pludmale vasara fipflopi iešļūcenes jūra augļi
Foto: Shutterstock
Karsta un saulaina vasara nenoliedzami ir pludmales atpūtas laiks. Visi zina, ka, baudot ūdens priekus, ēstgriba ir sevišķi laba, jo īpaši, ja atpūta ir aktīva. Bieži vien atpūtnieki ņem līdzi ēdienu, taču aizmirst par svarīgāko — pārtikas drošību, jo karstumā visi ēdieni bojājas daudz ātrāk. Viens no risinājumiem ir ieturēt maltīti kādā pludmales kafejnīcā, apēdot hotdogu vai citu ātro uzkodu, taču daudz veselīgāki risinājumi ir atrodami tuvējā veikala plauktos

Ko veselīgu, sātīgu un garšīgu ņemt līdzi uz pludmali, iesaka "Elvi" uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija Jansone.

Rieksti

Foto: Shutterstock

Rieksti ir ideāla pludmales uzkoda — tie ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām, kvalitatīvām taukskābēm, vitamīniem un minerālvielām. "Tomēr ir jāatceras, ka laba daudz nevajag. Rieksti ir ļoti barojoši un kalorijām bagāti. Tas nozīmē, ka, lai remdētu izsalkumu un gūtu maksimālu labumu, pietiks ar dažām saujām," stāsta uztura speciāliste.

Žāvēti augļi

Rieksti ir olbaltumvielu un tauku avots, savukārt žāvēti augļi ir gandrīz tīri ogļhidrāti, kas ātri un efektīvi remdēs izsalkumu un papildinās izsmeltās enerģijas krājumus. Turklāt tie ir ļoti labs antioksidantu un šķiedrvielu avots. "Protams, ir jāizvēlas žāvēti augļi bez papildus pievienotā cukura. Jārēķinās, ka arī dabiski žāvētos augļos ir daudz cukura, tāpēc aizrauties ar tiem nevajadzētu un ir ieteicams veidot žāvētu augļu un riekstu maisījumus," iesaka Jansone.

Kūpināti un žāvēti sieri

Foto: Shutterstock

Sieram ir augsta uzturvērtība — liels olbaltumvielu un tauku saturs, kā arī vislielākais kalcija saturs visu piena produktu vidū, kas ir ļoti svarīgs faktors kaulu, muskuļu, nervu šūnu un hormonālās sistēmas veselībai. Uzturvērtības ziņā nebūs būtiskas starpības, vai ēdīsit parastu sieru, siera nūjiņas vai kūpinātu sieru, tāpēc uztura speciāliste aicina izvēlēties tādas formas sieru, kādu būs visērtāk transportēt un ēst. Taču tiem, kas pludmalē taisās pavadīt ilgāku laiku, ieteicams izvēlēties žāvētu vai kūpinātu sieru — tie karstumā bojājas daudz lēnāk un saglabā svaigu garšu.

  • Atgriežoties no pludmales, pāri palikušo sieru vari izmantot, lai pagatavotu kraukšķīgus, drupanus siera cepumus. Lūk, receptes

Svaigi augļi un dārzeņi

"Nopērciet svaigus augļus un dārzeņus!" aicina Jevgēnija Jansone. "Augļi — persiki, nektarīni, āboli, banāni un citi — remdē gan izsalkumu, gan slāpes, kā arī sniedz vitamīnu devu. Augļi pludmalē ir ierasta uzkoda, bet dārzeņi parasti tiek aizmirsti, kas ir mazliet netaisnīgi, jo tajos ir vairāk vitamīnu un minerālvielu, taču mazāk kilokaloriju! Sagrieziet strēmelītēs burkānus, cukīni un papriku, paņemiet jaunus, kraukšķīgus gurķus, ķirštomātiņus, salieciet kārbā un baudiet kopā ar siera gabaliņu — iegūsiet pilnvērtīgu, veselīgu un stilīgu maltīti!"

Popkorns

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Var nopirkt gatavu popkornu veikalā, taču, ieguldot nedaudz laika un pacietības, to var pagatavot mājās un neapgrūtināt sevi ar sastāva lasīšanu — mājās gatavotā popkornā nebūs daļēji hidrogenētu augu tauku un milzīgu sāls vai cukura devu. Uzpūsts kukurūzas grauds, kas pagatavots ar nelielu eļļas (piemēram, rapšu vai saulespuķu) daudzumu vai bez tās, ir ļoti veselīga uzkoda — popkorns ieņem vadošo pozīciju pēc šķiedrvielu satura, ir bagāts ar mangānu, magniju un cinku, kā arī garšo gandrīz visiem.

  • Kā mājās bez speciālām ierīcēm pagatavot popkornu, uzzināsi, izlasot šo padomrakstu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!