Foto: Publicitātes foto
Jo termometra stabiņš kāpj augstāk, jo lielāka arī vēlme pēc saldējuma. Cik daudz saldējuma dienā vajadzētu apēst, kā neapjukt lielajā saldējumu izvēlē, un kā to pagatavot mājas apstākļos, stāsta "Rimi Bērniem" uztura speciāliste Olga Ļubina, bet divas vienkāršas saldējuma receptes piedāvā garšas eksperts Normunds Baranovskis.

Saldējums visā pasaulē pazīstams jau vairākus gadsimtus. Zināms, ka ēdienus, kas atgādina saldējumu, no ledus un apelsīniem, laima sulas vai pat dzīvnieku taukiem ir gatavojušas dažādas tautas – gan senie ēģiptieši, gan romieši, gan ziemeļu iedzīvotāji. Šodien saldējums sastāv no vairāk kā divām sastāvdaļām, tādēļ dažkārt ir grūti izvērtēt, kādu labāk izvēlēties.

Vērtīgi pievērst uzmanību tam, kāda veida saldējums tas ir: piena, saldā krējuma, plombīra, saldētas sulas vai sorbets. Piena saldējumā tauku saturs ir aptuveni līdz 7,5 procentiem, gardajā plombīra saldējumā tauku saturs ir līdz pat 20 procenti. Savukārt, saldētā sulā vai sorbetā tauku saturs ir minimāls. No tauku daudzuma saturā ir atkarīga saldējuma enerģētiskā vērtība, kas jāņem vērā plānojot dienā uzņemamo kaloriju daudzumu. Taču, izvēloties saldējumu, jāņem vērā arī tajā esošais cukura daudzums. Cukura koncentrācija saldējumā var svārstīties no 10-30 gramiem cukura 100 gramos produkta. Tātad, apēdot saldējum, var apēst arī 5 tējkarotītes cukura!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!