maizītes sviestmaizes ogas avokado veselīgs uzturs
Foto: Shutterstock

Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām.

Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

"Lai gan sviests ir bagāts ar taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, D un E, tam arī piemīt augstā enerģētiskā vērtība, vidēji ~740kcal uz 100g produkta. Tas nozīmē, ka sviestā būs augsts tauku saturs, turklāt tā sastāvā atrodamas piesātinātās taukskābes un holesterīns, ko mūsu organisms izmanto tauku vielmaiņā un hormonu sintēzē. Pārmērīga sviesta lietošana var atstāt nelabvēlīgas sekas uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu, tādēļ ir vērts aizdomāties par sviesta aizstāšanu un ēdienkartes maiņu. To izdarīt nav grūti – mūsdienās sviesta aizstāšanai ir daudz alternatīvu," skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!