotas no jēra vai liellopa gaļas, bet garšīgas bumbiņas izdosies arī no cūkas, teļa, vistas vai tītara gaļas.
Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Tītara gaļas iesmiņi ar zemesriekstu sviesta mērci
Gardi tītara filejas iesmiņi, kas marinēti saldajā čili mērcē un zemesriekstu sviestā. Lieliska uzkoda ballītei vai labs papildinājums vakariņu salātiem vai rīsiem.
Vistas vraps ar avokado, sieru un tomātiem
Kurš gan spētu atteikties no siltas tortiljas ar bezgala kārdinošu pildījumu no ceptas vistas filejas šķēlēm, krēmīga avokado, sulīgiem ķirštomātiņiem un devīgas kūstoša siera kārtas. Recepti iesaka ļoti garšīga "Instagram" konta saimniece Alise Krūmiņa.
Karstmaizes ar četriem sieriem
Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.
Fiksie biezpiena plācenīši, cepti cepeškrāsnī
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši, ko var ēst arī kā cepumiņus vai uzsildīt, pārlietus ar krējumu un sviestu. Recepti iesaka Sarmīte Znotiņa.