Pat tad, ja gatavošana uz grila daudziem ir ikdiena, der atcerēties dažus grilēšanas pamatnosacījumus.
Ogļu pietiekama sakarsēšana aizņem vismaz 20 minūtes. Grilu vajadzētu iekurināt vispirms un laiku līdz ogļu pietiekamai uzkaršanai veltīt grilējamo produktu sagatavošanai, piemēram, pievienojot sagatavotās garšvielas.
Tiešajā grilēšanā gaļu vai dārzeņus novieto tieši virs oglēm. Netiešajā grilēšanā produktus novieto blakus oglēm, un tad grils vairāk darbojas kā krāsns ar vāku. Uz kādu laiku aizverot grila vāku, gaļa iegūs patīkamu dūmu garšu.
Grilējot jābūt pacietīgam – paies vismaz 20 minūtes, līdz iekurinātās ogles būs pietiekami karstas grilēšanai. Savukārt, lai gaļa nepieliptu pie grila restēm, tām jābūt tīrām un pietiekami sakarsušām. Labāk izvēlieties lielākus gaļas gabalus un liekos taukus nogriez tikai pēc grilēšanas.
Sāli vajadzētu kaisīt, kad gaļa jau ir gatava, jo tā mēdz sausināt gaļu.
Ieteicamais grilēšanas ilgums dažādiem produktiem
Tas, cik labi izceptai jābūt gaļai, atkarīgs no katra personiskās gaumes, bet Grila skolas ceļvedī par dažādu gaļas un zivju veidu gatavošanas ilgumu iekšējo temperatūru ieteikts sekojošs grilēšanas ilgums un laiks:
- Šķēlēs nesagriezta liellopa fileja (vidēji izcepta): 30–50 minūtes, 52–55°C;
- Jostasvietas gabala steiks, antrekots (vidēji izcepts): 2–3 minūtes no katras puses, 50–55°C;
- Šķēlēs nesagriezta cūkgaļas fileja: 30 minūtes, 65–70°C;
- Burgeru kotletes: 2 minūtes no katras puses, 60–65°C;
- Jēra gaļas karbonādes: 2–3 minūtes no katras puses, 60–65°C;
- Cūkas muguras gabala vai cūkgaļas karbonādes šķēles: 3–4 minūtes no katras puses, 80°C;
- Vistas fileja (līdz dzidrai sulai): 10–12 minūtes, 72°C;
- Vistas gaļa ar kaulu (līdz dzidrai sulai): 15-20 minūtes, 82°C;
- Vesela vista (līdz dzidrai sulai): 80-130 minūtes, 82°C;
- Laša steiki: 3–4 minūtes no katras puses, 48–52°C;
- Nesadalīta laša fileja ar ādu; 12 minūtes, 48–52°C;
- Mencas fileja ar ādu; 10 minūtes, 48–52°C;
- Iepriekš novārītas vēžu pusītes: 2–3 minūtes no katras puses.
Lai labi garšo!