skābēti kāposti
Foto: Shutterstock
Latvijas simtgades ietvaros, iepazīstinot "Tasty" lasītājus ar mūsu senču tradicionālajiem produktiem, ēšanas paradumiem un iecienītākajiem ēdieniem, turpinām sadarbību ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītāju Sanitu Stinkuli, šoreiz uzzinot interesantus faktus par Latvijā iecienītu rudens sezonas superproduktu – skābētiem kāpostiem.

Vēsturnieki uzskata, ka Latvijā kāposti pazīstami jau vismaz kopš 12. gadsimta. Valodnieki atzīst, ka tie izplatījušies Baltijā no Dienvideiropas. Latviešu folkloras pētnieki saskaitījuši, ka visvairāk ticējumu latviešiem ir par zirņiem – pāri 300, aiz tiem uzreiz seko kāposti ar apmēram 200 ticējumiem, bet latviešu virtuvē jaunajai kultūrai – kartupeļiem, kuru zemnieki sāka audzēt tikai 18. gadsimta beigās, – 160 ticējumi. Arī šie skaitļi apliecina, ka kāposti jau izsenis bija nozīmīga latviešu ikdienas uztura sastāvdaļa.

Visplašākās ziņas par kāposti audzēšanu, apstrādi un lietošanu Latvijā rodamas 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta pirmajā pusē etnogrāfiskajās ekspedīcijās iegūtajos materiālos, kā arī tā laika periodikā un atmiņu pierakstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!