Plānās pankūkas vienlīdz labi garšo gan ar saldu zapti, gan ar aukstu skābo krējumu, gan ar dažādiem pildījumiem, tādēļ daudzās ģimenēs šis ir viens no iecienītākajiem ēdieniem, kas tiek gatavots vismaz reizi nedēļā. Bēda tikai, ka pankūku cepšanas laikā virtuve mēdz piepildīties ar kodīgiem dūmiem. Izrādās, ievērojot vienkāršu knifu, ir iespējams izvairīties no šīs likstas.
Katrai saimniecei noteikti ir sava iecienītā plāno pankūku mīklas recepte vai paņēmiens, kā tā gatavojama.
Es, piemēram, rīkojos šādi: bļodā iesitu trīs olas, pievienoju tām šķipsnu sāls, ēdamkaroti cukura, pāris ēdamkarotēs silta ūdens iepriekš izšķīdinātu šķipsnu safrāna (tas pankūkām piešķir skaisti dzeltenu toni) un sakuļu ar mikseri. Tad pievienoju divas krūzītes piena, krūzīti ūdens un vēl nedaudz "pamikserēju". Nu laiks bērt klāt miltus – iesākumā pieberu krūzīti un iekuļu, līdz masa viendabīga, bez kunkuļiem. Tad pēc nepieciešamības lieku klāt vēl pa ēdamkarotei miltu, līdz sakultā mīkla pēc konsistences līdzinās pabiezam kefīram.
Mīklu atpūtinu vismaz pusstundu, lai pa to laiku piebriestu milti, nodrošinot, ka pankūkas nelūst un ir viegli apgriežamas.
Lai pankūkas neliptu pie pannas un, cepšanas laikā nenāktos lietot pārāk daudz eļļas, kas sakarstot mēdz dūmot, īsi pirms cepšanas es pievienoju un iekuļu pankūku mīklā 4-5 ēdamkarotes eļļas, kamēr karst panna ar pretpiedeguma pārklājumu. Šo ieteikumu var pielietot, ar taukvielām papildinot teju jebkuru plāno pankūku mīklu.
Nu tikai atliek mīklu pa kausiņam veikli liet uz pannas un, kad uz mīklas virsmas parādās nelieli caurumiņi, apgriezt pankūku un cept vēl pārdesmit sekundes, pēc tam veikli uzslidinot uz šķīvja.
Lai pankūkas iegūtu sulīgumu un patīkamu saldkrējuma sviesta garšu, vēl silto pankūciņu no vienas puses ieziežu ar sviesta gabaliņu, kas ērtības labad uzdurts uz dakšas. Kaut daudzās receptēs ir ieteikts pankūkas cept sviestā, man ieziešanas veids šķiet daudz ērtāks, jo, pirmkārt, cepot sviestā, parasti nākas izmantot daudz lielāku taukvielu daudzumu, otrkārt, piena tauki karstot izdeg un dūmo, veidojot arī tumšas nogulsnes, kas bojā pankūku garšu un apetītlīgo izskatu.
Nākamo pankūku no pannas atkal uzslidinu uz iepriekšējā cepiena "sviestainās" puses un virspusē pārziežu ar sviestu, tā turpinot, līdz visa mīkla izmantota.
Nu nepacietīgie kārumnieki var ķerties pie sulīgā pankūku kalna iekārošanas!
Pildītas pankūkas ar ķiplokotu biezpienu, rukolu un kukurūzu
Kādu rītu, apvienojot ledusskapī atrodamās lietas ar iepriekšējā vakarā ceptām plānajām pankūkām, tapa gardas brokastis – ar ķiplokotu biezpienu, spirdzinoši svaigu rukolu un kraukšķīgiem kukurūzas graudiņiem pildītas pankūkas.
Pildītas pankūkas ar spinātiem, vārītām olām un avokado
Ar spinātiem, vārītām olām un avokado pildītas pankūkas, kas lieliski garšos gan siltas, gan arī neapceptas – kā aukstā galda uzkoda.
Karaliskās pankūkas ar sieru un dārzeņiem
Ar kraukšķīgiem dārzeņiem, sieru un jogurta mērci pildītas pankūkas patiesi karaliskām brokastīm.
Plānās pankūkas ar sulīgu gaļas pildījumu
Zeltainas plānās pankūkas ar sulīgu un aromātisku maltās gaļas pildījumu – baudījums, no kura nav iespējams atteikties.
Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem
Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.
Plānās pankūkas pildīšanai
Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.
Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm
Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.